USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українську деревину вивозять до Європи під виглядом дров, – ЗМІ

24 Вересня 2018 23:29
Після введення в 2015 році десятирічної заборони на експорт з України необробленої деревини, постачальники значну частину експортних поставок почали відправляти під виглядом паливної деревини.

Про це з посиланням на biz.censor.net повідомляє Страна.

Активно участь в цьому беруть державні лісозаготівельні підприємства. Це можна назвати контрабандою на державному рівні.

Аналіз митної статистики показав, що найбільшими експортерами дров з України є державні лісові підприємства. Так, ДП вивезли з країни 250 тис. тонн дров на 269 млн грн (фактурна вартість). Це половина обсягів експортованих дров в січні-червні 2018 року.

Приватні фірми експортували близько 70 тис. тонн паливної деревини, а комунальні підприємства - 50 тис. тонн. При цьому, найактивнішим експортером дров серед комунальних підприємств було "Житомироблагроліс", яке підпорядковується Житомирській обласній раді. Воно експортувало 44,5 тис тонн паливної деревини.

Лідером за обсягами оформлення дров на експорт є Чернівецька митниця, яка в першій половині 2018 роки провела половину експортних поставок. Закарпатська митниця, на яку впливають місцеві політичні еліти, виявилася на другому місці, а Львівська, де активний інтерес проявляють місцеві кримінальні авторитети і СБУ, - на третьому.

Найбільшим покупцем українського ділової деревини, яка вивозиться під виглядом дров, є румунська компанія Egger. Вона за півроку придбала 112 тис. тонн наших дров. Досить поглянути на кілька сторінок з її сайту, щоб зрозуміти, що це не котельня, а деревообробна компанія, яка виробляє меблі та дерев'яні покриття.

Або компанія з Угорщини Swisskrono, яка закуповує десятки тисяч тонн українських дров (17 тис. тонн за 6 міс. 2018), на своєму сайті пише, що займається виробництвом екологічно чистих виробів з деревини.

А ось виробник модних меблів з української деревини - румунська компанія KRONOSPAN. Придбала не менше 28 тис. тонн наших дров. До речі, продукцію цієї компанії можна з легкістю придбати в Україні.

Влітку Верховна рада проголосувала за закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу і заборону експорту дров з України. Однак президент Петро Порошенко наклав вето на цей закон, запропонувавши свої пропозиції. А саме: виключити норму про заборону на вісім років експорту дров з України.Зі слів глави держави, така заборона порушує зобов'язання України як члена Світової організації торгівлі (СОТ).

На початку вересня Верховна Рада скасувала мораторій на експорт лісу, підтримавши відповідні пропозиції глави держави до законопроекту про незаконний вивіз лісоматеріалів з України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я Показати IP 25 Вересня 2018 08:01
чергова перемога майдану... прощайте Карпати
хехъ Показати IP 25 Вересня 2018 18:10
даже англичане пишут об этом карпатском ужасе... Как говорится, назвался груздем - полезай в кузов. На ближайшие полсотни лет.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus