USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Порошенка не залишилось легітимних шляхів для перемоги у виборах, – експерти

19 Березня 2019 17:33
Рейтинг Петра Порошенка за даними свіжого соціологічного опитування може свідчити про те, що легітимних шляхів виграти вибори у глави держави не залишилося, впевнені експерти.

Оприлюднене сьогодні, 19 березня, нове соціологічне опитування від групи Рейтинг демонструє, що кандидати на пост глави держави «знайшли» свої місця в «турнірній таблиці»: Володимир Зеленський впевнено йде першим (24,9% опитаних), за ним – з відставанням – Юлія Тимошенко (18,8%), в спину якій дихає Петро Порошенко (17,4%), пише НВ.

Подібне розташування соціологи спостерігають вже другий тиждень поспіль. І схоже на те, що саме в такому вигляді трійка лідерів прийде до фінішу, тобто, до підсумку першого туру президентських виборів.

Нинішнє соцопитування дає підставу політологу Петру Олещуку зробити невтішний для Порошенка висновок: з урахуванням максимального антирейтингу глави держави легітимних шляхів для перемоги і отримання другого терміну у нього не залишилося.

«Навіть гіпотетична перемога Порошенко може бути пірровою, при якій ніякої «стабільності» не буде, а буде напруга і протистояння в суспільстві», – говорить Олещук.

У штабах самих кандидатів по-різному оцінюють результати нового соціологічного опитування

Його думку підтримує політолог Віталій Кулик: мовляв, якщо Порошенко з таким рейтингом раптом переможе в двох турах, то відразу виникне питання – а чи не були сфальсифіковані результати голосування? «Але навіть якщо він переможе таким способом, то більшості в майбутньому парламенті у нього вже не буде. А жити президенту з опозиційної Верховною Радою буде нелегко», – вважає Кулик.

У штабах самих кандидатів по-різному оцінюють результати нового соціологічного опитування.

Дмитро Разумков, політтехнолог Зеленського, розповів, що шампанське вони поки не відкривають.

«З переможної колії Володимира Зеленського можуть вибити тільки махінації влади, про які говорять правоохоронні органи, зокрема, МВС. Готуються так звані сітки – системи зі скупівлі голосів, які можуть негативно вплинути на чесність, справедливість виборів. Ми таким методом точно працювати не будемо – у нас немає ні бажання, ні можливості», – заявив він.

Разумков уточнив, що захищати свій результат команда Зеленського буде на безкоштовній основі, адже кількість прихильників шоумена, які прийшли через передвиборний сайт, перевалила за 560 тис. людей.

«Вони виявили бажання допомагати Зеленському: хто – прийти проголосувати, хто – допомагати фінансово. А хтось сказав, що прийде захищати результат виборів – ось їх і будемо залучати», – сказав Разумков.

У свою чергу Ірина Геращенко, віце-спікер ВР і представник Блоку Петра Порошенка, висловила впевненість, що з Порошенком «буде все добре». Однак коментувати опитування соцгрупи Рейтинг вона відмовилася: «Я не коментую структури, які співпрацюють зі штабами».

Реальна соціологія на місцях відрізняється від картинки офіційних опитувань

Олексій Рябчин, народний депутат Батьківщини, результатами опитування в цілому задоволений. Втім, він не згоден з висновками соціологів Рейтингу, які стверджують, що в другому турі Зеленський візьме верх над усіма конкурентами, включаючи Тимошенко, а Леді Ю зможе перемогти лише Порошенко.

На думку Рябчина, Тимошенко в другому турі візьме гору над будь-яким кандидатом. Мовляв, реальна соціологія на місцях відрізняється від картинки, яку подають офіційні опитування.

«Ми поважаємо працю соціологів. Однак, ми бачимо наш рівень підтримки, а соціологи не часто доїжджають до нашого базового електорату. Також не можна скидати з рахунків цікавий факт – багато людей, коли їх запитують: ви за кого?, приховують свою думку, адже СБУ і прокуратура чинить тиск на опозицію», – вважає Рябчин.

У свіжому опитуванні від Рейтингу є ще один цікавий момент – кожен шостий виборець досі не визначився з вибором. І сказати, як саме поведуть себе ці люди, експерти поки не беруться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Луч Показати IP 19 Березня 2019 18:18
дай Бог щоб він програв!!!
ще не зовсім свідоми до Луч Показати IP 19 Березня 2019 21:57
Мені цікаво, луч, хто лайкнув проти твоїх слів. Це, або силовики, або свинарчуки (по старому-корупціонери) або недалекі в розумі істоти.
Навуходоносор Показати IP 19 Березня 2019 18:42
Шулер с крапленными картами проигрывает тогда, когда его ловят за руку на махинациях, после чего он убирается из-за игрового стола с позором. Если делает попытку остаться - в дело вступает вышибала игрового заведения.
Навуходоносору Показати IP 19 Березня 2019 19:25
Сразу канделябром по морде! Любой судья оправдает
Нема слів Показати IP 19 Березня 2019 19:43
Ніччо ,він слизький ,знайде легітимнішу шпарку серед не лигітимних шляхів...досвід має п'ятирічний терти вуха льохторату...хоча ,,,може все таки народ не поступиться совістю й честю ,якщо їх не має в херанта

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus