USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Священники УПЦ МП вимагають для патріарха Кирила церковного трибуналу

12 Квітня 2022 13:41
Священники Української православної церкви Московського патріархату вимагають влаштувати міжнародний церковний трибунал для патріарха РПЦ Кирила, який підтримує війну Росії проти України. Церковники вирішили звернутися до Собору предстоятелів стародавніх східних церков з позовом проти глави російської церкви.

Заяву священників оприлюднив у Facebook протоієрей, директор благодійної установи "Іоаннів центр" Андрій Пінчук. Під нею підписалися понад 300 представників УПЦ.

За словами церковників, Кирило проповідує доктрину "руского міра", яка не відповідає православному вченню і повинна бути засуджена як єресь. Також Кирило скоїв моральні злочини, благословивши війну проти України й цілком підтримавши агресивні дії російських військ на території України.

Читати ще: Московський патріарх Кирил виправдав вторгнення в Україну боротьбою з нібито гей-парадами

"Вже багато століть в Православній Церкві існує традиція звертатися до суду такого Собору у випадку серйозних конфліктів. Собор Східних Патріархів неодноразово розглядав позови проти найвищих церковних сановників.

В історії Російської Церкви теж був прецедент звернення до суду Східних Патріархів. У 1666 році саме Східні Патріархи засудили Московського патріарха Никона, позбавивши його патріаршества та єпископського сану. Никона залишили простим монахом та відправили на каяття до монастиря", – нагадує Андрій Пінчук.

Читати ще: Волинська єпархія УПЦ виступає за повну автокефалію

Священники закликали предстоятелів помісних православних церков засудити військову агресію Російської Федерації проти України, закликати президента Російської Федерації негайно припинити війну та звільнити усі захоплені території суверенної України, розглянути публічні заяви Московського патріарха Кирила щодо війни проти України та надати їм оцінку.

Крім того, вони просять розглянути на всеправославному рівні доктрину «руского міра», яку протягом багатьох років пропагує патріарх Кирил і яка стала одним з ідейних виправдань війни Російської Федерації проти України, та надати цій доктрині оцінку з точки зору православного вчення та в разі засудження цієї доктрини, притягнути патріаха Кирила до відповідальності й позбавити права обіймати патріарший престол.

Читати ще: Священники УПЦ звернулися до архієпископа Нафанаїла з проханням про автокефалію

Звернення є відкритим до підписання для духовенства УПЦ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іван Показати IP 12 Квітня 2022 13:57
Та хай що хочуть роблять там на росії з гундяєвим, у нас просто не повинно бути московського патріархату. Толку з тих трибуналів і подібної володіти. Просто повинна бути у нас православна церква, яка підпорядкована вселенському патріарху з Константинополя а не гнилі московській. Шо там Онуфрій? Так і не визнає Росію агресором а путіна ху#лом?
Лучанка Показати IP 12 Квітня 2022 16:37
Яка різниця,шо вони вимагають?Їх в Україні взагалі не має бути! Лише в складі ПЦУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus