USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку віднайшли рецепт десерту Лесі Українки: його можна було спробувати у кав’ярні «Старе місто». Фото

23 Лютого 2023 16:40
В обласному центрі Волині віднайшли десерт Лесі Українки під назвою «Сніжки», який колись відома українська письменниця готувала своїй молодшій сестрі Ізидорі. Сьогодні ж десерт презентували у сонячній кав’ярні «Старе місто», в якій працюють хлопці-баристи із синдромом Дауна.

На початку повномасштабної війни кав’ярня перетворилася на волонтерський хаб для допомоги військовим та усім нужденним. Сьогодні ж кав’ярня радо зустрічала гостей під час презентації десерту Лесі Українки. Сонячні баристи вже зачекалися гостей, тому вони сьогодні радо готують каву та пригощають їх.
Директор музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук, яка й віднайшла рецепт «Сніжків» Лесі Українки, розповіла, що письменниця готувала його для своєї молодшої на 17 років сестри Ізидори в Колодяжному восени 1895 року.

«Коли Леся Українка у Колодяжному у вересні 1895 року готувала своїй молодшій сестричці цей десерт, то вона взяла на себе відповідальність за маленьку дівчинку, яку важко було нагодувати. Леся Українка приготувала Ізидорі «сніжки» з бажанням здивувати і заінтригувати. Цей рецепт має і прописку в листах Лесі Українки. У своєму листі до сестри Аріадни Лариса Косач згадує точний час написання – 11 година вечора 10 хвилин, 11 вересня. Там історія цілого дня Лесі Українки у Колодяжному. Вона пише, що кухня – це не її. Направду, для Косачівен кухня – це не їхня історія. Маленька Ізидора запам'ятала цей десерт, який, очевидно, повторювався у родині Косачів. Тому у 1971 році Ізидора Петрівна у журналі Союзу українок Америки подала детальний припис цього рецепту. З-поміж іншого там згадуються і інші страви, але ось цей десерт особливий», – розповіла керівниця музею Лесі Українки.
Тетяна Данилюк-Терещук також наголосила, що випадок з віднайденням десерту може бути гарною історією для міста. Адже туристи можуть почати свій шлях від пам’ятника Лесі Українки у центрі міста та пройтися вулицею Лесі Українки у кав’ярню «Старе місто», де вони зможуть спробувати історичний десерт від письменниці.

Господарі кав’ярні здивували гостей ще одним десертом – печеними яблуками від Петра Антоновича Косача. Як зазначила Тетяна Данилюк-Терещук, кухня і господарство більше цікавило чоловіків у родині Косачів. У Петра Косача в Колодяжному був розкішний яблуневий сад, тому цей десерт був традиційним для осені.
Керівниця ГО «Батьки дітей із синдромом Дауна» та мама одного з сонячних барист Олена Мельник зауважила, що їй та хлопцям-баристам дуже приємно, що ця подія відбувається саме у сонячній кав’ярні «Старе місто».

«За цей період, коли тут розташовувався волонтерський хаб, була думка щось змінити. Ми переконані, що місце для десерту Лесі Українки має бути саме тут. Дуже вдячні за підтримку нашої кав’ярні та цей історичний напрямок. Ми сподіваємося, що скоро настане мирний час і туристи знову почнуть цікавитися життям Старого міста, адже їхні маршрути завжди пролягають через нашу кав’ярні. Ми розвиватимемо історичний напрямок і як громадська організація «Батьки дітей з синдромом Дауна», і як кав’ярня «Старе місто». У планах – поставити театральну екскурсію, яку будемо показувати лучанам і гостям міста», – розповіла Олена Мельник.
Після цього гості закладу, серед яких були військові, керівництво Волинського національного університету імені Лесі Українки, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк та інші поважні лучани, нарешті спробували «сніжки» Лесі Українки. А відтворила десерт кондитерка Поліна, яка переїхала до Луцька зі сходу через повномасштабну російську агресію. Серед інгредієнтів – яєчні білок, жовток і варення.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Андрій Показати IP 23 Лютого 2023 18:27
Цирк
Олег Показати IP 23 Лютого 2023 19:18
І що ж то за великомолекулярна страва високої кухні, що її так помпезно презентують?
Радувець Ларіса Показати IP 24 Лютого 2023 00:39
Тихий жах, до чого вже докотилися
Загадка-дири Показати IP 24 Лютого 2023 14:38
А чого воно так не смачно виглядає, як ніби з шкільної столової?
Хаб. Хаб. Показати IP 25 Лютого 2023 13:53
Хап.
лучанин Показати IP 26 Лютого 2023 13:12
а Цось це їв?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus