USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Стрічка надії» з лампадок: у Луцьку студенти провели громадську акцію. Фото

1 Грудня 2020 16:10
На Театральному майдані міста майбутні медики розповідали про небезпеку СНІДу та інших глобальних хвороб.

Сьогодні, 1 грудня, в усьому світі відзначають День боротьби зі СНІДом. Цю дату встановили у 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. І відтоді у перший день зими медики та небайдужі громадяни об’єднуються, аби нагадати суспільству про те, що ця хвороба, яку називали чумою ХХ сторіччя, продовжує вбивати.
Цьогоріч карантинні обмеження внесли зміни у відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в обласному центрі. Однак, як пояснює голова Луцької міської організації Товариства Червоного Хреста України Емілія Матвійчук, вони не стали на заваді організаторам акції. «Зазвичай ми йдемо великою свічковою ходою, однак сьогодні вирішили запросити зовсім небагато людей, – розповіла вона. – Будемо озвучувати інформацію про хворобу, роздавати матеріали та викладемо символічну стрічку пам’яті зі свічок».
Емілія Матвійчук наголошує: мета акції – привернути увагу людей до глобальних епідемічних захворювань. Можливо, нині ситуація з ВІЛ/СНІД не така критична, як раніше, однак хвороба не зникла. Водночас і туберкульоз, і коронавірусні хвороби вимагають насамперед дбайливого ставлення людей до власного здоров’я, діагностики та безпечної поведінки.
Не забувати про хворобу закликає і виконувачка обов’язків ректора КЗВО «Волинський медичний інститут» Тетяна Пастрик.
«Участь у цьому заході беруть наші студенти спільно зі студентами-медиками ВНУ імені Лесі Українки. Адже, нагадаю, минулого місяця ми підписали договір про співпрацю. Користь від таких проєктів значна: майбутні спеціалісти усвідомлюють самі та пояснюють іншим, що безпечна поведінка і турбота про здоров’я – одна з основ громадського здоров’я, – наголосила вона. – Цього ж року ми вирішили трохи змінити формат акції. По-перше, врахували карантинні обмеження, а по-друге, зосередилися на науковому аспекті проблеми. Зараз на базі наших освітніх закладів у сервісі Zoom розпочинається Перший міжнародний онлайн-семінар, присвячений ВІЛ/СНІДу, в якому розглянемо різні аспекти хвороби: від суто медичних до соціальних. Скажу без перебільшення, це важлива і корисна подія і для науковців, і для студентів».
Організатори акції постійно повторюють: для ефективної боротьби з хворобою дуже важлива вчасна діагностика. Тому сьогодні всі охочі могли пройти безплатне експрес-тестування на ВІЛ та гепатит С. Його проводили у ЦУМі фахівці Волинського обласного центру громадського здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus