USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Священник показав, як у Києво-Печерській лаврі прославляли РФ. За справу взялася СБУ

13 Листопада 2022 17:01
Під час богослужіння у суботу, 12 листопада, у Києво-Печерській лаврі нібито прославляли Росію.

Священник ПЦУ Михайло Омелян обурений, що на 262-й день російської агресії ніхто з вірян не звернув увагу на відверто проросійську пісню. Він опублікував відео з лаври, зазначивши, що отримав його від випускника КПБА, який з друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у лаврі, передає УНІАН.

«На території Києво-Печерської лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за Росію. Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях??? Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?» – написав священник.

На опублікованих служителем церкви кадрах чути, як церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують і про Росію, і про «матушку-Русь».

«Звон плывёт, плывёт над Россиею, Пробуждается матушка-Русь», – йдеться у пісні.
Втім деякі коментатори засумнівалися в автентичності ролика та запідозрили, що аудіоряд могли накласти на відео. Священник опублікував скріншот, який підтверджує, що відео зняли 12 листопада в Києво-Печерській лаврі.
Скандал вже прокоментував міністр культури України Олександр Ткаченко. За його словами, розслідуванням інциденту вже займаються Національна поліція України та Служба безпеки України.

«Наразі першочергово важливо встановити автентичність відео. Від цього будуть залежати подальші дії та наслідки. В разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ», – зазначив Ткаченко.

Києво-Печерська лавра – одна із найбільших християнських центрів-святинь країни. Проте діяльність лаври нерідко ставали об’єктом критики через імперсько-центричні стереотипи в дусі Московського патріархату, схиляння перед російськими царями, поширення радянських історичних міфів.

Раніше священники Києво-Печерської лаври напали на журналістів після питання про агресію Росії.

Лише на другому місяці війни у лаврі почали поступово говорити про можливий вихід з-під підпорядкування Росії. Наприкінці березня на території святині чергувала поліція і розміщувалися біженці.

Згодом предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій зустрівся з полоненими окупантами. Він подарував їм шоколадки та заспівав «Многая літа» поіменно, а також заявив, що за всіх них молиться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
дідо Показати IP 13 Листопада 2022 17:10
Чому на Волині не забороняють ворожу РПЦ МП?
Анонім Показати IP 13 Листопада 2022 18:33
сходка zіганутих в лаврі, підбадьорюють себе піснями у світлі останніх подій, мають, певно, сподівання на повернення русні чмобіків у Київ - бач як завивають. Ще й по всій Україні розкидані кубла цих пуйловських щурів в рясах - ряжених чекістів. Скільки можна терпіти тих гнид під боком, не відомо,що вони вчворять в будь-який момент ці адепти 'руського міра' за наказом свого фюрера
Женя Показати IP 13 Листопада 2022 18:39
Рівень 5 класу школи. Я вам таких відео 10 штук зроблю, звертайтесь.
волинянка Показати IP 13 Листопада 2022 18:52
ВЗЯЛАСЯ СБУ - взялася, потримається і піде посцикуючи в штани як завжди... скільки можна телитися та чухатися
Тарас Показати IP 13 Листопада 2022 19:07
Якщо прислухатись то чути дзвін посуди, якісь розмови. Відеомонтаж.
Анонім Показати IP 13 Листопада 2022 19:39
Одна з основних причин чому Англія з другорядних країн Європи стала великою державою, розвинутою і багатою, це створення Англіканської церкви, яка була незалежна від папства, проводила свою діяльність в інтересах своєї держави,а не папства. Церква - це завжди вплив на маси, це завжди влада над людьми,які туди ходять. Дозволяти ворогу під час війни тримати на території нашої держави такі осередки і можливості для маніпулювання людьми - злочинно.
Хм... Показати IP 13 Листопада 2022 21:01
Думаю, що саме Україна і була Русь. То чому лемент через те, що хтось щось десь зняв?. Чи, може, всілякі знахури від політики вже переписали історію і ми були англосаксами?
Анонім до Хм... Показати IP 13 Листопада 2022 22:44
Для особливо тупих, або для завербованих кацапами. Достатньо текст пісні прочитати весь, можна частину: ...По Московии, Белоруссии, По Украинской стороне, *По Уралу, Сибири, Кавказу, Освящаются храмы Тебе. Купола, купола – в небо синее! Колокольни считать не берусь, Звон плывёт, плывёт по россии – пробуждается Матушка Русь... Вся Святая Русь Тебе молится и долины и горы и лес .. патриарх кирилл :"Единство Святой Руси основано прежде всего на единстве русской православной церкви" Патриарх Кирилл провел службу, на которой присутствовал глава Росгвардии Виктор Золотов, чьи отряды участвует в военных действиях. Предстоятель подарил генералу икону, чтобы она "вдохновляла молодых воинов, принимающих присягу". "Победа будет за нами, а эта икона будет защищать русское воинство и ускорит нашу победу", - ответил Золотов.
Ен Показати IP 13 Листопада 2022 22:27
Краще було б розібратись чи це правда, всі служби в лаврі є онлайн записи.
Всезнайко Показати IP 13 Листопада 2022 23:00
ЗВОН ПЛЫВЕТ-ПЛЫВЕТ... Сьогодні у багатьох ТГ-каналах опублікували відео, в якому чутно, але не видно як хором у Києво-Печеській Лаврі співають наступні слова: «Звон плывет-плывет над Россиею». Що це? Пісня на вірші Ніни Бородай 2004 року, де немає таких слів, а є «Звон плывет-плывет в небо синее». Тобто перше, що треба зазначити, що це вже якась своєрідна переробка пісні. Йдемо далі. Не потрібно бути звукорежисером, щоб помітити, що відео та звук якось відрізняються. Але це не головне. Перевірити дуже просто - у прямій трансляції з Лаври. Там такого немає. Знайдете – надсилайте. А тепер про головне. Джерело відео – священник ПЦУ, яка загрожує українській владі протестами, якщо їм не віддадуть нашу Лавру. Нагадаємо, що востаннє їм відповіли, що в одній Київській Лаврі УПЦ ченців більше, ніж у всій ПЦУ, а отже, передати Лавру просто нікому. Тому ми вважаємо, цей ролик є просто фейком.
Анонім до Всезнайко Показати IP 14 Листопада 2022 09:17
притягнуть до відповідальності за наклеп. головне знають що люди верещатимуть не розібравшись. а самі певно регочуть як вони вміють наклеп наводити
Анонім Показати IP 14 Листопада 2022 09:15
в Лаврі тільки чоловічий хор. а не жіночий. на відео наклали звук з якогось кацапського застолья.і будоражать людей. там чути навіть що посуда дзвенить.а вам аби хай підняти.!!! нехай сбу розбереться чи правдиве відео.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus