USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Чехії провели унікальну операцію із встановлення штучної легені

19 Лютого 2020 09:24
Чеські лікарі провели першу в країні операцію із встановлення штучної легені. Пацієнтка поступила в лікарню з діагнозом легенева гіпертензія у важкій формі.

«У легенях 35-річної жінки була кров, оскільки гіпертонія настільки їх пошкодила, що кров не проходила і застоювалася. Ми видалили легеню і встановили штучний екстракорпоральний орган, адже стан пацієнтки не дозволяв зробити пересадку відразу. Це унікальна методика, за допомогою якої у всьому світі врятовані тільки 20 осіб. А в Чехії така операція проводилася вперше», – повідомив глава відділення інтенсивної терапії відділення анестезіології Загальною університетської лікарні в Праги, пише Обозреватель.

Повідомляється, що на даний момент стан пацієнтки стабілізувався і через деякий час їй зроблять трансплантацію легень. Операція проводилася за участю німецьких медиків.

Відомо, що принцип операції полягає в тому, щоб за допомогою шунта створити обхід між основною легеневою артерією, функція якої полягає в доставці крові від серця до легень і лівого передсердя, звідки надходить оксигенерована кров з легенів. Потім шунт виводиться назовні і підключається до апарата, який насичує кров киснем і виводить з неї вуглекислий газ. Таким чином, даний пристрій прекрасно справляється з функцією легенів.
За словами лікарів, такий орган може прослужити достатньо довго, поки пацієнт чекає донорського. Крім того, ця операція покращила не лише стан всього організму, але і функцію правого шлуночка. Пристрій абсолютно не заважає пересуватися по лікарні, забезпечує живлення органів, і з кожним днем покращує стан пацієнта, що важливо для майбутньої операції з трансплантації легенів.

Автори допису також відзначили, що українські кардіохірурги Борис Тодуров та Гавриїл Ковтун побували в Ганновері, де практикувалися пересаджувати легені і комплекси серце-легені. Це надзвичайно важливо для України, оскільки на трансплантацію легенів українців Білорусь не приймає, а в Канаді така операція коштує 1,2 млн доларів.

«Сподіваюся, до кінця року ми будемо готові для самостійної роботи. Дякую німецьким колегам за допомогу і підтримку», – зазначив Тодуров.

Нагадаємо, бригада лікарів Інституту Серця МОЗ України на чолі з Борисом Тодуровим нещодавно у Ковельській районній лікарні провела першу за 15 років трансплантацію серця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus