USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Тарифний локдаун: Луцьк висловив обурення уряду через завищення цін на комуналку

14 Січня 2021 11:19
Обранці Луцької міської територіальної громади звернуться до центральної влади з вимогою накласти мораторій на підвищення комунальних тарифів у країні.

Про це йшлося 14 січня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянуть проєкт рішення Про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Як акцентував Луцький міський голова Ігор Поліщук, підвищення тарифів, які протягом кількох останніх місяців відбулися в державі, обурили населення.

«Це підвищення вартості природного газу, значне, більш проблемне, підвищення вартості доставки і розподілу природного газу, це підвищення вартості електроенергії. Для статистики хочу навести кілька цифр: приріст по ціні газу за останній рік (1 січня 2020 року – 1 січня 2021 року) склав близько 40%, приріст ціни газу за останній місяць – 11%, приріст ціни доставки газу за останній рік склав також до 40%. Безумовно, підвищення тарифів сильно б’є по громадянам, зокрема мешканцям нашої громади, гаманці яких і так виснажені локдауном, карантином, звільненням із роботи через обмеження», – зазначив мер.

Він наголосив, що Луцька міська територіальна громада має вимагати від центральної влади недопущення підвищення тарифів, скасування підвищення комунальних тарифів, яке відбулося нещодавно, скасування підвищення вартості розподілу газу, скасування відміни пільг по електроенергії, а також наведення порядку в галузі тощо.

Ігор Поліщук підкреслив, що тарифи в країні мають відповідати рівню доходів громадян.

Окрім того, він акцентував, що підвищення електроенергії та природного газу вдарить теж по юридичним об’єктам, підприємствам, бізнесу, комунальним установам, унаслідок чого зростуть теж інші послуги та товари.

Директор департаменту економічної політики Борис Смаль звернув увагу на той резонанс, який виник у суспільстві у зв’язку з новинами про підняття тарифів із нового року.

«Такі зміни тарифів супроводжуються падінням економіки, карантинними заходами, які впливають на ріст безробіття, зменшення доходів. А керівництво країни за рахунок збільшення тарифів вирішило поповнити казну приватних постачальників. Звичайно, ми проти цього, тому й підготували звернення», – сказав він.

Нагадаємо, позачергову сесію у зв’язку з підвищенням комунальних тарифів скликає також Волинська обласна рада.

Читайте також: «ЗА Майбутнє» вимагає ввести річний мораторій на підвищення комуналки й скликає сесії місцевих рад

Депутат Микола Федік нагадав, що минулої каденції депутати міськради неодноразово зверталися до уряду, зокрема й щодо питань врегулювання тарифів. Він підкреслив, що, окрім локдауну, в країні відразу вводиться тарифний локдаун, «контрольний у голову».

Обранець громади Тарас Шкітер зауважив, що через непродуману політику влади, президента ми зараз стоїмо на порозі дестабілізації в країні.

«Ситуація нагадує кризу щодо Конституційного суду, яка досі не вирішена», – сказав депутат.

Він відзначив, що тільки в разі підвищення вартості на природний газ платіжки для мешканців двокімнатної квартири зростуть на 600 гривень, а для власників приватного будинку – на 1200 гривень.

«Наше рішення має гарантувати безпеку лучан», – наголосила депутатка Ірина Чебелюк.

Обранець громади Євгеній Ткачук додав, що не тільки Луцьк, а й інші міста України звертаються до уряду, президента через підвищення тарифів. Він також звернув увагу на те, в якій критичній ситуації зараз перебувають громадяни, багато з яких змушені шукати кращої долі за кордоном.

Подаємо повний текст звернення міськради:

Депутатський корпус Луцької міської територіальної громади, котрий представляє інтереси понад 200-тисячної громади, вкрай стурбований ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах тривалого карантину, коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих законів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підготувала новорічний «подарунок» для населення, піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги. В січневих платіжках українці в черговий раз побачать «турботу» та «підтримку» від найвищих керманичів держави. Як депутати представницького органу громади не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють наших виборців.

Ми звертаємо увагу, що державна політика у сфері житлово-комунальних послуг повинна базуватися на принципі регулювання тарифів з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку та природних особливостей регіону. На сьогодні ми, як держава, володіємо потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку. А також можна використати можливість реалізовувати газ із підземних сховищ, закуплений у літній період по закупівельній ціні.

Разом з тим, третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ і, як анонсовано, будуть зростати і надалі. Всі постачальники газу переглянули свої ціни і в середньому зростання по ринку склало 25 %. Оптова ціна газу всередині країни встановлюється, виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, які сформувалися в Європі. Ситуація, що склалася в енергетичній сфері держави, спровокувала соціальний та інформаційний вибух.

В період боротьби з пандемією коронавірусу влада держави в першу чергу повинна дбати про своїх громадян, підтримувати бізнес, відновлювати економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що може призвести до зростання соціальної напруги, Луцька міська територіальна громада висловлює протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію,

підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній й просить Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, НКРЕКП накласти мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.


Переконані, що спільними зусиллями забезпечимо прозорість та ефективність енергетичної галузі України.

Депутатка Алла Надточій додала, що, окрім мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення, у зверненні до центральної влади потрібно також акцентувати на таких вимогах:

- провести аналіз роботи та рішень регулюючих державних органів, які призвели до необґрунтованого росту тарифів;

- забезпечити належну роботу незалежних контролюючих і регулюючих державних органів, зокрема Антимонопольного комітету України та Національної комісії, що здійснюють регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг;

- навести лад у сферах газовидобування та виробництва електроенергії, обмеживши вплив на ціноутворення у цих сферах зацікавлених осіб;

- розробити та затвердити механізми щодо компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян чи юридичних осіб, а також щодо сплати орендної плати за землю під мережами місцевих газопроводів

- встановити обґрунтовані тарифи на електроенергію та природний газ та ін.

Вона зауважила, що рішення міськради на часі, адже це питання нагальне, яке турбує всіх. Депутати, зокрема, отримували численні звернення від мешканців громади.

Пропозицію Алли Надточій підтримали депутати. Зміни внесли до тексту звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Жах ! Показати IP 14 Січня 2021 11:34
а куди поділися "активісти" з випучиними очима чи вони тільки за гроші...
Юрист Показати IP 14 Січня 2021 13:12
Тарифи встановлює місцева рада, в даному випадку Луцька міська рада. Читайте нормативні акти.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 15 Січня 2021 11:39
Нічого у нас в Україні не зміниться. ЄС диктує свої умови і все тут. Ось так з ціми тарифами будемо мучитися ще років з 25. Згадайте: Литву, Латвію, Естонію та ту ж саму Польщу, вони як йши до ЄС взагалі платили за комунальні послуги, за газ, за електроенергію та воду 50% від своїх доходів на місяць.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus