USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

США готують відповідь компаніям ЄС через «Північний потік-2»

11 Березня 2019 15:04
Вашингтон готує відповідь європейським компаніям через їхнє співфінансування російського трубопроводу «Північний потік-2». Їм загрожують санкції.

Під удар потраплять також компанії, що беруть участь у прокладанні труб в Балтійському морі.

Як передає 24 канал, про це повідомляє американська газета The Wall Street Journal з посиланням на неназвані джерела в США.

Видання зазначає, що санкції можуть підвищити напруженість між Берліном і Вашингтоном на тлі тривалої суперечки про американські мита на німецькі автомобілі.

Однак позиція США незмінна – Вашингтон стверджує, що трубопровід є стратегічним ризиком енергетичної залежності Росії.

Посол США у Німеччині Річард Гренелл вже обіцяв вжити таких заходів щодо німецьких компаній. Він відправив їм листи із попередженням щодо санкцій з боку Вашингтона через підтримку будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Зазначимо, комітет постійних представників держав ЄС затвердив проект змін до газового законодавства Євросоюзу. Тепер за застосування правил ЄС до цього газогону відповідатиме під наглядом Єврокомісії – Німеччина.

«Північний потік-2» – це друга гілка вже наявного «Північного потоку». Його проект передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю у 55 мільярда кубічних метрів газу в рік. Газопровід будують не тільки для того, щоб поширити свій вплив у Європі, а й щоб обійти транзитні збори України. «Північний потік-2» починається у російському Виборзі, проходить дном Балтійського моря та пролягає між країнами Балтики, Фінляндією, Польщею, Швецією, Данією та нарешті закінчується у німецькому Ґрейсфальді. Загалом – 1230 кілометрів. Вже побудовано приблизно 700 кілометрів.

Де проходить «Північний потік-2»

Проти будівництва газопроводу виступили Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, Словаччина, США та Данія. Фахівці переконують, що з точки зору прибутковості – це взагалі не вигідний проект. Крім того, існують твердження, що поява «Північного потоку-2» збільшить залежність ЄС від російського «Газпрому», який вже постачає близько третини обсягів газу в ЄС. До слова, Україна після запуску «Північного потоку-2» втратить не лише дохід від транзиту блакитного палива, але й геополітичний важіль впливу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ага Показати IP 14 Березня 2019 19:52
ТА ТИ ЩО-О???«ПІДЛІ ЩУРИ БєПєПє з ганебним крадієм пенсій петьком порошеньком БУДУТЬ ПОКАРАНІ»: НАСТУПНИК ГЛАДКОВСЬКОГО ЗРОБИВ ПЕРШУ ЗАЯВУ бреше як жид і оком не мругає...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus