USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Справа Марківа: юристи наполягають, що італійський суд не довів вину нацгвардійця

14 Жовтня 2019 19:35
Правозахисники стверджують, що суд не зумів довести провину нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії засудили до 24 років ув’язнення за звинуваченням у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі в 2014 році.

Як пише Європейська правда, про це йдеться в публікації порталу Харківської правозахисної групи.

Суд присяжних Павії 11 жовтня поширив мотиваційну частину вироку українському солдату Віталію Марківу, у якій вони стверджують, що Марків активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

«Пояснення судом його шокуючого рішення не усуває серйозних занепокоєнь, викликаних сутністю звинувачення проти Віталія Марківа. Зовсім навпаки – адже суд повторює завідомо хибні твердження та ігнорує важливі докази, представлені захистом», – йдеться у публікації.

Зокрема, стверджується, що суд проігнорував критично важливі докази, надані захистом, які свідчать, що мінометний вогонь у бік загиблих журналістів українська армія відкрила у відповідь на вогонь бойовиків.

«Не було жодної неспровокованої атаки на журналістів, а була перестрілка у зоні війни, у якій журналісти без жилетів з помітками «преса» чи інших видимих поміток були трагічно убиті», – стверджується у публікації.

Правозахисники підкреслюють: у той час як судова ухвала називає свідчення Марківа суперечливими, набагато більш суперечливими є свідчення французького журналіста Рогелона, якому вдалось вижити, і який «лише через чотири роки під час суду над Марківа раптово згадав, що вогонь відкрили з боку пагорба, і, отже, з позиції української армії».

«Не було «порушення четвертої Женевської конвенції», але була військова ситуація, коли одна сторона реагувала на перестрілку іншої», – заявили правозахисники.

Нагадаємо, суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі на Донбасі у 2014 році. Марківа засудили до 24 років ув’язнення. Згодом Володимир Зеленський у телефонній розмові із главою Ради міністрів Італії Джузеппе Конте висловив стурбованість невиправдано жорстким вироком італійського суду нацгвардійцю Віталія Марківа та наголосив на важливості розгляду цієї справи Апеляційним судом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
127 Показати IP 14 Жовтня 2019 21:09
Присяжные односельчане журналиста. О какой справедливости речь.
Італофашик натураліс Показати IP 14 Жовтня 2019 21:13
Наші брателли пєтруччо не дали каси козі нострі?
Анатоль_ Показати IP 14 Жовтня 2019 21:15
Така в хлопа доля. І шо тут поробиш.
123 Показати IP 14 Жовтня 2019 22:30
Будет сидеть! Я сказал.
ВИШЕВАТА Показати IP 15 Жовтня 2019 06:21
Ніяких доказів крім непотрібних свідчень зацікавлекнних осіб захист ненадав і надати неміг бо їх неіснує Якщо щось і було то це навпакі було знищенно в звязку з цією справою Якби просто нічого не робили йомуб дали 8 і враховуючи те що він відсидів за рік два він тихенько вийшов. АЛЕ ні - ті що 20 років витирають 5 точку і виносят горшкі італійцям почали розказувати про революцію гідності націю і воїнів - це несумісні речі добровільне приниження і гідність! це явище немає аналогів в історії і відповідно назви це якийсь ідіотскій мазахізм!!! Якби навіть хтось захотів украіїнців так принизити він не зміг би це зробити так як ми це робимо самі.............................

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus