USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Волиньраді рекомендують зняти з посади директора «Цуманської пущі»

20 Лютого 2018 11:27
Питання про доцільність перебування на посаді директора НПП «Цуманська пуща» Ігоря Квача порушать перед мінприроди, зважаючи на те, що його дії порушують законодавство. Зокрема, йшлося про скандальну історію з загибеллю зубра.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 20 лютого.

Члени комісії розглянули ситуацію щодо загибелі зубра та дій адміністрації Національного природного парку «Цуманська пуща».

Як повідомив перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Шеремета, на території постійного користувача (ТзОВ «Майдан мисливський»), загинув зубр. Тварина була облікована у «Майдані мисливському». Щоб утилізувати тварину та встановити причину загибелі зубра створили комісію з представників ВОУЛМГ, постійного користувача мисливських угідь, Держпродспоживслужби. Комісія встановила причину загибелі тварини.



Інша частина справи – куди поділася голова зубра. Згідно з законодавством, всі об’єкти тваринного світу, знайдені на території мисливських угідь є власністю користувача угідь. Особа, яка виявила загиблу тварину, повинна повідомити про це користувачу, на чиїй території тварина була знайдена. Після того, як комісія з участю Держпродспоживслужби зафіксувала причину загибелі тварини, вона визначає, чи можна використати частини тварини для зоологічних колекцій. Зі слів посадовця, фактично відбулося незаконне вилучення об’єкту тваринного світу.

Своєю чергою, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук поінформував про позицію облдержадміністрації щодо ситуації. З його слів, дії директора НПП «Цуманська пуща» прямо вказують на порушення вимог прирдоохоронного законодавства. Водночас адміністрація парку розповсюджує недостовірні факти про популяцію зубра, стверджуючи, що на території парку є два стада зубра.

Насправді зафіксовано, що на території «Цуманської пущі» лише одне стадо. Також посадовець відзначив, що адміністрація парку досі не отримала земельні ділянки площею 800 гектарів, на які складені акти прийому-передачі. У мінприроди надіслали лист з закликом розглянути питання про доцільність перебування на посаді директора парку Ігоря Квача.

Член комісії Юрій Ройко зазначив, що мінприроди видавало два положення про НПП «Цуманська пуща» - у 2012 та 2016 роках. Він запитав директора, чи той реєстрував нове положення.

Ігор Квач відповів, що це не нове положення, а нова редакція положення, що діяло раніше.

Юрій Ройко відзначив, що, оскільки той не перереєстрував положення, діяльність його на посаді директора з 2016 року є нелегітимною. Депутат зауважив, що члени комісії вже втомилися закликати Ігоря Квача до конструктивної роботи і таких проблем, як «Цуманська пуща», нині не має жоден національний парк. Депутат наголосив про нездорову обстановку в колективі парку а також його не легітимність через відсутність у парку земель. Депутати неодноразово раніше порушували питання прийому-передачі територій під охорону парку.

Ігор Квач пояснював, що акти підписав ще рік тому, натомість на них досі немає підписів лісокористувачів Ківерцівського району. Щодо загиблого зубра, він повідомив, що «Майдан мисливський» протягом чотирьох років не показував в державній статистичній звітності популяції зубра. Після проведення патолого-анатомічної експертизи загиблого зубра директор поставив вимогу про проведення наукових досліджень парком, тому що вже протягом 10 років для досліджень не надходило такої цінної частини зубра, як голова. Зараз відрізана голова зубра, з його слів, перебуває на збереженні в адміністрації парку, під розписку, отриману у Ківерцівському відділі Нацполіції. Того ж дня він звернувся в мінприроди з відповідним зверненням, аби парк міг досліджувати голову зубра.



Щодо причини загибелі тварини, він повідомив, що зубр загинув від сепсису та доведення до виснаження – було зараження крові і кістка повністю зогнила. На момент загибелі тіло зубра перебувало за кілометр від території парку. Він наголошував, що тільки міністерство може ухвалювати рішення про вилучення червонокнижних видів тварин.

Голова комісії Василь Столяр відзначив, що йдеться про питання законності – чи могли представники національного парку зайти на чужу територію та відрізати голову як на макет, а не як для експерименту.


Сергій Шеремета зауважив, що адміністрація парку говорить емоціями, адже є закон і всі повинні дотримуватися його вимог. Особа, яка знайшла об’єкт тваринного світу на території іншого користувача, не повинна його вилучати на власний розсуд. Можливо, ціла тварина могла б бути використана для зоологічної колекції, як навчальний посібник, наприклад, для Шацького технікуму. Натомість представники парку пошкодили об’єкт, відрізавши голову. Відповідно до закону про зоологічну колекцію, після погодження міністерства об’єкт набуває статусу зоологічної колекції і обліковується на території користувача.

Заступник голови комісії Ігор Лех закликав директора парку не доводити ситуацію до абсурду, а визнати помилку та написати заяву про звільнення замість того, щоб «говорити на чорне біле».

У підсумку, члени комісії одностайно вирішили поставити перед міністерством питання про доцільність перебування Ігоря Квача на посаді директора національного парку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ігор квач Показати IP 20 Лютого 2018 11:55
На мене влітку був напад. І я зрозумів чия то робота
знавець до Ігор квач Показати IP 20 Лютого 2018 13:46
Не вже то був безголовий зубр??? Суши сухарики
дурбецел Показати IP 20 Лютого 2018 13:40
невже це був зубер безголовий?
справедливий Показати IP 20 Лютого 2018 13:44
Натомість представники парку пошкодили об’єкт, відрізавши голову- не погоджуюсь, Квач це не представники парку, а б\у директор
борис Показати IP 21 Лютого 2018 11:57
це помста за неможливість полювати в Цуманських лісах, вирізати безконтрольно ліси .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus