USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку голова ОСББ набрала кредитів без згоди мешканців

8 Серпня 2018 16:26
Cправжній скандал розгорівся в одному з луцьких ОСББ поміж головою ОСББ Юлією Сабатюк та пенсіонерами. Теплий кредит, який мав би усім покращити життя, обернувся катастрофою. Адже окрім комунальних послуг люди окремо платять майже по тисячі гривень за кредит та за утримання будинку. Гвалт підняли не лише ті люди, які одразу протестували проти кредиту, але й ті, що давали згоду, бо навіть уявлення не мали, що буде така сума. А платити потрібно 7 років, йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Люди розповідають, що на їхній будинок голова ОСББ Юлія Сабатюк набрала кредитів без їхньої згоди. Вірніше справа була так: частина мешканців погодилася на кредит, а частина категорично відмовилася.

Але кредит розбили на всіх. Зараз людям приходять чималенькі платіжки. У розрахунках за комунальні послуги є пункт під назвою ремонтний фонд і сума, яку повинні сплачувати люди. До прикладу, Голян Валентині уже набігла сума 3 тисячі 300 гривень. Платіжки приходять з лютого місяця.

Це нібито за кредит на утеплення будинку. Хоча насправді Валентина Йосипівна уявлення не має, за що вона повинна платити ці гроші.


«Уявіть собі, вам приходять платіжки за якийсь кредит, якого ви не брали і документів з банком не підписували. Ви приходите у банк, а там вам повідомляють, що усе це банківська таємниця. Від вас вимагається лише справно сплачувати зазначену суму щомісяця», - каже жінка.

Валентина Галян пояснює, що насправді їй те утеплення навіть не було потрібно, тому що вона кілька років тому сама утеплила свою квартиру.

Але ж є кредит, на всіх. Тому утеплюючий матеріал з фасаду квартири Валентини Йосипівни поздирали і тепер клеїтимуть той, що взяли під виплату.

Найцікавіше у цій історії те, що люди достеменно навіть не знають, скільки на їхньому будинку висить кредитів, скільки вже виплачено, а скільки лишилося платити далі. Бо голова ОСББ Юлія Сабатюк позводила один кредит нібито до утриманням будинку, інший, до ремонтного фонду.

"Утримання будинку це теж окрема історія – бо нещодавно його підняли до двохсот гривень, а раніше платили у тричі менше.

Причому допитатися, куди ідуть гроші з будинкового фонду неможливо. Не можуть люди добитися і штатного розпису. Знають, що є прибиральниця і платять їй нібито 1300 гривень.

Щоб з’ясувати такі питання, телефонуємо до Юлії Сабатюк. А та запрошує нас на збори, на які мають прийти не лише пенсіонери, а й ті люди, які з радістю готові платити по тисячі, а то й більше гривень 7 років, а може і більше.

Ми просили побачити кредитний договір з банком на утеплення фасаду. Та два кредитні договори на тепловий пункт та ремонт під’їздів. Просили також штатний розпис працівників ОСББ та витрати на їхню зарплату. Власне запитували те, що хотіли дізнатися пенсіонери, які до нас звернулися. Жодного документу нам не надали.

Між тим, порахувавши з однією з пенсіонерок 7 років платіжок за кредит, то виходить, що їй доведеться виплатити 50 тисяч гривень. А тепер рахуємо скільки припустімо обійдеться платити без кредитів.

Беремо за основу 2-кімнатну квартиру – приблизно 50 метрів квадратних. І утеплюємо її до прикладу за 360 гривень за метр. Це середня ціна, яку ми знаходимо в інтернеті – виходить за квартиру не 80 тисяч, а 18 тисяч гривень.

У цьому будинку 50 квартир. Звичайно не усі двохкімнатні, тому ми робимо знижку на квадратуру та на можливо дорожчу вартість матеріалу і щедро заокруглюємо суму нехай до 25-ти тисяч гривень за кожну квартиру. І маємо 1 мільйон 250 тисяч гривень до сплати. Юлія ж Сабатюк каже, що тіло кредиту на утеплення становить один мільйон 900 тисяч гривень. Різниця 650 тисяч гривень. Це ми порахували лише по одному кредиту, а на цей будинок бралися й інші кредити, які, за словами Юлії Сабатюк, погашені. Окрім того, Юлія Сабатюк є головою ОСББ ще й інших будинків, в яких вона теж практикує ремонти у кредит", - йдеться у сюжеті ТРК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 44
Олег Показати IP 8 Серпня 2018 16:39
Нехай мешканці порахують яка різниця по опаленню та те що кредит платиться поступово. А журналістам треба коректно давати інформацію 1000 грн в місяць -це загальний платиж за комунальні послуги + кредит 70 % з яких відшкодовуе держава . В неутеплених будинках без ІТП в двохкімнатний квартири 2 000 грн. -тількі одне опалення !
Ідеально - до Олег Показати IP 8 Серпня 2018 19:05
це коли є взаємна довіра між мешканцями і керівниками (яких вони самі, до речі, обрали) ОСББ. Але, знаючи реалії, з нашими мешканцями, особливо матьорими пенсіонерами, занурених безповоротно у совку, не те що утеплення, на одному полі страштувато "сідати"...
Інна до Олег Показати IP 19 Серпня 2018 21:45
Ми теж мали справу з кредитом в цьому ОСББ, так повернених відсотків ніхто з мешканців не бачив і документів зі звітністю теж. Це ще та аферистка
в.а Показати IP 8 Серпня 2018 16:45
ОСББ - це клондайк для шахрайства. Так і задумувалось : колгосп у окремо взятому будинку.
JC до в.а Показати IP 8 Серпня 2018 17:03
ОСББ це майбутнє всіх нормальних будинків. Це порядок, економія, ремонт комунікацій. Ну а в тих будинках де алкашня в компаніі з пенсіонерами візьме гору, - там да, колгосп не закінчиться ніколи.
Анонім до в.а Показати IP 8 Серпня 2018 21:56
Це ище та шахрайка. Будинок нібито "утеплили" а в ньому почала заводитись вологість. Стіни не дихають. Руху повітря нема. .
ШШ до Анонім Показати IP 9 Серпня 2018 17:17
То ви забагато перд*те!!! СХАМЕНІТЬСЯ !!!
Костянтин до Анонім Показати IP 28 Січня 2019 21:56
А до утеплення дірки в стінах тобі допомагали дихати?!
Віктор Ющенко Показати IP 8 Серпня 2018 17:06
Жах
Омар Показати IP 8 Серпня 2018 17:28
Пародія на журналістів! чому висвітлена тільки одна сторона конфлікту?
Ляпас Показати IP 8 Серпня 2018 17:31
Згідно закону більшість бере гору! Я теж не голосував за Порошенка і за цей уряд, але це не значить, що я не повинен виконувати закони які вони затверджують!!!
ОСББ Показати IP 8 Серпня 2018 17:34
а тепер по суті: усе викладене є брехнею так "званого журналіста" . Є закон "Про ОСББ..." у якому чітко визначено, якщо проголосувала більшість (75 або 50 %) мешканців, то рішення повинні виконувати і ті, хто не погодився із рішенням зборів, або не голосував. Далі, на рахунок ОСББ зараховуються лише кошти, які надходять як утримання будинку та внески у ремонтний фонд. Крім того, якщо брали кредит до 70 відсотків тіла кредиту повертає державний бюджет. Крім того, є ще відшкодування із міської ради (радник Поліщук). А кричати, як правило, уміють ті, що нічого не роблять, або самі злодії. Я б на місці Сабатюк, подав би позов проти журналістки Поліщук і довів би її заангажованість, а тоді б вона подумала, що писати та подавати на розсуд громади. Чекаю з нетерпінням, коли видалите цей допис. Час пішов...
ПЕТРО Показати IP 8 Серпня 2018 17:37
ОСББ це розвод людей на бабки. І це точно люди. Кошторис ніхто ж не бачить як і хто його складає і на підставі чого береться кредит саме на таку сімі і чому мешканці нічого не знають? Кредит не можна брати на людей,які не ознайомлені і ніде не підписувались на кредит! А потім що як не оплатить квартири буду описувати? Не вірте тим ОСББ це розвод людей. Тут нічого прозорого немає якщо простих людей пенсіонерів і які в цьому не розуміються розводять. Там де кредити там обман так і знайте. Зразу ввійшли в ОСББ і зразу кредити беруть! Там де ОСББ порядку немає запитайте мешканців з якими проблемами стикають і як їх допомагає вирішувати голова? Зарплату одержують хоч і мінімалку, але інші люди на мінімалку "пашуть зранку до вечора а тут що робить Голова і інші на зарплаті? Правильно "видирають з людей гроші. Комунальні послуги дужже великі зараз , утримання будинку теж немало і ще кредит "повісити "на людей?!! Скільки олігархів то з них так "рвіть " а то там де останнє то ще кредити на бідних людей беруть. НІ НІ І НІ таким шайкам!!! Це не чесно і не прозоро і ще кредити на людей?!
Просто до ПЕТРО Показати IP 8 Серпня 2018 17:50
в чому проблема зборами змінити голову ОСББ?
Марс до ПЕТРО Показати IP 8 Серпня 2018 17:57
Петруха, не суди по собі. Кредит беруть на ОСББ, а не на людей. Якщо невчасно платите - стягувати будуть із ОСББ, а не з людей. Там де є ОСББ є порядок, іди в ЖПК і живи там... Бажаю успіхів на ниві ЖКГ!
житель Показати IP 8 Серпня 2018 17:43
Ага а хто приймає Закон про ОСББ ? Не люди в яких немає грошей а ті хто в грошах лежать. Так що треба звернутись до депутатів ВР і Прем"єра хай пояснять,як бути людям з кредитами які ОСББ набирає на людей?! Може треба внести зміни в Закони про ОСББ ? І взагалі Тимошенко була проти ОСББ і так і сказала це обдираловка людей і все. «Ви зараз переживаєте тарифний шок, а закон про ОСББ стане черговим шоком щодо квартплати, коли вона може підвищитися в 2-10 разів, бо є такі будинки, які 60-70 років не проходили через капітальний ремонт», - зазначила лідер «Батьківщини».
Вячеслав до житель Показати IP 8 Серпня 2018 18:29
Я є голова ОСББ. За рахунок екс витрат ми поміняли всі труби в підвалі,тепер сухо і не тече;купили нові гойдалки;купили бензо косу для скошування бур'яну;прибиральниця забезпечена всіма миючими засобами;замінено освітлення в під'їздах;ремонт в під'здах і все це за один рік. В домах з управляючою компанією бардак,їхні діти граються у нас,траву покосить просять мене,на лавках сидять в нашому дворі. Тариф за квадрат у них більше. Треба там питать куди діваються гроші людей. В ОСББ згідно закону і уставу голова повинен просити дозвіл мешканців витратити гроші. ОСББ це як садочок,щоб щось зробити треба згода людей.
Мешканець будинку Показати IP 8 Серпня 2018 17:47
Галя, Валя, Надя, тощо - досить слухати нісенітниці вищевказаних пенсіонерок. Баба Валя щотижнево попадає в топ-новини м. Луцька. Буде краще, якщо про сина-алкоголіка потурбується.
Мешканка будинку до Мешканець будинку Показати IP 8 Серпня 2018 18:35
Це низько, син баби Валі не є темою обговорення, а зростання тарифів, практично щомісячно. І пані Юлії варто було б із самого початку для мешканців будинку не приховувати реальні суми, для цього існють бізнес-плани і кошториси.
Просто Iгор до Мешканець будинку Показати IP 8 Серпня 2018 18:53
Юля Володимирiвна залогiньтесь
ссср Показати IP 8 Серпня 2018 17:55
осбб це нормально якщо в голови не липка рука
Галя до Марса Показати IP 8 Серпня 2018 18:31
Якщо з ОСББ будуть стягувати то чому в платіжки ставлять кредит , хай голова ОСББ собі ставить ті кредити і лядям толково і на підтверджуючих документах пояснить на що вона взяла кредити. І ще треба головам ОСББ враховувати достатки людей. Де люди мають гроші взяти, якщо ще комунальні послуги платять? Тут хто захищає ОСББ то може в долі з тими кредитами
Анонім до Галя до Марса Показати IP 8 Серпня 2018 21:53
В ОСББ ПОВИННІ ДІЯТИ СУБСИДІЇ,ЛЮДИ НЕ ПОВИННІ ПУХНУТИ З ГОЛОДУ АБИ ВИПЛАЧУВАТИ КРЕДИТИ,НАБРАНІ КЕРІВНИЦТВОМ З ЛИПКИМИ РУКАМИ.
Устим Показати IP 8 Серпня 2018 18:35
Оце пожинаємо плоди діяння депутатів
Марина Показати IP 8 Серпня 2018 21:30
Сабатюк то ще та шахрайка, але на все свій час, за все прийдеться відповісти. Документи нікуди не зникають і підроблені підписи теж. Як може сабатюк юля створити ОСББ, де потрібно згода усіх мешканців будинку, та бути головою декількох ОСББ, знає тільки ця хамовита жіночка. Відчуваю що потягнеться скоро череда кримінальних справ, А це вже юля вам не рот відкривати на пенсіонерів та залякувати , хамити і кликати друзів депутатів на допомогу. Відповідати прийдеться вам. Я думаю що новоздудовані вами будинки прийдеться кудись заникати, ід гріха подалі.
Ну ну Показати IP 8 Серпня 2018 22:05
Все просто. Голова ОСББ не надає інформації про вартість робіт, вартість кредиту. Чи є хтось, хто має сумнів у чесністі голови ОСББ ? А змінити голову осбб - важко, кворуму не має. Хіба через кримінальну справу.
лучанин Показати IP 8 Серпня 2018 22:14
панове..маємо типову схему.. пані Юля заробила на відкаті з цього будинку біля півляма.. а народ буде платити.. бо не далекий..Утеплення цього будинку можна було зробити за пів ляма максимум.. Порада мешканцям не платити за цю послугу ..вимагаючи пояснення цього платежу.. і вимагати документального підтвердження..тобто вашого підпису під договором..в даному випадку кредитування..
Усбэбэ Показати IP 8 Серпня 2018 22:17
Юля це шахрайка, а криша, це Бондарук роман, якiй зараз в киiвi в асоциацii осбб . подивiться хто такий Бондарук i кого вiн кинув!!!! Банда!
1234 Показати IP 8 Серпня 2018 22:22
Молоді 17б майже така ж історія голова контакту не доступна всіх залякала, фінансової звітності нуль,хамить пише кляузи жильцям на роботу збори не проводяться,міська рада не реагує
Нато до 1234 Показати IP 9 Серпня 2018 11:34
Телефон голови висить на об"яві у кожному під"їзді. Час від часу звітує про виконані роботи і їх вартість, про боржників (вивішується об"ява). Потрібно було прийти на прибирання території 4 серпня з 11 до 17 години (3-го покосили траву) і поспілкуватись з головою, яка виносила сміття і сікла траву на доріжці. Але з п"яти під"їздів за весь день вийшло 4 людини. Висновок: у людей проблем немає, зате кидати сміття і окурки з балкону та в під"їзді вони вміють.
Сабатюк-шахрайка Показати IP 9 Серпня 2018 08:02
Декілька років тому така ж історія з Сабатюк була з гуртожитком по вул.Польовій, 3 що на районі цукрового заводу. Тоді вона дивом відмазалась від буцегарні (...люди "пробачили"). Нехай журналісти розпитаються в мешканців гуртожитку як було на справді. Потрібно вже закривати таких шахраїв, а то виходить що можна усе "порішати по-тихому"? Шахрайку-Сабатюк на нари!!!
Правда Показати IP 9 Серпня 2018 08:31
В багатьох в головах просто каша.Ну хоч щось читайте,особливо Закони,які стосуються вас.Не прихильник Саботюк,але не голова вирішує ці питання,а правління будинку,яке ви вибирали (по Закону),а ще ревізійну комісію.Збирайте збори жильців,оформляйте протокол,звернення-заяву до правління і вперед.Все інше просто емоції,а для журналістів ніби сенсація.
лучанка до Правда Показати IP 9 Серпня 2018 08:56
Оскільки немає порядку в ОСББ,то закон про скасування ЖЕКів відтерміновується. Просто треба господаря в себе в квартирі, під'їзді,дворі.
Мешканець Софії Кова Показати IP 9 Серпня 2018 10:11
Повна брехня. Під час зйомок задоволених людей було більше, а знімали тільки трьох, нехай висвітлять весь матеріал де всі люди коментують, а не дві незадоволені
Калинонька Показати IP 9 Серпня 2018 10:59
До тих кому Юля поперек горла - самі щось зробили для будинку?Можливо вийшли поприбирали, вичистили підвали, зробили ремонти, запропонували фірму для якогось виду робіт? Просто так - без оплати? Напевно ви берете найактивнішу участь у житті будинку, завжди на зборах. завжди з пропозиціями, завжди маєте час для вирішення проблем по спільному майну. Нічого ви такого не робите! Бо для вас ВАШЕ тільки за порогом вашої квартири, а там де загальа власність -то не ви!На що ви здатні - це наклепи, оббріхування, плітки, а ще паплюження праці людей які переймаються ДОЛЕЮ будинку. Не міська рада, не телеканал "АВЕРС", не держава, ба, та навіть не Порошенко не будуть вкладати гроші в ваше майно. Ви всі вихідці з села. Хто там ремонтує, підтримує приватне господарство? Селищна рада? Голова колгоспу? "АВЕРСУ" аби тільки "сенсація". Подумайте, чого одна " бідна пенсіонерка" спокійно платить захмарні платежі по опаленню ( має ж 4- кімнатну квартиру), інша спромоглась утеплиту свою квартиру пінопластом товщиною 5 см!!!! плюючи на всіх співвмешканців, третя домурувала до квартири цілу кімнатутеж без згоди співвмешканців, четвертий підключився до загальнобудинкової електромережі????? Банківські установи які надають кредити ОСББ мають своїх юристів і потребують затверджений пакет документів. На будинках проводяться загальні збори де виносяться всі питання та ставляться на голосування,проводяться письмові опитування. То чого більшість співвласників все знають, чують, дають згоду, а для ТРЬОХ (П"ЯТЬОХ) пенсіонерів це завжди афера, вони нічого не чують, нічого не знають? Бо вони користуються пільгами та субсидіями!!!! А те,що ішні співвласники не мають ні пільг ні субсидій і хочуть довести будинок до ладу щоб економити на комунальних платежах ( після встановлення ІТП, енергозберігаючих вікон, утеплення платежі за опалення різко зменшуються) - то ЇХ не цікавить. Їхня хата скраю! Вони не договорюють що все майно перейде дітям чи внукам, що вони не такі вже й одинокі,що здають квартири квартирантам,що мають додаткові заробітки, що можуть так обізвати людину і проклясти, що тільки думєш - де вона того всього набралась. Але такі люди це більш виняток. Багато є прикладів по будинках де пенсіонери йдуть на два кроки попереду від молоді, розуміють всю працю голови ОСББ і Ради правління, самі активно приймають участь у житті будинку і не цураються прогресивного та нового!
Коза до Калинонька Показати IP 9 Серпня 2018 12:08
Ой прямо з язика здерли! Чесно не знаю Юлію, але кого не спитаю, та сама ситуація з ОСББ. Завжди знайдуться критикани, які нічого не зробили, не запропонували, але все їм не так. І все що за їх порогом - не хвилює. Хоча гості, перш ніж зайти до хати, проходять через двір і під’їзд. А там таке, що ховайся! Харкають, окурки, папірці - і всі "нормальні" люди.
Олег Показати IP 9 Серпня 2018 11:20
Калинонька молодець ! Скоро в пенсіонерів відберуть пільгі та субсидіі тоді Юлю згадають.Буде як з Кучмою ДАНИЛИЧ ВИБАЧ !
Даниліч до Олег Показати IP 9 Серпня 2018 17:18
Вибачаю, Алєжка.
Ковель, голова ОСББ Показати IP 9 Серпня 2018 16:12
360 за квадрат? Голова реально поклпла лімон в кишеню. Це ціни на одиночку, за квартиру. На опті ми будинок по 120 зробили
Мукачево до Ковель, голова ОСББ Показати IP 9 Серпня 2018 17:19
Ми по сто чтирнадцять, і шо ? Ти самий вумний?
Вася Показати IP 9 Серпня 2018 21:07
Голови ОСББ беруь кредити на мешканців і собі в долі мають, бо в чому так приховують документи чому не шукають де дешевше роблять ремонтні послуги а там де "рука руку миє". ІІ ВЗАГАЛІ ХТО ТАМ ПИШЕ ЩО З СЕЛА І ТД ТО ТАКИХ ГОЛОВАМ ОБСС НЕ БУТИ БО ЦЕ НЕ ПОВАГА ЕЛЕМЕНТАРНА ДО ЛЮДЕЙ. і ЩЕ ЯКЩО ПРИБИРАЛЬНИЦЯ І ГОЛОВА ОСББ НА ЗАРПЛАТІ ТО ЧОМУ МЕШКАНЦІ МАЮТЬ ПРИБИРАТИ ТЕРИТОРІЮ ЯКЩО В НИХ СВОЇ Є РОБОТИ , А РОБОТА ПРИБИРАЛЬНИЦІ І ЛСББ ОПЛАЧУЄТЬСЯ. тАКІ ВСІ РОЗУМНІ ХТО ЗАХИЩАЄ ЯКУСЬ ЮЛЮ ЯКА НАВІТЬ МАБУТЬ НЕ ПОВАЖАЄ ТИХ ЛЮДЕЙ ЯКІ В ЧОМУСЬ ПРОТИ АБО КРЕДИТІВ. КРЕДИТИ РОЗПИСУВАТИ НА МЕШКАНЦІВ ЦЕ ГАНЕБНЕ ЯВИЩЕ. ОСББ ЦЕ ЩЕ ОДНЕ ЗАРОБЛЯННЯ ГРОШЕЙ НА ПРОСТИХ МЕШКАНЦЯХ НА ЯКИХ КРЕДИТИ БЕРУТЬ НА РОКИ ВИПЛАЧУВАТИ. а ЯКЩО ЛЮДИНА ПРОДАСТЬ КВАРТИРУ ТО ХТО ТОЙ КРЕДИТ БУДЕ ПЛАТИТИ??!!!! ОБМАН ЛЮДЕЙ З ТИМИ КРЕДИТАМИ
Іля Показати IP 9 Серпня 2018 21:10
а Богдарук це той що колись набрав кредитів в 90 і не повертав? То він тепер тут вчить кредити брати правильно ? І хто платить зарплату йому чи теж в кредити включають зарплату , щоб люди платили ті кредити по 5-10 років?? Брехнею пахне. Треба щоб журналісти все тут прозоро вивчили, бо пахне брехнею .
Сергій Васильович Показати IP 10 Серпня 2018 23:08
ОСББ це контроль і витрачання власних коштів я являють Головою і ми за один рік управління будинком зробили більше чим ЖЕК за 24 роки експлуатації. Ось маленькі факти утеплили трубопроводи гарячого та опалення(30000 грн.) відремонтували лівньову каналізацію (25000 грн.) після кожного дощу в підвалах 10-15 см. було води наразі сухо, за домовленностю депутата Київради було профінансовано в 2017 році нові поштові скриньки (40000 грн.) в 2018 році новий дитячий майданчик (80000 грн.). (мешканці ні копійки не втратили). Наш будинок зданий в експлуатацію в 1994 році. Також встановлено двоє відкатних воріт (36000 грн.)... В будинку 246 квартир сусідній будинок обслуговується ЖЕКом утримання 6 грн. 20 коп. з кожного метра житлової площі в нашому 4 грн. 94 коп. Також встановлено близько 120 світильників з датчиками руху по всім сходових клітинах, наразі латаємо покрівлю поки на всю заміну необхідно значні фінансові ресурси... Кожного місяця ми викладаємо в будинок 15000 - 30000 грн. Це не рахуємо що повністю вдягнули та екіпірували двірника та прибиральницю плюс купили болгарку, дрель, перфоратор, кущоріз, тачку ... Лампочки всі ЛЕД. Це все зроблено без кредитних ресурсів і в обсязі наявного фінансування, внески мешканців, оплата провайдерів за використання наших мереж. Так що які ще треба докази.
Галина Показати IP 24 Грудня 2021 20:08
Це те саме по всіх осбб, затягують людей в витрати, кредити навязують, щоб забрати квартири. Для цього і створили осбб, цей обман людей. Розвалили ЖЕКи спеціально, для обдирання у людей коштів.Нема спокою від цих бебебееее

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus