USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі пам’ятку архітектури просять віддати художній школі

26 Листопада 2017 17:32
У місті Ковелі налічується 33 пам’ятків архітектури місцевого значення. Частина з них зараз знаходяться в досить непривабливому стані. Кілька з них фактично зруйновані - на жаль, приділяється досить мало уваги збереженню історично-культурної спадщини.

На 31 черговій сесії Ковельської міськради 23 листопада 2017 року у власність Ковельської громади було прийнято другий поверх приміщення колишнього РАЦСу по вул. Степана Бандери, буд. 18 (збудований у 1920р. проживав у ньому єврейський лікар на прізвище Вайтман (Вайсман). Це був приватний особняк польського періоду.) У радянські часи в цьому приміщенні розміщувалася музична школа. Будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

За кілька десятків метрів знаходиться друга частина архітектурного ансамблю - будівля у якій зараз знаходиться Ковельська художня школа ( у свій час тут була поліклінікою вищезазначеного єврейського лікаря).

На сьогоднішній день пам’ятка потребує реставраційних робіт. Подальша доля будівлі стала предметом бурхливих обговорень на засіданні Громадської ради при Ковельській міській раді, фейсбук-сторінках, місцевих ЗМІ та серед мистецьких кіл Ковельської інтелігенції. Як зазначав Ковельський міський голова Олег Кіндер, у цій ситуації потрібно шукати вирішення, наприклад, шукати орендаря, бо те, що є сьогодні - «дорога в нікуди». Мер міста зазначав: «Те забрали, те підремонтували. Далі що? Опалювати ЗАГС будемо, чи ні? Тому що цілу зиму опалювати приміщення, в якому ніхто не сидить, ну який смисл? Немає. На капітальний ремонт там мільйонами двома не обійдеться. Коли ми говоримо за покрівлю, за другий поверх (належав донедавна району, – ред.), за фасад та все інше – ну я, думаю, це на мільйонів п’ять, якщо не більше».

Громадські діячі міста та ряд депутатів міськради на засіданні Громадської ради прийняли звернення до Ковельського міського голови та депутатів Ковельської міської ради, у якому пропонують пам’ятку архітектури використати під розміщення художньої школи. Адже в навчальному закладі відсутні окремі кабінети для "Композиції", "Скульптури", "Історії мистецтва", бракує лаборантської, кабінету для зберігання натюрмортного та методичного фондів, навіть немає кімнати для викладачів (учительської). Розміщення класів художньої школи у цьому приміщенні не тільки б вирішили ці проблеми, а й дозволили б проводити активну виставково-конкурсну роботу та забезпечити розвиток талановитих та обдарованих дітей Ковельщини.

Об’єднавши земельні ділянки під приміщенням РАЦСу та приміщенням теперішньої художньої школи можна створити цілісний архітектурно-мистецький комплекс та створити прекрасний ландшафтний парк для проведення пленерів та інших культурно-мистецьких заходів.

На сесії Ковельської міської рад 23 листопада 2017 року голова фракції «УКРОП» у Ковельській міськраді Ігор Пініс озвучив депутатський запит, у якому він запропонував створити робочу групу із відповідних спеціалістів, депутатів та громадських діячів по вивченню питання збереження, реставрації та подальшого ефективного використання даної споруди. Після засідання сесії він зауважив: «Нація перш за все – це історія та культура. Народ, який забуває свою історію та не дбає про свою історично-культурну спадщину – приречений на зникнення та поглинання іншими культурами. Не допустимо втратити і крихти історичної самоідентифікації, що залишилися нам у спадок із минулих поколінь. Якщо ставити вибір між ремонтом дороги і реставрацією пам’ятника архітектури – то вибір для освіченої, висококультурної та інтелігентної людини досить очевидний. Крім цього, розмістивши у відреставрованому приміщенні такий «світоч» культури, як художня школа – ми будемо мати можливість випустити нову хвилю українських митців. Влада, яка не хоче будувати школи – вимушена будувати тюрми», - зазначив головний «укропівець» Ковеля.

Яка подальша доля цього будинку — поки не визначено. Зрозуміло, що він потребує капітального ремонту, а отже, немалих коштів. Маємо надію, що пам’ятка архітектури стане окрасою міста Ковеля та ще довго буде милувати око містян та гостей.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus