USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Унікальний музей на Волині потребує допомоги для розвитку

1 Квітня 2021 16:43
Торчинський історико-краєзнавчий музей потребує промоції і розвитку. Громада визнає, що може лише утримувати заклад.

Про це йшлося під час засідання майнової комісії Волинської облради 1 квітня.

Торчинська громада не вперше просить передати в обласну комунальну власність історичний музей ім. Григорія Гуртового, аби зробити з нього філію краєзнавчого музею.

Як повідомив заступник голови Торчинської територіальної громади Олександр Пиза, громада, на чиєму балансі нині перебуває музей, кошти на утримання закладу в бюджеті передбачила. Проте музей рідко відвідують туристи, він не включений в туристичні маршрути області й про нього сьогодні мало кому відомо. Тож заклад просять зробити філією краєзнавчого музею.

«Ми усвідомлюємо рівень цього музею і утримання в належному стані забезпечуємо. Але його рівень не локальний і навіть не регіональний. Щоб він дійсно міг давати інформацію про територію на якій знаходиться, у нашої громади недостатньо сил, аби зробити це на належному рівні. Ми його не в змозі фахово оцінити. Так, ми його можемо утримувати, але про розвиток, дослідження, підвищення значення говорити не можемо, і не боїмося це визнати. Турист у нас зазвичай оказійний, а музей не включений в туристичні маршрути», - каже Олександр Пиза.

Очільниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, своєю чергою, зазначила: відповідно до чинного законодавства, яке регулює справи щодо музеїв та їхньої роботи, недостатньо доброї волі балансоутримувача і ймовірного нового власника. Щоб передати музей від одного власника до іншого, потрібно звертатися в Міністерство культури з проханням ліквідувати або реорганізувати юридичну особу. І лише по тому можна говорити про приймання-передачу приміщення музею, працівників та музейних фондів. А це сьогодні йде врозріз з децентралізаційними процесами.

Торчинська громада просила принаймні надати рішення обласної ради про готовність прийняти на свій баланс музей. Проте, зауважили члени комісії, це суперечить процедурі. А очільниця краєзнавчого музею переконувала: громада має навіть більше переваг, ніж обласна структура, бо може брати участь в грантових програмах.

Як стало відомо під час комісії, у музеї нині три штатних одиниці, але, відповідно до чинного законодавства, їх має бути мінімум п’ять. Дехто з колишніх працівників готовий повернутися, але не за мінімальну зарплату. Покращення потребує і зберігання музейних фондів, серед яких є надзвичайно цінні артефакти.

Голова облради Григорій Недопад зауважив, що це питання потребує додаткового вивчення.

«Обидві позиції мають право на життя. Музей має велике значення, але вішати все на громаду не можна. Проте й не можемо приймати незаконне рішення про передачу закладу краєзнавчому музею», - уточнив він.

Депутати, присутні на засіданні, зауважували: є й варіант щодо співфінансування обласною радою цього музею. І саме в такому напрямі варто рухатися.

Зрештою члени комісії вирішили вивчити питання співфінансування торчинського музею з бюджету області а також рекомендували профільному управлінню ОДА долучитися до промоції закладу та включити його в туристичні маршрути.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Квітня 2021 18:34
давай будемо відверті - ми не настільки багаті, щоб утримувати подібні заклади. і заклади культури також
Фанні Каплан Показати IP 1 Квітня 2021 18:55
Так у чому причина - чому досі не включили музей у туристичні маршрути?!? Коли небайдужі краєзнавці та журналісти самі торують туди дорогу людям. Я сама на одній з конференцій по Юзефу Крашевському організаторів спрямувала до поїздки в Торчин, ще 2012, бо там є шафа Крашевського. То вони так зреагували, наче вперше про це чують)) Ще живий тоді був Григорій Олександрович, але,рідненький, здоров'я не мав піти провідати учасників... У вересні того ж року, 1-го числа, вже відійшов у Засвіти... Але люди там таки побували!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus