USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку обговорювали, як можна обмежити політичну рекламу

14 Лютого 2018 11:28
Аби подолати маніпуляції та процес «продажу кандидатів як прального порошку» пропонують встановити мінімальну тривалість політичних рекламних роликів на телебаченні не менше хвилини.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» 13 лютого у Луцьку.

Учасники круглого столу обговорили питання можливої заборони політичної реклами під час виборів.

Нардеп, голова підкомітету Верховної Ради з питань виборів та референдумів Олександр Черненко зазначив, що багато громадських організацій виступають проти реклами, вважаючи, що це дасть можливість змагатися не грошима, а ідеями новим політичним силам. Істина, на його думку, знаходиться посередині. По-перше, варто розуміти, що повну заборону політичної реклами не підтримає парламент, адже така заборона не вигідна ані діючому політикуму, ані ЗМІ. Водночас, зберігати ситуацію, яка панує у політичній рекламі зараз, коли вона практично не регламентується, теж не можна. Тому, мовляв, нардеп є прихильником не заборони, а більш жорсткої регламентації політичної реклами.

Проблема полягає не у рекламі як такій, адже вона є в усьому світі, а в тому, що сьогодні ця реклама ж маніпулятивною і не сприяє свідомому вибору. Завдяки політичній рекламі конкурують не партії та кандидати чи ідеології, а піар-агентства - у кого краща музика та картинка. Сьогодні політична реклама апелює не до мозку, а «продає кандидатів як пральний порошок». Тому, якщо поставити чіткі вимоги до контенту політичної реклами, щоб у рекламних роликах були лише кандидати, а мінімальна тривалість ролика була принаймні хвилина, адже за 10-15 секунд складно донести світогляд та ідеологію. Йдеться про те, аби сам кандидат розповідав про те, чим він відрізняється від інших. Вимоги пропонують встановити щодо контенту та кількості і періодичності таких роликів, щоб навіть люди, які мають кошти не могли оплатити багаторазову трансляцію одного і того ж рекламного ролику під час одного рекламного блоку. Такий варіант, звісно, не позбавить політичну рекламу маніпуляцій, але зробить її менш маніпулятивною, а повна заборона політичної реклами просто спричинила б виникнення прихованої реклами та поширення «джинси».

Нагадаємо, під час круглого столу йшлося також про проблеми відсутності відповідальності за порушення виборчого законодавства, низький рівень професіоналізму членів ДВК, які муситимуть проходити навчання, причини нестачі гідних кандидатів у депутати місцевих рад та перспективи ухвалення Верховною Радою виборчого кодексу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus