USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Луцьку презентували книгу про Олику та Радзивілів. Фото

21 Лютого 2019 13:16
Унікальний збірник «Олика й Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі» презентували 20 лютого в Художньому музеї Луцька.

Захід зібрав широке коло людей, серед яких народний депутат Ірина Констанкевич, заступник голови обласної ради Роман Карпюк, голова Ківерцівської районної ради Олександр Гурський, інформують на сайті народного депутата.

Серед почесних гостей і Віктор Жовтянський - автор понад 350 наукових праць, зокрема один із циклів його наукового доробку присвячений проблемам енергозбереження в Україні, нагороджений Почесною грамотою Президента України (1999) та орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (2001 та 2009 рр.). Його громадська діяльність направлена на відновлення історичної спадщини малої батьківщини, зокрема на створення історико-культурного заповідника «Олика», який став би плацдармом для поліпшення українсько-польських стосунків і об’єднав би навколо себе родовий замок.

Ніколи не залишаються осторонь і волинські краєзнавці, науковці, історики, мистецтвознавці, директор Музею Зоя Навроцька, віце-консул Республіки Польща Марек Запур, в.о директора Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, декан факультету історії, політології та національної безпеки Анатолій Шваб, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців Геннадій Бондаренко.

Ідея відновлення культурної спадщини Олики знайшла підтримку і у голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці та депутатського корпусу. Зокрема, були внесені зміни до регіональної програми підтримки культури щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції костелу-колегіату.

На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв Небесної сотні. Директор музею Зоя Навроцька розповіла про історію видання наукового збірника, який поєднав зусилля провідних науковців Волині та Польщі, а допомогла втілити ідею в життя народний депутат Ірина Констанкевич.

У вітальному слові Ірина Мирославівна подякувала усім тим, хто долучився до хорошої справи, адже тільки спільними зусиллями вдалося досягнути результату.

«Хочу щиро подякувати науковцям, краєзнавцям і всім людям, які від гукнули на ідею відродження Олики та підтримали нашу думку про те, що найкращий спосіб відновити історичну справедливість – це йти шляхом науки», - наголосила Ірина Констанкевич.

Також подяку від народного депутата отримав Віктор Жовтянський за вагомий вклад у відновлення історичної спадщини Олики та з нагоди ювілею від дня народження.

Представник Національного Інституту польської культурної спадщини за кордоном «POLONIKA» Олексій Лозінський наголосив, що реставраційні роботи у костелі Радзивілів ведуться вже 6 років, тож є великі сподівання, що незабаром Олика стане туристичною перлиною не тільки Волині, а й України.

Опісля для всіх присутніх відбулася екскурсія власне музеєм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 21 Лютого 2019 13:19
Нарешті. Волинь почала вшановувати своїх князів.
Анонім до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 21 Лютого 2019 13:41
Твій князь Томас Петро Порошенко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus