USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку створять виставу та фільм про людей волинського краю

7 Липня 2021 07:00
До Дня Незалежності України в Луцьку покажуть виставу та фільм про історії та людей із волинських сіл і містечок. Їхніми творцями будуть самі мешканці цих населених пунктів.

Режисерка театру «Гармидер» Руслана Порицька під час онлайн-зустрічі розповіла, що театр спільно з Українським культурним фондом реалізовує проєкт «Резиденція документального театру «НЕпровінційні творці НЕзалежності».

«Нашому театру – 17 років, упродовж яких ми дійшли до того, що є незалежним театром, тобто працюємо на рівні з професійними театрами, які самі себе забезпечують, зокрема за рахунок проєктів, як-от цей, який ми робимо разом з Українським культурним фондом, отримуючи підтримку від серйозних організацій і міжнародних партнерів», – сказала вона.

У рамках проєкту «НЕпровінційні творці НЕзалежності» активних громадян із міст, містечок і сіл Волинської області запрошують долучитися до створення документальної вистави, присвяченої творцям української незалежності. Долучитися до проєкту можна як сценаристом або актором.

Документальний театр – це формат театру, в процесі якого створюються вистави, побудовані на основі реальних фактів (біографій людей, історій, інтерв’ю, статей).

«Ми вже створили чимало таких вистав. Наприклад, ми їздили в прикордонні населені пункти Польщі та України, спілкувалися з жінками, які перетинають кордон, яких доля закидає на заробітки чи змушує займатися контрабандою. На основі цих інтерв’ю ми зробили досить цікавий соціальний проєкт – виставу «Кордон». Ми показували її і в Україні, і в Польщі. Зараз наші актори повернулися з Грузії, де спільно з грузинськими артистами розповідали історії про війну, людські взаємини, вічні цінності, здобуття незалежності. На основі цих історій було написано сценарій і поставлено виставу. До речі, з цієї виставою до нас у середині липня приїдуть грузини», – зазначила Руслана Порицька.
Своєю чергою, проєкт «НЕпровінційні творці НЕзалежності» покликаний розповісти про людей, які у свій спосіб творили незалежність України, були біля її витоків або протягом останніх 30 років забезпечували якісь важливі процеси для країни, наприклад, досліджували власний край, гуртували людей навколо ключових ідей, займалися волонтерством тощо.

«Ми хочемо, аби ці історії розповіли не безпосередні учасники цього проєкту, не команда проєкту, а ті люди, які походять звідти, де зародилися ці історії. Це дуже важливий аспект. Мета нашого проєкту – донести до широкого загалу той момент, що в нас, на Волині, теж творяться великі історії. Ми хочемо донести таку ідею: якщо в умовному селі Любешівського, Камінь-Каширського, Маневицького чи інших районів не знайдеться хтось, хто розповість свою історію, то її ніхто не розповість. Якщо не буде нікого, хто захоче займатися промоцією свого колективу, свого фермерського господарства, свого місцевого генія, то ніхто цього не зробить. Ми віримо в те, що в кожному населеному пункті є історія, яку потрібно розповісти, і що є ті люди, які візьмуть на себе цю місію», – наголосила режисерка.

Вона підкреслила: аби розповісти історію, не потрібно бути філологом чи письменником, насамперед потрібно володіти інформацією.
У цілому буде відібрано 10 історій, автори яких приїдуть до Луцька на п’ять днів, аби спільно з керівницею сценарної майстерні Наталією Шепель та Русланою Порицькою працювати над сценарієм, щоб їхня історія справді «дійшла в серце і збурила розум».

Історії відбиратиме експертна група, до складу якої, окрім режисерок, увійдуть теж письменниця та науковиця. Незабаром їхні імена буде оголошено.

«Ми спробуємо максимально поширити ті історії, які не відберемо, аби вони ставали матеріалом для журналістів, щоб вони зацікавили партнерів проєкту або людей, які зможуть надати фінансову підтримку, якщо це буде потрібно. Ми створимо своєрідний каталог», – сказала Руслана Порицька.

Коли тільки сценарій буде готовий, розпочнеться робота з акторами. Буде відібрано 10 акторів: п’ять – із Луцька, п’ять – з інших населених пунктів Волинської області.

«Це буде повноцінна знакова вистава, сподіваюся, не лише для нас, а й для всієї України, та й не тільки. Також буде створено відеоверсію вистави. Я працюватиму як режисерка театральної лабораторії, з акторами і над постановкою. Крім того, над проєктом працюватиме досвідчена телевізійна режисерка Юлія Яцун, яка паралельно дивитиметься, як створити відеоверсію», – пояснила Руслана Порицька.

Прем’єра фільму, який міститиме субтитри англійською мовою, запланована на 24 серпня, а перший показ вистави – на 22 серпня.
Довідково

Долучитися до проєкту «Резиденція документального театру «НЕпровінційні творці НЕзалежності» можна у кілька способів.

ПЕРШИЙ СПОСІБ ДОЛУЧЕННЯ ДО ПРОЄКТУ

Як оповідач (співсценарист) взяти участь у конкурсі історій про людей вашого краю, які в той чи той спосіб своєю працею, вчинками, здобутками чи перемогами долучилися до здобуття, творення й утвердження незалежності нашої країни.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ?

Знайдіть серед своїх друзів, друзів друзів історії реальних людей з Волині. Особливо цікаво, якщо ці люди були чи є з віддалених волинських сіл і їхні імена ще не широковідомі.

Коротко (не більш як 10 речень) напишіть про цю людину: чому ви можете назвати її непровінційним творцем незалежності? В чому, на вашу думку, її цінність, її внесок, її участь?

Коротку версію майбутньої історії для сценарію залиште за посиланням у заявці. Перед заповненням прочитайте уважно положення сценарної майстерні. Історії можете надсилати до 7 липня 2021 року включно.

ДРУГИЙ СПОСІБ ДОЛУЧЕННЯ ДО ПРОЄКТУ

Узяти участь у театральній лабораторії як актор (якщо маєте практичний досвід, наявність відповідної освіти не обов’язкова) або передати інформацію знайомим акторам із міст і сіл Волинської області. На цій лабораторії буде створено документальну виставу, презентовано її глядачеві, створено відеоверсію цієї вистави з англійськими субтитрами, прем’єра якої відбудеться 24 серпня до Дня Незалежності.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ?

Прочитати положення театральної лабораторії за посиланням, заповнити заявку і чекати, що саме вам пощастить бути відібраними в щасливу десятку, приїхати на 10 днів до Луцька, щоб отримати колосальні знання, досвід творення документальної вистави і стати співтворцем грандіозного проєкту.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото зі сторінки театру «Гармидер» у Фейсбуці
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus