USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зброя, названа на честь бога війни: чому росіяни бояться і ненавидять HIMARS

16 Липня 2022 18:04
Ця абревіатура останніми тижнями стала дуже популярною і за частотою згадування перевершила навіть славетний «Байрактар». Американські HIMARS. З ними пов’язують чи не кожен вибух на складах окупантів. Їх називають мало не зброєю нашої перемоги.

Що ж це за система і чи дійсно вона може змінити хід війни з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Варто одразу пояснити, що з HIMARS (абревіатура з англійської – gh Mobility Artillery Rocket System) або високомобільною артилерійською ракетною системою виникла плутанина. Так часто називають ледь не усі ракетні системи, які нам передали союзники, однак це не зовсім вірно.
Справа у тому, що існує два варіанти реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) і обидві воюють з росіянами: M270 MLRS і, власне, M142 HIMARS. Вони дуже відрізняються зовні, але майже ідентичні за своєю суттю.

Читати ще: Switchblade – «лезо», яким захисники України вражатимуть ще більше російських танків

Історично спочатку з’явилися M270 MLRS – реактивні системи залпового вогню (саме так розшифровується абревіатура MLRS). Конструктори розмістили два шестиствольні транспортно-пускові контейнери для запуску снарядів калібру 227 мм на гусеничну базу. З 1983 року техніку прийняли на озброєння армії США. І майже одразу почали вдосконалювати – робити легшою – для транспортування повітрям – мобільнішою і більш точною.
Так наприкінці 1990-х років з’явилася M142 HIMARS. Система на колісному шасі, масою усього 16 тонн, яку обслуговує 3 людини, озброєна одним стандартним транспортно-пусковим контейнером ідентичним М270 (нагадаємо, там їх – два). Ось тому й слід розуміти, що відмінність цих двох ракетних систем полягає, насамперед, у типі транспортування артилерійської частини.
У цьому герметичному контейнері вагою майже три тонни знаходиться шість ракет у трубках зі скловолокна, об’єднаних у блок з алюмінієвого сплаву. І саме в ньому сконцентрована уся сутність і міць системи – ракети дуже різні і їх багато видів.
Загалом, вони є некеровані і керовані – з GPS-наведенням. З касетною, фугасною або осколочно-фугасною бойовими частинами. Уявіть собі – один залп може «подарувати» окупантам 2424 суббоєприпаси, а інший – аж 1 092 000 вольфрамових кульок. Дальність у них приблизно однакова – до 84 км. І що цікаво, перезарядка відбувається заміною цілого контейнеру – дозаряджання чи якісь маніпуляції з окремими ракетами не передбачені.
Але страшним сном росіян є навіть не ці боєприпаси. По-справжньому вони бояться, що ЗСУ отримають тактичні ракети ATACMS. У контейнері вона лише одна – вагою до двох тонн, дуже точна – з супутниковою корекцією траєкторії, з різними бойовими елементами і найголовніше – з дальністю польоту до 300 км.
Читати ще: Джавелін – «спис», який наводить жах на російських загарбників

Взагалі, росіяни, з піною у роті, доводять факти недолугості М270/HIMARS. Їх аргументи, як завжди, не дуже переконливі, але агресивні: американські системи дорогі, ракети в них занадто точні (!!!), їх мало і, взагалі: «…у нас є такі самі, але кращі «Смерчі» і «Торнадо», 12 або навіть 40 ракет, яких б’ють на відстань до 120 км».
Окупанти, як завжди, маніпулюють деталями: по-перше, новітніх ракетних систем з підвищеною дальністю у них самих дуже мало. По-друге, американські системи відрізняються концептуально. Ще з радянських часів РСЗВ розглядалися, як засіб створення масованої і не зовсім точної «стіни вогню». За суттю, усі сучасні російські системи це ті ж самі «Катюші» часів Другої світової. Американці ж одразу розглядали свої системи, як інструмент для точних і болючих ударів – звідси і менша кількість ракет, яка компенсується їх складністю. Все ж, недарма повний пуск HIMARS вартує близько 1 млн доларів!
Поки росіяни будуть випускати 12 некерованих ракет з «Урагана», аби накрити касетними боєприпасами велику площу, HIMARS однією-двома «розумними» ракетами зробить точне влучання і змінить позицію. При цьому в його пакеті залишаться боєприпаси. І тут вступає в дію зовсім інша арифметика: «Смерчу» для перезарядки, зміни позиції і 1-2 влучань потрібно близько години. За цей час американська установка може перезарядитися до 10 разів. І зробити від 60 (HIMARS) до 120 (M270) точних пострілів.
Будь-яка зброя потребує мотивованих, навчених солдатів. Наші захисники своїм героїзмом з перших днів війни, демонструють, що ми тримаємося і без заокеанських систем. Нині ж вони лише пришвидшують нашу перемогу. Залишається вірити, що M270/HIMARS ставатиме все більше і частина з них буде з тактичними ATACMS.

Слава Україні!

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1 Показати IP 16 Липня 2022 18:09
Хочу, щоб тіні своєї боялись москалюги і всі до єдиного виздихали!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus