USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку археологи відновили дослідження підземелля кафедрального собору Святої Трійці

10 Червня 2023 20:37
Археологи відновили розкопки відкритого 2021 року підземелля кафедрального собору Святої Трійці римо-католицької церкви в обласному центрі Волині.

Про це Суспільному розповів заступник директора адміністрації Державного історико-культурного заповідника в Луцьку Віктор Баюк.

З його слів, першу святиню на цьому місці звів литовський князь Вітовт, згодом собор збудував луцький єпископ Юрій Фальчевський. Після пожежі 1781 року собор перестав існувати. Зараз це територія Луцького історико-культурного заповідника.

Станом на 9 червня археологи виявили чотири кімнати і розчистили вхід до вівтаря собору. Віктор Баюк додає: який час будівництва цих споруд, встановити наразі складно.
«Собор побудував князь Вітовт, але не було відомо, чи він був побудований дерев’яний, чи цегляний. Бо пізніша споруда, яку вже звів інший князь, була цегляна. Зараз ми з’ясовуємо по цеглі», – каже археолог.
У складі Волинської археологічної експедиції на цьому об’єкті працюють студенти-археологи. Усього – 12 людей. Як розповів студент-археолог Богдан Омельчук, із підземель вже вибрали майже шість тонн землі і цегли, й складності в роботі додає різкий спуск.
«Ми забезпечили сходи дерев’яним покриттям для того, щоб вони не руйнувалися, поки проводимо цю роботу. А вони мають кут через те, що рідко використовувались», – зазначив археолог.
Цілу цеглу різних форматів, зазначив Богдан Омельчук, сортують.

«Це декоративна цегла, яку використовували для того, щоб красиво це все оздобити. Ось таких форм цікавих вона буває. Те, що ми знайшли, то видно, що вона заокруглена. І вони робили з того красу підземелля», – каже студент.
Правлячий єпископ Луцької дієцезії римо-католицької церкви Віталій Скомаровський розповів, що, ймовірно, під вівтарною частиною є невідкриті приміщення, тож археологам і науковцям ці відкриття будуть цікаві.

«Після кафедрального храму тут не залишилось сліду. Тут все було закрито, далі ми почали упорядковувати фундаменти. Це стара історія наша, може, трохи призабута», – сказав єпископ.

Волинська археологічна експедиція працюватиме на цій локації до кінця червня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
господар Показати IP 12 Червня 2023 16:16
Це храм католицький і там є господарі котрі його будували, що ви там усе риєте? А ваш ріднесенький Братський, монастир руйнується і скоро завалиться, отакі українці патріоти загадкові

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus