USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Луцьким благодійникам вручили премію від «сонячних діток»

21 Березня 2019 22:22
Друга церемонія вручення відзнак «Сонячна премія» громадської організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку відбулася сьогодні, 21 березня, в Палаці учнівської молоді.

Їх називають дітьми сонця - за щирість, відкритість і доброту. Саме вони на будь-який вияв любові та турботи віддають усе сторицею, й тягнуться до хороших людей, як квіточки до сонечка. Мова йде про дітей із синдромом Дауна.

Саме 21 березня в усьому світі відзначають Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Також у цей день проходить масова акція «Lotsofsocks». Так, кожній людині, яка хоче висловити солідарність з людьми із синдромом Дауна, пропонують одягнути яскраві шкарпетки різного кольору, що символізує додаткову хромосому. За допомогою такого незвичайного аксесуару кожен зможе відчути на власному досвіді, як це — відрізнятися від інших.
Людина починається з добра і милосердя. Саме тому організатори заходу «сонячною премією» відзначили людей, які безкорисно допомагають сонячним дітям своїми справами і своїм безмежним добром.

Відкрила церемонію голова правління організації, що об’єднала батьків, які виховують дітей із синдромом Дауна, Олена Мельник:

«Ми дуже тішимось від того, що сьогодні нас підтримує так багато людей. Прийшли підтримати своїх друзів дітки, які навчаються в школі №11, адже двоє учнів з синдромом Дауна навчаються у цій школі в інклюзивних класах. Нас підтримують 5-Б клас ЗОШ №12, а також Центр професійно-технічної освіти, де наш Андрій Мельник навчається на фотографа. Серед наших гостей - представники влади, благодійних та громадських організацій. Це означає, що наше суспільство потрошки змінюється на краще, тому що все більше людей розуміють, що нас усіх є багато в приємному різноманітті. До нашої акції «Багато кольорових шкарпеток» долучилось багато лучан. Давайте не забувати, що кожна особистість – це образ Божий. І ми усі повинні навчитися бачити красу людського божого створіння. На прикладі наших діток ми сподіваємось, що синдром Дауна – це не недолік, не перепона до нормального життя, а, навпаки, можливість відкривати нові здібності. Це інше світосприйняття», - зазначила очільниця ВОГО «Даун-синдром».
Відтак, розпочалася церемонія нагородження.

У першій номінації «За вагомий внесок у вирішення соціально-значущих проблем та підтримку дітей із синдромом Дауна» відзнаку отримали: виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт; радник Луцького міського голови Ігор Поліщук; голова Волинської ОДА Олександр Савченко, заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець; депутати Луцької міської ради Майя Шостак, Алла Надточій, Юлія Вусенко; начальник управління спорту Волинської ОДА Ігор Дмитришин, директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик; начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліна Галан та її заступник Катерина Шкльода; директор департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Оксана Губик; директор соціального департаменту Луцької міської ради Вікторія Майборода; директор Луцького міського центру зайнятості Олена Шишова, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан.

«Якби мікрофон поставили до мого серця, ви би почули його стукіт. Сьогодні із залу, від людей, які тут зібралися, йде світло, тепло. Наші сонячні дітки є надзвичайно добрими, талановитими. Коли ми їх вранці зустрічали ще сонних в стінах ОДА, це теж нам дало поштовх до уваги до них. Ми щиро дякуємо батькам, які не опустили руки, які постійно поруч із своїми дітьми. І коли бачиш очі і дітей, і батьків, що світяться добром, надзвичайним світлом, стаєш впевненим, що все буде добре. І, найголовніше – ми повинні навчитися толерантного ставлення один до одного. І сьогодні, коли по всій Україні відкривають інклюзивно-ресурсні центри, а в нас на Волині їх уже 19-ть – це також додаткова допомога для наших особливих діток. Дорогі батьки, не бійтеся віддавати дітей до школи, для того, щоб ми спільно з вами будували нашу Україну і наші дітки були щасливими», - звернулась до присутніх у залі заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.
Також успіху, оптимізму та Божого благословіння побажав усім присутнім радник Луцького міського голови Ігор Поліщук:

«Надзвичайно приємно бути запрошеним на це свято. За два роки разом і громадською організацією батьків дітей із синдромом Дауна ми змогли реалізувати масу проектів. Хочу висловити свою вдячність за вашу активність, ініціативність, за те, що ви спонукаєте нас ставати кращими і за те, що ми можемо у вас навчитися людяності, терпіння та ще багато хороших людських якостей. Я переконаний, що ще багато проектів у нас попереду, адже наша співпраця набирає обертів», - наголосив посадовець.
«Насправді ці діти – це прояв Бога серед нас, тому що та відкритість, відвертість, ті емоції, що ми отримуємо від них – безцінні. Не завжди і не усюди є так багато місць в світі, де можна розраховувати таку душевну чистоту – чистоту емоцій, відчуття любові і відчуття того, наскільки толерантними потрібно бути один до одного, щоб в жодному разі не нашкодити, а допомогти та підтримати. Для мене це важливий день, тому що коли у 2015-му році я вперше прийшла у міську раду в різних шкарпетках багато хто мене не зрозумів. А сьогодні я одягнула так і свою дитину. І пояснила їй чому. В залежності від того, як просто ми почнемо відноситися до цього, ці діти будуть набагато щасливішими», - додала до усього сказаного депутат Луцької міськради Юлія Вусенко.
Окрім того, «Сонячну премію» вручали й «За особливі заслуги в галузі інклюзивної освіти». Так, у цій номінації відзнаку отримали: Директор Луцького НРЦ Леся Волинець, директор ЗОШ №15 Олег Гребенюк, директор ЗОШ №11-колегії Наталія Гаць, завідувач ДНЗ №28 Лариса Романюк, завідувач ДНЗ №9 Тетяна Ковальова, завідувач ДНЗ №21 Олена Борисова, декан історичного факультету СНУ Анатолій Шваб, директор центру професійно-технічної освіти Ольга Завацька та інші.

Кожен із присутніх у залі подарував винуватцям свята частинку своєї душі. Тож талановиті «сонячні» діти своїм мистецтвом, талантами та щирими посмішками віддячили усім присутнім у залі сторицею.


Вікторія Семенюк.

Фото - автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Гном Показати IP 22 Березня 2019 14:58
Оце молодці! Добре, що іду підтримка і розвиток *сонячних* дітей. Чим більше таких діток буде у школах і садочках, тим більше батьки і звичайні діти будуть розуміни, що не потрібно цуратися, тих, хто не схожий на них.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus