USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.00

У Луцьку навчальний корпус технічного університету за €1,6 млн реконструювали під гуртожиток для ВПО. Фото

30 Листопада 2023 19:20
В обласному центрі Волині за участі європейських партнерів офіційно відкрили гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб. Приміщення на вулиці Софії Ковалевської з навчально-лабораторного корпусу Луцького національного технічного університету перетворили на житлову площу. Посприяла цьому Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО, яка виділила під ці потреби грант розміром 1 мільйон 660 тисяч євро.

Роботи з переобладнання корпусу тривали рік. На початку листопада гуртожиток уже прийняв перших мешканців, зокрема викладачів Донецького національного технічного університету, який ще на початку повномасштабної війни переїхав на Волинь.
Ректорка ЛНТУ Ірина Вахович розповіла, що у березні 2022 року університет прийняв колег з ДонНТУ, надавши їм приміщення факультету бізнесу і права, який базувався на вулиці Софії Ковалевської. Потім від Луцької міської ради надійшла пропозиція створити у цьому приміщенні гуртожиток для ВПО. Тому було укладено тристоронню угоду між ЛНТУ, Луцького міською радою та Європейським Союзом про реконструкцію навчального корпусу під гуртожиток.

«Сьогодні у нас навчається низка студентів зі статусом внутрішньо переміщених осіб. Процес організації проєкту був доволі складним, але ми добре попрацювали і маємо сьогодні хороший результат. У гуртожитку проживатимуть студенти та викладачі ДонНТУ і студенти та викладачі ЛНТУ, які мають статус внутрішньо переміщених осіб. Наш інтерес був у тому, щоб оновити матеріально-технічну базу університету. Ми отримали оновлене приміщення з новими комунікаціями та перекриттям. А якби ми поселяли ВПО у наявні до цього наші гуртожитки, то місця просто не вистачило б», – зауважила Ірина Вахович.
Загалом в ЛНТУ є близько 100 студентів зі статусом ВПО та сім сімей серед професорсько-викладацького складу. Загалом же у гуртожитку планують поселити 180 осіб, однак за потреби ця кількість може зрости до 300.

Реконструкцію корпусу під гуртожиток проводила компанія ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536», зокрема було замінено мережі, перекриття та комунікації. Генеральний директор будівельної компанії Ігор Чорнуха повідомив, що було реконструйовано близько 3,5 тисячі квадратних метрів. Особливість реалізації проєкту – навчально-лабораторний переобладнували під гуртожиток, також усе робили під ключ, тобто кімнати та кухні не лише відремонтували, а й повністю укомплектували меблями та всіх необхідним.
У результаті реконструкції вийшло 54 кімнати за блоковим принципом. Один блок містить три-чотири кімнати, кухню та санвузол. Також облаштували вісім смарт-квартир з кухнею та санвузлом безпосередньо у них. Окрім того, створили сім номерів поліпшеного планування з санвузлами.
Відзначимо, що проєктом не було передбачено облаштування футбольного поля поблизу будівлі, але в результаті раціонального використання грошей під час будівництва його вдалося зробити. Заміну зовнішніх комунікацій також не було передбачено на початку проєкту, але і їх вдалося оновити.
Луцький міський голова Ігор Поліщук привітав усіх з завершенням реконструкції гуртожитку, що дуже потрібний для громади та ВПО, які живуть у Луцьку.

«Ми реально відчуваємо підтримку від Європейського Союзу України та людей, які, на жаль, постраждали від війни. Я дякую усім, хто долучився до проєкту: підряднику, нашим працівникам, фінансовим донорам з Європейського Союзу. Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО допомогла реалізувати цей та низку інших проєктів у Луцьку. На моє переконання, проживаючи у відносно мирному місті, без бойових дій, ми маємо обов’язок перед ВПО, які приїхали до нас. Тому мусимо зробити все від себе залежне, аби вони почувалися комфортно у Луцьку. Мені здається, що цей гуртожиток – це приклад такої турботи про них. Я не знаю, чи в Україні є кращий гуртожиток для студентів. Коли я був студентом та жив у гуртожитку, то про такі умови міг тільки мріяти», – сказав Ігор Поліщук та вручив подяки Луцького міського голови людям, які допомогли у реалізації проєкту.
На відкриття гуртожитку завітала і перший секретар, керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, інфраструктура, енергетика та навколишнє середовище», представниця ЄС в Україні Клое Алліо.

«Я дуже рада бути у Луцьку. Європейський Союз підтримував Україну від початку війни. Ми намагаємося спрямувати необхідну допомогу багатьом муніципалітетам та областям України. Протягом нашого візиту до вашої країни ми відвідуємо громади, яким надаємо фінансову допомогу. Ми раді, що ці громади намагаються всіляко допомогти ВПО, адже це дуже важливо. Однак нас вразив результат роботи Луцької громади. Ми були тут торік, коли роботи лише розпочалися. Неймовірно, що зараз вже будівля готова до заселення людей», – відзначила представниця ЄС.
Після вітальних слів відбулося урочисте перерізання стрічки, яке символізувало, що гуртожиток нині відчинено для поселення.
Потому представники влади, університету та ЄС оглянули оновлені приміщення.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Енштейн Показати IP 1 Грудня 2023 16:00
А я там вчився... Ще пам'ятаю совкові туалети без дверей ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus