USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку облаштують два ботанічні сади

18 Червня 2021 16:20
У Луцьку облагородять територію колишнього ботанічного саду на вулиці Шопена, а також відновлять роботи зі створення і облаштування ботанічного саду на вулиці Потебні.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Як проінформувала начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, практично в усіх великих містах та обласних центрах є такий осередок науково- дослідної діяльності як ботанічний сад, на основі якого відбувається збагачення асортименту, вивчення, акліматизація рослин.

«На жаль, у Луцьку з 2003 року це питання стоїть на місці. Тому що земля для ВНУ під ботанічний сад виділена, але жодних робіт там не проводять. Для того щоб місто не стояло на місці, ми пропонуємо створення у Луцьку ботанічних куточків, в яких ми збиратимемо приклади видового різноманіття рослин, а разом із тим будемо проводиим науково-просвітницьку роботу», – заначила головна екологиня.

З її слів вже цього року луцькі екологи створили два ботанічні куточки на базі дитячих садочків. У планах – подальше закладення таких науково-дослідницьких осередків до 2025 року в межах Програми розвитку збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади.

«Також залишаємо роботу з відновлення території колишнього ботанічного саду на вулиці Шопена. Швидше за все, ми змінимо його статус на об’єкт природно-заповідного фонду місцевого значення. У такому разі всі повноваження та відповідальність за сад ляжуть на плечі міської влади, тож ми будемо зберігати і примножувати видовий склад рослинності, що там є», – розповіла доповідачка.

Насамкінець посадовиця зазначила, що у якості потенційного напрямку роботи екологів лишається розвиток та розбудова ботанічного саду на вулиці Потебні.

«У планах – новий етап у реалізації Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, у межах якого спільно з міською владою і університетом ми будемо пропонувати розвиток цього об’єкту для того, щоб він став науково-дослідною базою для міста. Щоб зберегти оцих 10 гектарів території з таким же цільовим призначенням, – ботанічний сад, як і запланували у 2003-му році», – каже Оксана Лисак.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що в обласному центрі Волині погодили проект програми розвитку та збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021–2025 роки, на реалізацію якої необхідно 120 мільйонів гривень.

Довідково:

Ботанічний сад «Воли́нь» (Лу́цький ботані́чний сад) – ботанічний сад загальнодержавного значення в Україні. Розташований у місті Луцьку. Його заснували у 1977 році. Сучасний статус пам’ятки природи загальнодержавного значення отримав 1983 року. Після розпаду СРСР сад став занепадати через відсутність догляду. В 2001 році співробітники Ботанічного саду Національної академії наук України обстежили сад і зробили висновок, що він не підпадає під категорію ботанічних садів з причини занедбаності. Університет почав шукати інше місце під ботанічний сад – у 2004 році було виділено і затверджено нову додаткову ділянку на вулиці Потебні (площею 10 га) на лівій надзаплавній терасі річки Стир.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 18 Червня 2021 17:24
Цікаво, куди переїдуть наркомани,які тусуються в цих закинутих садах?
Хотяч до дідо Показати IP 30 Вересня 2021 00:50
Їх налякае Моська і передавить Слон.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus