USD 39.40 39.77
  • USD 39.40 39.77
  • EUR 39.45 39.85
  • PLN 9.70 9.86

У волинську річку потрапили трансформаторні мастила: чи критичне забруднення

18 Березня 2023 09:32
На Волині в селі Воля Ковельська у місцевій річці Воронка місцеві жителі виявили маслянисті плями на поверхні води. Зараз на місці витоку нафтопродуктів майже нічого не видно, бо стрімкий потік річки поніс усе нижче за течією.

Про це розповів Суспільному заступник Ковельського міського голови Віктор Жигаревич.

У Ковельській міській раді про факт забруднення водойми стало відомо 28 лютого, коли про це поінформували місцеві рибалки. Зі слів Віктора Жигаревича, того ж дня на проблему відреагували.
Що кажуть про проблему волинські екологи

Маслянисті плями – це трансформаторна олива, яка розлилася після ворожого ракетного обстрілу Ковельської підстанції ще торік восени, зазначив заступник начальника екоінспекції Волині Сергій Дудка. Запевняє: забруднення не є критичним.
«Витік відбувся на прилеглу територію. Відбирали проби ґрунту і розраховували шкоду, якої було завдано навколишньому середовищу», – каже еколог.
З Воронки трансформаторна олива потрапила в Турію, звідти у Ковельське водосховище, каже заступник керівника регіонального Офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук.
«Якщо нафтопродукти потрапляють у воду, воно, в першу чергу, нашкодить рибам і рослинності водній, риби задихаються», – пояснює посадовець.

Як відреагували на ситуацію в Укренерго

Власником Ковельської підстанції є НЕК «Укренерго». Керівниця пресслужби підприємства Світлана Різноока розказала, що їхня компанія тоді зробила все, щоб нафтопродукти не забруднювали воду та ґрунти.
«Одразу після виявлення слідів оливи на березі наші фахівці разом із міськими комунальними службами та під контролем екологічної інспекції повністю ізолювали систему водовідведення в межах території енергооб'єкта та провели повний комплекс робіт з очищення території від наслідків ракетного обстрілу», – сказала фахівчиня.

Начальник електропідстанції, куди влучила ракета, Василь Присяжнюк показав приямок, який викопали для того, щоб сюди сходили залишки трансформаторного мастила.
«Олійна плівка на поверхні, воно ж не рікою текло», – каже фахівець.

Витік нафтопродуктів відбувся двічі: як залагоджують проблему

Заступник міського голови Віктор Жигаревич розповів: раніше зайву воду з території підстанції в річку відводила труба, яку одразу після минулорічного обстрілу заблокували, щоб не стікали нафтопродукти.
«Витік було локалізовано, але внаслідок дії невстановлених осіб, які провели самовільно розгерметизацію, залишки оливи в кінці лютого знову потрапили у річку Воронку», – каже заступник міського голови.
Наразі трубу перекрили в чотирьох місцях. Зі слів Віктора Жигаревича, цього тижня під час засідання комісії з питань техногенної та екологічної безпеки Ковельської міськради керівника підстанції зобов'язали впорядкувати ситуацію.

Факт забруднення у Ковелі навколишнього середовища в результаті збройної агресії Росії долучили до матеріалів кримінального провадження, розповіла речниця управління СБУ в області Іванна Поліщук. Зараз, з її слів, триває екологічна експертиза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 18 Березня 2023 11:38
так куди те мастило поділося ? вниз по течії потекло ? там не тільки Різноока нічого не побачила, а й всі інші перд"ни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus