USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьк привезли панно із закоханим Тичиною

23 Грудня 2011 18:38
Унікальне панно «Біле і Чорне », яке через три роки «відсвяткує» столітній ювілей, лучанам презентував заслужений працівник культури України Тарас Максим’юк. Картину створив відомий український художник Михайло Жук ще на початку минулого століття.
Про це стало відомо під час відкриття мандрівної «Виставки однієї картини» 23 грудня у стінах Волинського краєзнавчого музею.
Панно «Біле і Чорне» виконане на папері і складається з семи частин. На ньому зображені чорнявий чоловік і білява жінка – в обох за спиною крила (чорні та білі відповідно).
Заслужений працівник культури України Тарас Максим’юк розповів, як до його рук потрапив цей витвір мистецтва. Каже, із сім’єю художника Михайла Жука його познайомив друг. Картину Максим’юк знайшов у старшого сина митця. Вона була згорнута у рулони. Понад 40 років картину нікому не показували.
У 70-тих роках минулого століття Максим’юк вирішив показати картину людям. Проте презентував лише центральну частину панно, оскільки зображені на ньому ангели могли викликати супротив у радянської влади.
Діяч культури розказав, що повністю панно показали лише за часів Незалежної України.
Цього року у Максим’юка зародилася ідея «провести це панно по всіх обласних центрах України». Першими побачили картину львів’яни. Потому панно «поїхало» у Луцьк. Він розповів, що ця виставка для нього особлива, адже сам він із Холмщини, а Луцьк – «недалеко від Батьківщини».
Побутує версія, що на картині зображений письменник Павло Тичина зі своєю коханою. Максим’юк сказав, що така думка має право на життя, оскільки Тичина був учнем Жука. За його словами, майбутній відомий поет непогано малював.
«Коли Тинині було 20, він дуже закохався. Проте невдовзі пара розійшлася. Тичина написав вірш «Панахидні співи», де, так би мовити, «поховав» дівчину, яку любив, а Жук у свою чергу написав картину як відгук на кохання свого учня», – розповів Максим’юк.
Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк сказав, що сьогодні у музеї незвична подія, бо вони звикли робити розширені виставки, а сьогодні презентують лише одну картину.
Мистецтвознавець Зоя Навроцька подякувала Максим’юку за те, що він виставкою приносить не лише насолоду, не просто дає можливість перед новорічними святами помилуватися такою красою, а «реконструює цілий стиль».
За її словами, стиль, в якому написана картина, був популярним на початку минулого століття, і не лише в Україні, а й у Західній Європі.
«Це стиль людяності, гуманізму, який давав людині можливість відірватися від світу, поринути у щось прекрасне», – пояснила Навроцька.
Побачити панно прийшли відомі митці, діячі культури, письменники та історики Волині. Також картину зможе подивитися кожен бажаючий, адже у Луцьку вона перебуватиме протягом місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ТРАЛНА Показати IP 24 Грудня 2011 02:15
Цей захід можна назвати "Музей однієї картини"
) Показати IP 24 Грудня 2011 10:02
...поринути у щось прекрасне», – пояснила Навроцька. Ось це і все, що може сказати Зося.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus