USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку вперше діє виставка про масові вбивства ромів на Волині

14 Вересня 2019 10:25
Протягом двох тижнів у Луцьку вперше експонуватиметься унікальна виставка, присвячена малодослідженій історії масових вбивств ромів на Волині, котрі мешкали, зокрема, в Камінь-Каширському, Ратнівському, Ковельському, Локачинському та Горохівському районах.

Відкрили експозицію «Зневажений геноцид» 13 вересня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею. Оглянути її можна до 27 вересня в робочі дні установи. Далі виставка помандрує до Києва.

Як розповіла представниця Українського центру вивчення історії Голокосту Іраїда Майданець, виставка постала в результаті плідного міжнародного дослідницького проєкту «Зневажений геноцид. Доля ромів у зоні окупації України під час Другої світової війни», покликаного донести широкій українській аудиторії факти геноциду ромів за часів нацизму. Організатори – німецька спілка «Освітня ініціатива з роботи заради миру» та Український центр вивчення історії Голокосту в партнерстві з Волинською обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

«Виставка – результат титанічної роботи не одного дня, не одного тижня, роботи, яка тривала роками», – зазначила Іраїда Майданець.
Вона зауважила, що надзвичайно масштабну роботу зробили представники спілки «Освітня ініціатива з роботи заради миру», котрі працювали на Волині в три етапи.

Протягом першого – навесні 2018 року – дослідники ознайомлювалися зі становищем ромів під час Другої світової війни в Україні. Вони записували в понад десяти областях країни свідчення очевидців подій, зокрема старожилів, котрі пам’ятають масові розстріли. Загалом було записано більше 50 історій.

Уже в серпні-вересні 2018 року історики, журналісти та громадські діячі з Німеччини, Польщі, Сербії, Угорщини та України з освітніми цілями відвідували місця пам’яті геноциду та спілкувалися з ромами, яким пощастило вижити, та членами їхніх родин.
«На другому етапі збору інформації не тільки досліджували свідчення очевидців-ромів або тих, хто пам’ятає події з розповідей близьких, свідчення очевидців-українців, а й намагалися з різних боків поглянути на ромську проблему, тому опитали і членів УПА, і представників партизанських рухів на Волині. Тобто проблему розглядали дуже різносторонньо, – сказала Іраїда Майданець. – Протягом освітньої подорожі молодь із Сербії, Угорщини, Німеччини, Польщі та України об’їхала всю Україну, зокрема побувала в селі Прилуцьке Ківерцівського району, Ковелі, Видерті Камінь-Каширського району, де віддали шану пам’яті ромам, котрих убили в роки війни під час наймасовішого розстрілу на Волині».
На третьому етапі створювали пересувну виставку, яка складається з 20 стендів та містить архівні документи, сімейні світлини, презентує особисті історії тих, кому пощастило пережити геноцид, і загальноісторичні відомості про це явище.

Дослідник Українського центру вивчення історії Голокосту, ведучий спеціаліст із вивчення геноциду ромів на території України Михайло Тяглий додав, що виставка «Зневажений геноцид» – не остаточний результат роботи дослідницького проєкту, адже пошук свідків і джерел вивчення масових вбивств ромів в Україні ще триває.

«Однак матеріал, який вже вдалося зібрати, просто не може лежати десь в архіві, сховищі, його треба презентувати, ним потрібно ділитися», – зазначив Михайло Тяглий.
Також, крім виставки, в ході проєкту було створено серію відеороликів, які можна переглянути в мережі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Микола Показати IP 14 Вересня 2019 12:12
Справді титанічна робота. Дивує ігнорування виставки самими Ромами.
Тор Показати IP 14 Вересня 2019 13:35
Цигани нас кожного дня грабують, обкрадають, шахрайськими методами з продажними нотаріусами позбавляють житла одиноких людей. А скільки людських доль, скільки сімей вони знищили поширюючи наркотики, скількох дітей викрали і заставляють жебракувати. Що вони виробляють на автовокзалах. Шановні журналісти, поважаю ваш труд, постійно читаю ваші новини, розумію що Ви це не надрукуєте, але не варто возвеличувати, співчувати
123 до Тор Показати IP 14 Вересня 2019 19:57
Бог усіх любить.... Як сказав Ісус, як що ви без гріха, киньте в мене камнем.
321 до 123 Показати IP 15 Вересня 2019 16:51
Якщо раптом так станеться що вас пограбують, поб'ють чи щось таке інше - згадайте ці свої слова. Мрійнику ви наш)
ще не зовсім свідоми Показати IP 14 Вересня 2019 14:20
Весь прикол у тому, що на виставці присутні громадяни практично всіх національностей, що мешкають на Волині, окрім .... ромів, які в цей час купують горіхи на Старому базарі та жебрачать на автостанції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus