USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Справа Надії Савченко: у чому її звинувачують

15 Березня 2018 18:43
Наступного тижня Верховна Рада може зняти депутатський імунітет з Надії Савченко та дати дозвіл на її арешт. У чому саме її звинувачують?

Як ідеться в матеріалі української служби BBC, стартом подій навколо Надії Савченко можна вважати затримання 8 березня керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.



Надія Савченко розмовляє з Володимиром Рубаном під час судового засідання по його справі. Тоді Рубана заарештували на два місяці

СПРАВА РУБАНА

У мікроавтобусі, на якому він повертався з "ДНР", як стверджує СБУ, виявили цілий арсенал зброї: від автоматів і кулеметів до протипіхотних мін, гранат та мінометів.

Згодом у СБУ розповіли, що Володимир Рубан готував серію масштабних терактів в урядовому кварталі, під час яких планувалися масові вбивства політиків, включно з президентом.

Сам Рубан звинувачення відкидає й каже, що допомагав представнику спецвійськ ЗСУ на позивний "Кедр", якому і належить автобус, а про вантаж не знав.

Надія Савченко висловила готовність взяти Володимира Рубана на поруки.

Обом закидають співпрацю з Віктором Медведчуком, який вважається представником проросійських сил в Україні та є кумом Володимира Путіна. І Рубан, Савченко зв'язки заперечують.

Надія Савченко у четвер запевнила, що навіть не знайома з Медведчуком.

ВИКЛИК САВЧЕНКО



Надія Савченко перед візитом до СБУ

Згодом стало відомо, що у справі про підготовку терактів у Києві СБУ вирішила допитати депутата Надію Савченко.

На допит вона прибула лише у четвер - до цього, як пояснила сама, була в Страсбурзі, де "спілкувалися з європейськими політиками щодо звільнення наших полонених і політв'язнів у РФ".

"Українці, задайтеся питанням: хто хоч раз не думав знищити цю владу? Знести цю владу, як закликали на всіх майданах. Хто не думав підірвати Верховну Раду або Банкову (Адміністрацію президента. - Ред.)?" - запитала депутат перед допитом.

Безпосередньо під час її перебування там Юрій Луценко у Верховній Раді оголосив про те, що має неспростовні докази причетності Савченко до підготовки збройного нападу на Верховну Раду.

"У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко, народний депутат України, особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки, як провести терористичний акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі - урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе", - розповів генпрокурор.



Юрій Луценко стверджує, що Надія Савченко зі змовниками планувала зруйнувати купол Верховної Ради мінометними обстрілами, коли в залі парламенту перебуватимуть депутати

Він одразу вніс до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Надії Савченко.

Згодом стало відомо, за якими статтями їй висунули обвинувачення:

- насильницьке повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;
- підготовка злочину, пошук засобів та спільників;
- груповий злочин;
- посягання на життя державного чи громадського діяча;
- терористичний акт;
- вербування людей та пошук зброї для терористичного акту;
- незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою.

За деякими з цих статей, як, наприклад, теракт, передбачено до 15 років в'язниці.

Сама Савченко всі звинувачення пов'язує зі своєю активною позицією щодо викриття корумпованості влади.

"Зараз є дуже багато військових, які мене чують і абсолютно погоджуються з точкою зору, що військовий переворот в Україні - досить очікувана і, напевно, досить правильна подія", - констатувала депутат після бесіди в СБУ.

ЩО ДАЛІ?



Колеги можуть позбавити Надію Савченко депутатського імунітету вже у наступний четвер

Подання про зняття імунітету і арешт Надії Савченко тепер має розглянути регламентний комітет Верховної Ради. Юрій Луценко впевнений, що це відбудеться вже наступної середи (хоча сам комітет теоретично може відкласти розгляд чи відправити подання ГПУ на доопрацювання).

Генпрокурор обіцяє представити комітету докази всіх злочинів, у яких звинувачують Надію Савченко. За його словами, слідство має близько сотні годин аудіо та відеозаписів, по яких проведена експертиза, і які доводять вину депутата Савченко.

Якщо регламентний комітет розгляне подання проти Савченко у середу, то проголосувати за позбавлення її недоторканності Верховна Рада зможе вже у четвер, 22 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анатоль_ Показати IP 15 Березня 2018 19:12
Я в шоце, шош то робиться. Була ж прилiчною украiночкою, патрiйоткой, люди ж нею гордилися
123 до Анатоль_ Показати IP 15 Березня 2018 21:49
Титож раньшє парійоткой була, а тепер стала пра...й.
Зоряк Шкуряк Показати IP 15 Березня 2018 22:15
Так розтовстіла, як корова. Пора на голодівку. А за гратами це виходить найефективніше.
Анонім Показати IP 15 Березня 2018 22:20
та правду вона озвучує про нашу Раду Верховну та уряд...... ви підіть на ринки і поштовхайтеся серед людей, які докторську ковбасу по 50-150 грамів беруть дітям, щоб смак не забули, там все і почуєте. а те що рота закривають їй, то закономірно, наш Юга памятає з власного досвіду алгоритм дій у таких ситуаціях...
123 до Анонім Показати IP 16 Березня 2018 18:11
Накрутило троле-стадо собі голосів, і радіє. Але це ж маст*рбація ватани, просто інтернетмаст*рбація. А НА РАХУНОК ГАДІ МЕРТВЕЧУК, ТАК ВОНА ТУПО МЕМУАРИ МЕДВЕДЧУКА ОЗВУЧУЄ, ПРИ ЧОМУ БЕЗДАРНО І ПРИМІТИВНО.
Кусто Показати IP 16 Березня 2018 00:01
Не Надя а Рембо !! Закидати гранатами, обрушити купол з гранатометів, добити депутатів з автоматів!! Цікаво, а що курить наш Генеральний??? Чи може в сосну вдарився??
! до Кусто Показати IP 16 Березня 2018 18:12
у ПАрАШІ ЗДАЮТЬ НЕРВИ, ТОМУ Й ТАКИХ НЕАДЕКВАТІВ ЯК НАДІЙКА В ХІД ПУСКАЮТЬ.
Послання депутатам Показати IP 16 Березня 2018 06:06
Та кому ви, злодюги, потрібні, щоб на вас купол валити. Ще трохи, і піднімуть люди на вила.
1 до Послання депутатам Показати IP 16 Березня 2018 18:13
Але цю мерзоту мертвечуковську скоріше ... бл*діна вона, пропита бл*діна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus