USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У Луцьку презентували збірку творів про інклюзію

4 Вересня 2023 06:44
У Луцьку відбулася презентація збірки творів «Інклюзивна світлиця» про залучення людей з інвалідністю в активне суспільне життя. Книга містить твори, які обрали на конкурсній основі.

Як розповіла Суспільному голова правління громадської організації «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку» й співзасновниця арткав’ярні, де працюють люди із синдромом Дауна, Олена Мельник, збірку видали за підтримки Українського культурного фонду.

«Збірник вийшов такий в форматі спілкування про інклюзію. Кілька відомих людей Луцька долучилися і розмістили тут свої дописи. Я думаю, у нас в Луцьку і, можливо, навіть в Україні це такий унікальний досвід», – сказала лучанка.
На обкладинці книги – світлина фотографа Андрія Мельника. Фотографія – його хобі.
Один із авторів збірки «Інклюзивна світлиця» Сергій Цуман розповів, що у своєму творі проаналізував питання безбар’єрного простору. Про конкурс дізнався із соцмереж.
«Захотів теж спробувати висловити свою думку. Я там торкнувся теми, як дві політичні диктатури – Радянський Союз та гітлерівська Німеччина – ставились до людей з інвалідністю», – каже чоловік.

Мама сина Валентина із синдромом Дауна Лариса Новосад зазначила: мрія створити в закладі артпростір стала реальністю. Цю тему, каже, розкриває і в збірці.
«Я написала про те, що як мама бачила, коли хотіла, щоб моя дитина працювала. Я не хотіла, щоб він працював на роботі, хотіла, щоб він був свій серед своїх, щоб сюди заходили в гості його друзі чи на майстерклас, руками попрацювати, чи читацькі артзустрічі – і мені приємно, що це вдалося», – тішиться жінка.
Видавництвом збірки проєкт не обмежиться, додає Олена Мельник. Зараз в арткав'ярні тривають майстеркласи для людей з інвалідністю, а пізніше відбудеться ярмарок виробів.

Також, з її слів, триває прийом робіт на фотоконкурс та підготовка до театралізованої екскурсії – молодь із синдромом Дауна проведе її разом із вихованцями дитячої студії «Догори дриґом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus