USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У ПАРЄ викрили схему «непомітного» зняття санкцій з Росії

8 Жовтня 2018 14:21
Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи відкинуло пропозицію не розглядати «російське питання» на поточній сесії. Натомість ПАРЄ проведе термінові дебати щодо Росії.

Про це повідомляє Європейська правда.

Як відомо, на цій сесії Асамблея має розглянути пропозицію про внесення змін до регламенту, щоби максимально ускладнити поновлення санкцій проти делегації будь-якої держави-члена. Внесення цих змін є вимогою Росії – лише за цієї умови РФ повернеться до роботи в ПАРЄ і відновить сплату внесків. Однак ані прибічники, ані противники РФ не мають впевненості у своєму успіху.

Через це, за словами депутатів, керівництву ПАРЄ запропонували взагалі відмовитися від розгляду питання санкцій на сесії та доручити його розгляд так званому Постійному комітету – одному з керівних органів ПАРЄ, що збереться у Гельсінки 23 листопада. До "посткому" входить значно менше депутатів, їх позиція більш прогнозована, а його засідання не привертає уваги преси. Розгляд російського питання на рівні посткому практично гарантував би ухвалення санкційного рішення на користь росіян.

Перенесення розгляду питання підтримав також генсек РЄ Ягланд, однак більшість членів Бюро ПАРЄ висловилися проти такого сценарію.

«Ця пропозиція пролунала, але зустріла шалений опір», - розповів один зі співрозмовників ЄП.

Як пише «Новинарня», в останні дні вересня політичні групи ПАРЄ (а від них і інші депутати) та уряди всіх країн-членів отримали із секретаріату Ради Європи документ зі статусом «не для поширення», підготовлений на прохання генерального секретаря Ягланда.

У описі документу юридичний радник Ради Європи німець Йорг Полякевич доводить, що механізм санкцій має бути скасований, бо суперечить духу Статуту РЄ (хоча цей механізм також прописаний саме у Статуті).

Щонайменше, потрібно скасувати право Асамблеї накладати найпотужніші санкції – позбавлення права голосу делегації країн-порушниць, стверджує Полякевич. На його думку, санкції, накладені ПАРЄ без консультацій з Комітетом міністрів (тобто з країнами-членами), порушують баланс влади у Раді Європи. До того ж російських депутатів не можна карати за урядову політику, наголошує висновок.

Попри «закритий» статус документа, з’явилися контрвисновки від юристів. Так, «Європейська правда» інформує про документ за підписом Мішеля Вальброка – авторитетного бельгійського професора у галузі європейського права. Він впевнений, що Полякевич «ґрунтував свої висновки на викривленні статей 8 і 9 статуту». Вальброк також зауважив, що російську делегацію покарали не за політику уряду, як каже документ Полякевича, а за дії cаме російської делегації у ПАРЄ.

ПАРЄ голосуватиме щодо змін до свого регламенту, які можуть ускладнити накладення санкцій на РФ, на засіданні 9 жовтня.

Російська делегація вже понад три роки не бере участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, усунута звідти через агресію Кремля проти України. Через це росіяни торік припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. Відтак керівництво РЄ прагне повернути Росію до Ради Європи.

ПАРЄ на жовтневій сесії планує внести зміни до правил Асамблеї щодо накладання санкцій та, відповідно, повернути росіян без виконання ними жодної вимоги з попередніх резолюцій.

За даними ЗМІ, цей процес підтримують генсек РЄ Турбйорн Ягланд, низка урядів (зокрема Франції, Німеччини) та впливових депутатів.

«Прощення Росії» в Страсбурзі намагаються сховати зміни за обгорткою «реформи Асамблеї», навіть не згадуючи про Росію в проекті рішення.

Нагадаємо, осіння сесія парламентської асамблеї Ради Європи відбуватиметься у Страсбурзі 8-12 жовтня. Одне із найбільш резонансних питань, яке стосується перегляду повноважень та права на голосування національних делегацій, обговорюватимуть у вівторок, 9 вересня.

Раніше профільний комітет ПАРЄ запропонувала повернути представникам Росії право голосу в певних ситуаціях і пом’якшити санкції. Зокрема, під час виборів нового генерального секретаря Ради Європи. Голова української делегації та віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що піде у відставку з посади у разі повернення Росії до організації.

24 квітня ПАРЄ своїм рішенням визнала, що за окупацією частин Донецької та Луганської областей стоїть Росія. Таким чином, ПАРЄ змінила формулювання резолюції, у якій констатувала окупацію непідконтрольних Україні районів Донбасу Росією та «фактичне управління» цих територій з боку РФ.

28 червня ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян-політв'язнів у Росії, а також містяться вимоги щодо звільнення українців із російських в’язниць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 8 Жовтня 2018 16:24
ПАРЄ та інші еуропейські інституції під впливом рашистських нафто- та газо доларів поступово перетворюються на політичних простит"ток

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus