USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Верховна Рада скасувала мораторій на експорт дров

6 Вересня 2018 15:25
Верховна рада України підтримала раніше ветований законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» з пропозиціями президента Петра Порошенка, якими скасовується мораторій на експорт дров.

За ухвалення закону проголосували 246 нардепів.Про це повідомляє Радіо Свобода.

У пропозиціях Порошенко зазначає, що норма закону про заборону на 8 років вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401100000 згідно з УКТЗЕД) не відповідає міжнародним зобов’язанням України, взятим згідно із протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі.

«Це також не узгоджується із зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони… Ураховуючи викладене, запроваджувана законом тимчасова, строком на 8 років, заборона вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної не може бути підтримана», – зазначено у пропозиціях президента до законопроекту.

Водночас законопроект передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду лісу. Так, переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років. Контрабанда, яка здійснюється повторно або за попередньою змовою групою осіб чи службовою особою з використанням службового становища і повноважень, тягне на покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до 10 років з конфіскацією майна, якщо таке протиправне діяння здійснюється організованою групою осіб або в особливо великому розмірі, то покарання становитиме 10-12 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» Верховна Рада ухвалила 3 липня.

Наприкінці липня документ повернув зі своїми пропозиціями до парламенту президент Петро Порошенко.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким тимчасово заборонила експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді. Із 1 листопада 2015 року ця заборона поширилась на деревні породи, окрім сосни, а з 1 січня 2017 року - і на цю хвойну породу.

У той же час Європейський союз вимагає скасування цього документа. Свого часу через нескасування мораторію Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 мільйонів євро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
реаліст Показати IP 6 Вересня 2018 15:47
Чого бідні - бо дурні..... Продаємо дрова по смішних цінахх, закупляємо газ по страшних цінах..... Зате, асоційовуємося в ЄС..... Казкові ідіоти, що ще скажеш.....
Бо все правильно Показати IP 6 Вересня 2018 15:53
Все вірно, бо всі цінні породи дерев скоро видеремо з коренями. Залишаться тільки буврьяни, які тільки на дрова.
опа Показати IP 6 Вересня 2018 16:20
Очікуйте незабаром на митницях вагони кругляку на експорт, по документах - дрова. Митники знову зароблять.
Анонім Показати IP 6 Вересня 2018 16:29
П*здц карпатам....
Анонім до Анонім Показати IP 6 Вересня 2018 20:51
і не тільки Карпатам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus