USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Спорт, який змінює життя: «Garda-team» у Луцьку

31 Серпня 2018 19:08
Бразильське джиу-джитсу - неагресивний вид спорту, який вивчають професійні бійці, але який підходить і дітям, і пенсіонерам.

Для Луцька - це молодий вид спорту, але успішний, який стрімко розвивається. Чемпіон України з бразильського джиу-джитсу, бронзовий призер міжнародного чемпіонату в Римі Михайло Іщук розповідає, що секрет успіху - це команда однодумців, яка нині стала вже сім’єю. Він переконує на власному досвіді, що спорт – це спосіб життя який робить його яскравим, наповненим сенсу та допомагає розвиватися.

Михайло Іщук – 21-річний хлопець з Луцька, займається дизайном інтер’єрів, архітектури, а спортом з 4 років. Сьогодні він підкорив чимало вершин на українській та міжнародній арені й тепер допомагає тренеру передавати досвід іншим.

У Інтерв’ю для Інформаційного агентства Волинські Новини Михайло Іщук розповів, як спорт змінює життя, які перспективи відкриває та що допомагає знайти.
СПОРТ – ШЛЯХ ДО ВДОСКОНАЛЕННЯ

Спорт – це інтелектуальний вид діяльності, я говорю саме про джиу-джитсу. Це видно по тих, хто вже досягнув певних вершин професійної кар’єри. Адже люди з низьким рівнем інтелекту не зможуть виконувати усі поставлені завдання та досягати вершин. Тренування - це не лише виконання певних фізичних навантажень та багатократне повторення технік, це не лише фізичні навантаження, а й процес, що передбачає постійне самовдосконалення на психофізіологічному рівні, тут потрібно й розвивати образне мислення та вміти швидко думати й миттєво приймати рішення.
Джиу-джитсу цікаве тим, що технічний арсенал має сотні прийомів. Зазвичай цей вид спорту асоціюють з шахами, де варто вибудовувати стратегію бою, бачити всю картину протистояння загалом, інколи поступатися, аби суперника взяти у полон. Фактично, на кожну дію, яку вчиняє суперник є прийом протидії, втім, і на нього є кілька способів як відповісти. Перемога залежить від того, наскільки ти ефективно використовуєш свій арсенал знань та навичок, як швидко реагуєш на події і чи якісно протидієш супернику. Тому ми практикуємо повторювати техніку сотні тисяч разів, щоб не філософствувати «бути тому прийому чи не бути», а щоб підсвідомість допомагала діяти швидше кулі.

Також є і психологічна підготовка, але це не якісь окремі лекції, усе відбувається в комплексі, коли тренер мотивує, підтримує, вчить справлятися з труднощами, віддаватися на всі 100% й вірити в себе. Звісно, бувають й індивідуальні бесіди.
«GARDA» - СПОРТИВНА СІМ’Я ОБ’ЄДНАНИХ ДУХОМ СИЛИ, СМИРЕННЯ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ

У Луцьку є багато клубів, тренерів і, коли шукав, я зайався багатьма видами спорту, проте знайшов себе саме тут. І все завдяки тренеру Михайлу Савчуку. Адже він готує нас не лише фізично та технічно, а й психологічно, допомагає ставати гідними людьми, поважати один одного. Взагалі, він психолог за освітою й до кожного може знайти свій підхід, щоб людина відкрилася, повірила в себе й стала на шлях самовдосконалення. Будучи в інших спортклубах, подекуди, тренери й імені не пам’ятали, або ж зверхньо до новеньких ставилися. У нас все по-іншому, адже атмосфера тут привітна, дружня. От тому й більшість людей, які приходять до нас на одне тренування – лишаються.
Наш вид спорту, по суті, не є агресивним, а навпаки – виваженим та інтелектуальним. Для прикладу, ударники – трохи злі, а от ми стримані. Було навіть таке, що приходили в клуб бійці з досвідом, думали що вони супер-герої, але після першого тренування вгамовувалися, бо ж спортсмен з досвідом може перемогти качка удвічі більшого за себе. А це вже змушує переосмислити свою поведінку. Працюючи з напарником, ти йому довіряєш і він тобі, тому травматизм зведений до мінімуму.

«Garda-team» це не просто спортивний клуб однодумців, а сім’я, адже один для одного – ми друзі. На свята ми разом збираємося, їдемо посмажити шашлики чи в клубі тортика поїмо на чийсь день народження. Ми вже багато спілкуємося й за межами клубу. Також часто їздимо гуртом на пейнтбол. А от влітку полюбляємо колективом з’їздити на озеро.
СПОРТ – ТВІЙ ПОМІЧНИК НА ЩОДЕНЬ

Коли ти професійно займаєшся спортом, то вже не відділяєш його у певну категорію окремих справ, адже це стає способом життя.

Тренуватися я почав з 4 років – ходив на гімнастику, в 5 батьки віддали мене на рукопашний бій, адже вважали, що це має бути невід’ємним моментом виховання чоловіка. Коли я досягнув певного рівня, то стало не цікаво, я пішов на футбол, де прозаймався два роки. Пізніше - бокс, змішані єдиноборства. А потім прийшов на тренування до Михайла Савчука, він вів групу змішаних єдиноборств, водночас і бразильське джиу-джитсу. Я подумав, а чому мені розпорошуватися й цілеспрямовано почав займатися боротьбою, зрозумів, що це моє.
Взагалі, я усім раджу займатися тим чи іншим видом спорту, адже це один із варіантів самореалізації у житті. Для прикладу особисто мені спорт дав дуже багато, це відповідальність, самоорганізація, вміння важко працювати, ставити цілі та їх досягати. Тому в університеті мені не було складно здавати екзамени, міг вчасно зібратися. Так і зараз на роботі – ставлю ціль, реалізовую проект та беруся за ще складніший. А ще вдалося багато де побувати, подорожі теж розширюють кругозір.

Приємно, що до нас на тренування ходять і діти, і пенсіонери, чоловіки та жінки, адже для себе кожен може щось знайти. І це дуже тішить, особливо щодо старших, які не приходять з роботи додому, сідають на диван біля телевізора, а приходять до нас, тренуються, піклуються про своє здоров’я, розвиваються і вдосконалюються.

Багато вправ мають гімнастичний характер, тому, тренуючись, наші старші колеги кажуть, що в них покращується самопочуття, перестає боліти спина, ноги, суглоби, кращий сон, стабілізується артеріальний тиск.

Нашому клубу 4 роки й до цього на Волині не було бразильського джиу-джитсу, втім, ми активно розвиваємо цей спорт. Для прикладу, щоб вийти професійний рівень, їздити на змагання і надати статусності спорту, в Києві спортсмени тренувалися 8 років, а ми вже за 4 маємо значні досягнення. На сьогодні бразильске джиу-джитсу один із прогресуючих видів спорту, як і ММА.
Цікаво відзначити, що в Луцьку бойові мистецтва здебільшого не вивчають дівчата, хоча у Києві, Львові є цілі жіночі групи. Тому й ми починаємо зараз популяризувати наш спорт серед прекрасної половини людства. Цим займається наша чемпіонка Вікторія Казакова. Практикуємо індивідуальні та групові тренування. Перші переважають тим, що всю свою увагу тренер приділяє виключно вам і є можливість швидше засвоїти техніку та виправити помилки. Але, з іншої сторони, колективні мають теж свої плюси, бо відпрацьовуєш техніку з різними суперниками, які мають різний характер, фізичні дані й отримуєш більше практичного досвіду.
ПІСЛЯМОВА

Я навчився битися для того, щоб більш ніколи не битися. На вулиці жодного разу не застосовував свої вміння, бо я розумію усю відповідальність, свої можливості й те, що можу травмувати людину. Я намагаюся уникнути сутички й вважаю, що зі складних ситуацій можна вийти культурно.
Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
KumbaPups Показати IP 31 Серпня 2018 21:57
Супер!
Sportsman Показати IP 31 Серпня 2018 22:45
Мішаня сильний борець. Гарда потужний клуб. Все сказане підтримую!
YellowLove Показати IP 31 Серпня 2018 22:47
Справжня гордість України!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus