USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У Китаї вимерли морські ссавці дюгоні, які надихнули мореплавців на казки про русалок

25 Серпня 2022 00:21
Вчені Лондонського зоологічного товариства (ZSL) та Китайської академії наук вивчили всі історичні дані про те, де раніше у Китаї водилися дюгоні. Вони виявили, що з 2000 року вчені їх не спостерігали.

Крім того, дослідники звернулися до цивільної науки, щоб опитати 788 членів спільноти, які мешкають у вказаних прибережних районах, щоб визначити, коли місцеві жителі бачили ссавця востаннє. У середньому мешканці повідомляли, що не бачили дюгоня протягом 23 років, пише Бабель з посиланням на ВВС.

Лише троє людей бачили тварину за останні пʼять років. Це спонукало дослідників оголосити дюгонів функціонально вимерлими, що означає, що «вони більше не життєздатні, щоб підтримувати себе».

Дюгонь – унікальний морський персонаж. Завважки майже півтонни, це єдиний морський ссавець-вегетаріанець. Він зовнішньо схожий на ламантина, але відрізняється своїм китовим хвостом і «добродушною вдачею». Дюгонь відомий як найніжніший гігант в океані. Імовірно, повільна, розслаблена поведінка зробила його вразливим для надмірного вилову риби та нещасних випадків на суднах.

Деякі дослідники вважають, що він надихнув древніх мореплавців на казки про русалок.

Дюгонь ще існує в інших країнах світу, але стикається з аналогічними загрозами вимирання. Його зникнення в Китаї має послужити попередженням для інших регіонів, де мешкають ці ссавці, включаючи Австралію і Східну Африку.

Ареал перебування недалеко від берега в Китаї зробило ссавця вразливим для мисливців у ХХ столітті, які шукали його через шкіру, кістки і мʼясо. Після помітного скорочення популяції дюгоні були класифіковані Державною радою Китаю як ключова національна тварина першого рівня в 1988 році.

Дослідники вважають, що руйнування його довкілля, у тому числі брак водоростей для корму, спричинило швидке скорочення популяції. Цей вид мешкає у 37 інших тропічних регіонах світу, зокрема в мілководних прибережних водах Індійського та західної частини Тихого океанів, але класифікується як вразливий вид у Червоному списку Міжнародної спілки охорони природи.

За оцінками Програми ООН з навколишнього середовища, щорічно в усьому світі втрачається 7% місць проживання морських водоростей через промислове та сільськогосподарське забруднення, розвиток прибережних районів, нерегульоване рибальство та зміни клімату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus