USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Ковелі учні ховаються в укриттях, збудованих ще в 50-х роках

22 Жовтня 2023 14:23
Майже два місяці триває навчальний процес в українських школах. Сумні реалії війни зробили укриття необхідним елементом навчання. Туди діти можуть сховатися під час повітряної тривоги. Та школа, яка їх не має, мусить організовувати навчання через інтернет. Та, яка має замале укриття, змушена чергувати очне навчання з онлайновим.

Але і батьки, і вчителі найбільше тішаться, коли їхній навчальний заклад має повноцінне сховище. Саме тоді навчальний процес і найбільш ефективний, і найбільш комфортний, ідеться в сюжеті 12 каналу.

На облаштування укриття дитсадка №11 у Ковелі з бюджету громади витратили близько 150 тисяч гривень. Практично все тут робили вихователі та батьки.

«Наш заклад має потужність 250 дітей, а зараз ходять до нас 257 діток. Укриття розраховане на 150-170 дітей. Але фактично в день більше не буває», – говорить директорка ЗДО №11 Надія Шевчик.

Встелена бруківкою підлога, пофарбовані стіни, облаштовані рукомийники та вбиральня, інформаційні дошки, ігрові куточки – усе це, каже Надія Шевчик, зробили власними силами.

Благодійники забезпечили дитсадок бутлями для води, карематами, ковдрами і двоярусними ліжками.

«У кожному осередку, в кожній кімнаті перебувають по кілька груп. У нас є старші, менші і ясельні групи. Старалися так заповнити ці осередки, щоб було наближено до того, що дітки знають у групі, і столи підбирали до зросту й віку дітей», – пояснює Надія Шевчик.

В укритті також є зона для працівників харчоблоку. Їжу кухарі носять із приміщення дитсадка. Поки що діти харчуються за партами.

Усі тривожні валізки дітей зберігаються не в дитсадку, а в укритті, – для них відведена окрема шафа. Зберігати їх тут набагато зручніше.

Загальна площа укриття школи №7 у Ковелі – 300 квадратів. Сховище вміщає пів тисячі дітей. Загалом у закладі навчається 1071 учень.

«У дві зміни ми навчаємося. Я рівномірно розбив, щоб по 500 дітей було в кожній зміні. Тоді в укриття практично всі діти вміщаються», – говорить директор ЗОШ №7 Ковеля Валерій Кубай.

Під укриття відремонтувати складське приміщення.

«До проведення ремонту тут було складське приміщення. Були протікання ґрунтових вод. Каналізаційно-водопровідна система протікала. Усе було, відверто кажучи, в не дуже пристойному вигляді», – пригадує директор школи.

За кошти, виділені Ковельською міськрадою, зробили не лише зовнійшінй ремонт укриття, а й внутрішній, наприклад, відремонтували водопровідну та каналізаційну системи.

«Є спеціальні отвори, є природна вентиляція. Ми ще будемо збільшувати кількість вентиляції. Є домовленість із міською владою, що проведемо деякі реконструкції. Зимою тут чудово, зимою тут тепло, тут проходить опалення, повітря вистачає», – коментує Валерій Кубай.

В укритті є запаси води, вогнегасники, медикаменти і десятки ковдр. Тут проведено інтернет.
У ліцеї імені Олени Пчілки нараховується вполовину менше учнів – 415.

«У нас всі вчаться очно, тому що всім вистачає місця», – наголошує директорка ліцею Олена Вальчук.

У закладі – не звичайне укриття, а протирадіаційне бомбосховище, збудоване ще в 50-х роках. Тут міцне залізобетонне перекриття, яке здатне витримати пряме потрапляння авіабомби. До того ж, тут п’ять виходів і входів.

Укриття умовно поділяють на старе та нове. У старому є медичний пункт, шість кімнат і вбиральні. Нову частину укриття зробили в мінімально короткі строки. Раніше тут була комора.

«Витяжки, свіже повітря, стиль лофт… У майбутньому, дай Боже, щоб війна закінчилася, тут буде не тільки картинна галерея, а, може, зробимо ще якесь арткафе», – каже Олена Вальчук.

В усіх закладах освіти сподіваються, що під час цього й наступних навчальних років укриття й бомбосховища українським дітям не знадобляться і їх зможуть використовувати як спортзали, тири, виставкові чи тренажерні зали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2023 15:41
ви думаєте в Києві ховаються в інших укриттях, коли на місто летить декілька десятків російських ракет і дронів, і бахкає над головою ( навіть коли сидиш в підвалі старого будинку ) сильніше ніж грім в добру грозу
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2023 15:54
моя дочка поступила в кну ім. Шевченка, здала нмт на максимальний бал, а тепер в Києві у неї тільки 2 предмети очно, всі інші дистанційно. І живе в гуртожитку збудованому ще при Брєжнєві, там і ховається в підвалі під час повітряних тривог, не буде ж бігати дівчина ночами в метро. Ніхто не дає гарантії, що цей гуртожиток вистоїть,коли в нього потрапить ракета, чи не обваляться бетонні перекриття до самого низу.В аудиторіях, де проходить декілька пар на тиждень очно, стало тепер дуже холодно, дубар. І це університет Шевченка, в рейтингу найперший в Україні. Всім насрати в Україні на розумних дітей, на науку, далі віршів, пісень і вишиванок на камеру діло не йде. Доведеться переводити дитину за кордон, бо тут добре живуть лише касти.
1 до Анонім Показати IP 22 Жовтня 2023 16:39
,платить за навчання держава, гуртожиток вартує мізер в місяць, .......за кордон з нмт, удачі.
між іншим Показати IP 22 Жовтня 2023 17:05
Укриття — легка тимчасова будова, призначена для захисту від несприятливих погодних умов. Бомбосхо́вище — захисна споруда, об'єкт цивільної оборони, служить для захисту людей від авіабомб і артилерійських снарядів, уламків зруйнованих будівель і згубної дії отруйних газів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus