USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У НБУ пояснили, як правильно спілкуватися з колекторами

26 Вересня 2020 11:46
Українці, у яких нема грошей для негайного повернення кредиту, мають право домовлятись із колекторами щодо пом’якшення умов виплат. Якщо від колекторів надходять погрози, їх можна записувати на аудіо чи відео та обов’язково звертатись до поліції.

Про це розповіла начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук в інтерв’ю Finance.ua, повідомляє Obozrevatel.

Якщо поки немає можливості платити за кредитом

Мета колекторів – повернути кошти. Вони купили борг у фінансової компанії чи у банку, а тому їхня мета – повернути якомога більше грошей.

«Треба йти на договірні відносини. Домовлятись про часткове погашення, про погашення частинами, говорити, скільки коштів ви зможете заплатити. Просто не платити – не вийде. Для колекторів «нема грошей» – не аргумент, навіть для правоохоронних органів», – сказала Лобайчук.

Розмови з колекторами можна записувати, якщо з їхнього боку є якісь суттєві погрози.

«Якщо є погрози життю, здоров’ю, фізичною розправою, з цим потрібно йти до правоохоронних органів. Такий запис, напевно, не може бути використаний у слідчих діях, оскільки люди не була попереджена, що він робиться. Але він допоможе сформулювати заяву до правоохоронців і показати їм, що відбувається», – сказала представниця НБУ.

Лобайчук додала, що публікація таких записів у соцмережах навряд чи допоможе справі.

«Це не є слідче провадження. Це просто інформація у соцмережі чи Youtube, яка не має правової сили. Ці записи можна прикріплювати у зверненні до НБУ. Ми слухаємо їх, робимо з ними запити до фінансових компаній. Але це не є 100% доказом», – пояснила Лобайчук.

Куди в Україні можна поскаржитися на дії колекторів

- Національна поліція

- Нацбанк

Якщо це фінансова компанія, то на сайті НБУ можна знайти її назву та всю інформацію про неї у розділі «Захист прав споживачів».

Також можна звернутись на гарячу лінію НБУ, оператор якої усно може допомогти зареєструвати звернення. Ще можна написати на електронну адресу НБУ.

Як повідомлялося раінше, колектори не мають права дзвонити чи погрожувати з приводу прострочених кредитів родичам, колегам чи сусідам боржника, якщо вони не є поручителями. Якщо вони так роблять, то порушують закон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
То реклама Показати IP 26 Вересня 2020 13:25
Стаття замовна, бо де коментарі з матюками?
Не юрист Показати IP 26 Вересня 2020 16:37
Монтян казала, що через 3 роки термін закінчується . Якщо не подав банк в суд, то готовий подарувати ці гроші. Але якщо подав, то вже не може проценти накручувати.
Bogivaden Показати IP 26 Вересня 2020 19:09
Колекторів посилайте в далеку дорогу. Вони будуть вас доставати дзвінками. Блокуйте вихідні номери. Вони придумають нові телефонні номери. Блокуйте ВСІ номери. Ніколи не спілкуйтеся з працівниками колектора. Там всюди шахраї. Спілкування тільки з безпосереднім кредитором (банком). ПРАЦІВНИКОМ БАНКУ. Статус колекторіа не визначено. Всі їхні дзвінки туфта. Що стосується погроз, то це єдина корисна інформація в статті. Повідомляйте правоохоронні органи.
Bogdan Показати IP 13 Грудня 2022 20:02
Тривалий час не міг оплатити свій кредит який вже давно був після терміну сплати, та завдяки своєму знайомому дізнався про сервіс scorector com який може допомогти позбутися боргів завдяки фінансовому курсу. Вже на початку проходження я помітив результати, шкодую що раніше не скористався їхніми послугами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus