USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Тут ставлять дітей на ноги: вихованці санаторію біля Луцька довели, що інвалідність – це не вирок

3 Грудня 2021 20:13
Вихованці санаторію «Дачний» – справжні переможці, адже щодня вони змагаються зі страшними діагнозами і маленькими кроками здобувають чергові перемоги: вчаться правильно тримати ложку, вимовляти той чи інший звук, ходити, знаходити друзів, не боятися публіки та болю.

Із нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначають третього грудня, в санаторії організували щемливу зустріч, аби познайомити нинішніх вихованців «Дачного» та їхніх батьків із випускниками закладу, які здобули непересічних успіхів. Саме завдяки лікуванню в санаторії свого часу вони зуміли кардинально змінити власне життя, незважаючи на тяжкий діагноз.

Як розповів директор санаторію для дітей з батьками Олег Лопатін, зараз на лікуванні в «Дачному» перебувають 44 дитини і 28 мам.

«Узагалі санаторій розрахований на 100 пацієнтів: 30 дітей, 30 їхніх опікунів і 40 дітей старшого віку, які не потребують сторонньої допомоги, тому можуть перебувати тут самі. Комплексну реабілітацію в санаторії проходять діти з неврологічними та ортопедичними патологіями, а саме: вроджені патології, ДЦП, синдром Дауна, наслідки нейроінфекцій, наслідки закритих черепно-мозкових травм, перенесених гнійних захворювань мозку, дегенеративні хвороби з затримками мовлення та психічного розвитку, енурез, аутизм. У нас є і психолог, і логопед, і вчителі-реабілітологи. Ми надаємо комплексну реабілітацію, не тільки медичну, а ще й соціально-педагогічну. І яка з них має більше значення, я не можу сказати, тому що тільки все в комплексі дає результат», – інформував він.
Як додав, згідно з укладеним пакетом послуг із Національною службою здоров’я України, реабілітацію в санаторії можуть проходити діти віком від трьох років і дорослі, що їх супроводжують (за потреби). Протягом року в санаторії отримують лікування понад 1000 дітей.

БЕЗКОШТОВНА КОМПЛЕКСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

Серед послуг, які надає «Дачний», – фізична реабілітація, ерготерапія, апаратна фізіотерапія, водолікування, теплолікування, логопедична та психологічна корекція, сенсорна кімната, механотерапія, лікувальна педагогіка та інші.
Генеральна директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства», депутатка Волинської обласної ради Ірина Горавська зауважила, що санаторій унікальний тим, що надає комплексну реабілітацію.

«Держава приділяє недостатню увагу дітям з інвалідністю. Ми це відчули на прикладі нашого санаторію для дітей з батьками «Дачний», який надає комплексну реабілітацію. На жаль, Національна служба здоров’я України не оплачує комплексну реабілітацію, а саме такий пакет підійшов би нашому санаторію. «Дачний» надає не тільки фахову допомогу діткам з неврологічними патологіями, тут з дітьми займаються кваліфіковані вчителі-реабілітологи. Реабілітація без фахівців, як-от вчитель-реабілітолог, дефектолог, логопед, психолог, не можлива. НСЗУ не передбачає цих фахівців у жодному пакеті послуг. Тому ми писали й далі писатимемо звернення, аби було відкрито пакет комплексної реабілітації», – сказала вона.

У планах – реконструкція наявної будівлі з добудовою лікувального корпусу з басейном. Після розробки проєктно-кошторисної документації заклад намагатиметься отримати фінансування на реконструкцію, зокрема й із коштів Державного фонду регіонального розвитку.
Читати ще: «Думаємо на 20 років наперед». Ірина Горавська про унікальність об’єднання, менеджмент, пошук родзинок і COVID-19 у немовлят. Інтерв’ю

«Ми запрошуємо всіх батьків: оздоровлюйте своїх діток у нашому санаторії. Тут надзвичайно гарні результати реабілітації… На жаль, інколи в силу своєї зайнятості чи через нерозуміння батьки не завжди звертаються в наш заклад для реабілітації. Вони часто йдуть у приватні структури, туди, де надається соціальна реабілітація без медичного супроводу. Потім, коли вони приходять до нас, буває, вже пізно чи дуже важко допомогти їхній дитині. Частина батьків не знає, що тут ми надаємо безкоштовну реабілітаційну допомогу. Тому про «Дачний» потрібно говорити», – звернула увагу Ірина Горавська.

ІНВАЛІДНІСТЬ – ЦЕ НЕ ВИРОК

Завідувачка педагогічного відділення санаторію «Дачний» Людмила Качмар наголосила: «Сьогодні ми не будемо піднімати проблеми, з якими щодня стикаються люди з інвалідністю, натомість будемо говорити про наші перемоги та досягнення. Санаторій «Дачний» працює з 1998 року як реабілітаційна установа і надає реабілітаційні послуги дітям з ураженням центральної нервової системи та дітям з інвалідністю. За цей час ми напрацювали методики, а також маємо гарні результати. У санаторії ми проводимо комплексну реабілітацію, медичну, соціально-педагогічну реабілітацію, надаємо логопедичну та психологічну допомогу».

Як підкреслила, колектив санаторію пишається своїми вихованцями, тому що вони довели, що інвалідність – це не вирок, та стали повноправними й активними представниками суспільства, а також надихають усіх своїм прикладом.
Легкоатлет, майстер спорту міжнародного класу, призер чемпіонату Європи, учасник чемпіонату світу та XVI Паралімпійських ігор 2020 у Токіо Ярослав Окапінський – перший паралімпієць, який представляв Волинську область у легкій атлетиці. В Японії він змагався в бігу на дистанціях 200-400 метрів та посів шосте місце.

«Зайшовши на територію цього прекрасного закладу, мене відразу охопила ностальгія, адже я лікувався в цьому санаторії з двох років. Зараз мені – 22. Дуже велику частину свого свідомого життя я перебував саме в цих стінах. Який висновок із цього можна зробити? Саме санаторій «Дачний», саме ці працівники заклали в мене ті підвалини, аби я в подальшому міг стати нормальною соціалізованою особистістю. Я хочу подякувати працівникам: всі ви – люди з великої літери, кожен із вас вклав у мене якусь частинку себе, що дуже цінно для мене. Що ще хочеться сказати? Любі діти, мрійте, якщо у вас є якась мета, не здавайтеся! Якщо вам хтось говоритиме, що у вас нічого не вийде, не слухайте, дослухайтеся тільки до себе та свого серця», – звернувся до присутніх спортсмен.

Він пригадав, що його спортивний шлях також розпочався в санаторії, бо саме тут хлопець познайомився зі своїм першим тренером.

«Спершу я займався футболом і не надавав особливого значенню спорту, просто займався в задоволення. З футболом у подальшому в мене не склалося… Згодом мій тренер запропонував мені з’їздити на чемпіонат України з легкої атлетики», – поділився паралімпієць.
Як додав, на минулій олімпіаді в Токіо він встановив особистий рекорд на дистанції 400 метрів. У його амбітних планах – як мінімум потрапити в призову трійку на наступних іграх.

ХТОСЬ НАВЧИВСЯ ТРИМАТИ ЛОЖКУ, А ХТОСЬ – ХОДИТИ

«Коли перечитуєш її біографію, то, здається, все, як у звичайних успішних дітей: закінчила загальноосвітню школу, вступила в Луцький педагогічний коледж, після його закінчення стала студенткою Волинського національного університету імені Лесі Українки, зараз працює над магістерською роботою. Скажу секрет: вона іде на диплом із відзнакою. Навіть діагноз ДЦП для неї – не перешкода. Хоча перепон насправді було багато – і біль, і сльози, і радість, і величезна постійна робота над собою. Були недовірливі викладачі, які не могли сприйняти дитину з діагнозом ДЦП у своїй аудиторії. Але вона справилася. Вона активна, життєрадісна, успішна, є старостою своєї групи в університеті», – так представила наступну вихованку санаторію Людмила Качмар.

Студентка Юлія Бондарєва, своєю чергою, дякуючи за запрошення і за працю колективу санаторію «Дачний», не могла стримати сліз.
«Дякую за те, що тут мене вважають людиною, яка є прикладом для майбутнього покоління з таким діагнозом, як ДЦП. Діти, запам’ятайте: ДЦП – це не вирок. Ви такі ж самі діти і в майбутньому ви станете хорошими освіченими людьми. Так, дійсно, шлях до того, якою я є зараз, був важким і тернистим. Були перепони. Але в мене є для вас, діти, така настанова: ніколи не слухайте людей, які, можна так сказати, бажають вам чогось поганого. Ви можете знайти ту людину, яка стане для вас прикладом для наслідування в будь-якій сфері: чи то спорт, чи то наука. Тоді ви знайдете те місце, де вам буде комфортно. Хочу також подякувати всьому колективу санаторію «Дачний», який зробив із мене цю людину. Завдяки їм я почала ходити і ви мене бачите такою, якою я є», – сказала вона.

Ірина Горавська додала, що після отримання диплома магістра Юлія Бондарєва працюватиме в санаторії «Дачний» вихователем.
Ще один вихованець закладу – тренер із плавання Максим Макарчук – на жаль, не зміг прибути на зустріч до санаторію.

«Наш Максим почав ходити після курсу реабілітації в санаторії у дев’ять років. Але десь із шести років він займався плаванням і вже тоді, не вміючи ходити, займав призові місця. Він – призер міжнародних змагань із плавання серед юніорів. Максим не зміг приїхати до нас, тому що перебуває у Дніпродзержинську на зборах, але обіцяв обов’язково приїхати згодом», – повідомила Людмила Качмар.

За її словами, кожного заїзду збільшується кількість дітей, які досягли гарних результатів завдяки санаторію. Їхні успіхи представлено, зокрема, на «Стіні перемог».
«І цього заїзду ми маємо переможців. Наш Антон, регулярно проходячи курси реабілітації, почав ходити у два роки три місяці. Другий переможець – Денис, який почав ходити в чотири роки, – розказала завідувачка педагогічного відділення санаторію. – Уже після першої реабілітації батьки помічають зміни у своїх дітей. Хтось навчився правильно тримати ложку, хтось – гарно вимовляти звук, який не піддавався раніше, у когось покращилася координація, хтось знайшов друзів, а хтось перестав боятися виступати на публіці. Тобто після кожного курсу реабілітації кожна дитина має свої досягнення».
Людмила Бакун 11 разів проходила реабілітацію в санаторії «Дачний» разом зі своїми внуками.

Жінка відзначила: «В санаторії велику увагу присвячують соціалізації наших дітей. Дякуючи працівникам, вони дійсно починають вірити в себе, відчувають себе маленькими акторами, художниками, спортсменами. Хочу від усіх батьків, які проходили чи зараз проходять реабілітацію зі своїми дітьми, сказати: щиро дякую усім працівникам санаторію «Дачний».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus