USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Універсальний досвід і вибір людини: художники з Вроцлава показали концептуальні арт-проєкти в луцькій галереї

25 Липня 2021 20:31
Луцькі шанувальники сучасного арту стали першими глядачами серії концептуальних виставок митців Академії образотворчих мистецтв імені Євгеніуша Гепперта у Вроцлаві, котрі тривають в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

24 липня у Малій залі галереї відбулася презентація двох персональних проєктів – «PERSONA» викладача академії Маріуша Косіби і «Вибори» студентки Олени Матошнюк.
Традиційно польських митців тепло вітали в галереї спілки – це вже 8-ма виставка колег-художників з Вроцлава, і у їхніх організаторів з двох країн, склалася гарна співпраця. Координатор виставок Міхал Пєтшак подякував за незмінну гостинність голові ВО НСХУ Володимиру Марчуку.
На думку віцеконсула Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Павла Овада, галерея стала мистецькою платформою для співпраці та діалогу наших народів. Авторів квітами і оплесками вітали друзі, представники творчих кіл, студенти і викладачі волинських вузів, численні гості галереї.
Володимир Марчук повідомив, що протягом липня тут експонуються 5 виставок: у Великій залі триває збірна експозиція «Точка зору», а в Малій залі вже були показані арт-проєкти «Острів» Анни Буяк і «Поміж» Міхала Пєтшака. Нова презентація пропонує волинянам творчі ідеї на тему універсальності людського досвіду «PERSONA» Маріуша Косіби і повсякденних альтернатив «Вибори» Олени Матошнюк. У серпні ці проєкти будуть демонструватися в галереях Рівного, Тернополя та Івано-Франківська.
На підлозі галерейної зали яскраво позначені два хрести. В центрі одного з них стоїть фігура буквально «поламаного» хлопчика. На його обличчі – сліди забоїв. Автор проєкту «PERSONA» Маріуш Косіба пропонує глядачеві стати в центр другого хреста, елемента композиції, і стати повноправним учасником його арт-проєкту в протистоянні з власною уявою. Хлопчик у візуалізації задуму митця – це і власний дитячий досвід, розповів Маріуш, але він апелює до загального універсального досвіду людей, здатних відчути те, що відчуває ця дитина. Зі слів автора, на цей проєкт його надихнула відома однойменна психологічна драма-притча талановитого шведського режисера Інгмара Бергмана.
Композицію «PERSONA» доповнюють артефакти – це форми різних скульптур, які зберігають всередині незнані історії про об’єкти, котрих більше нема. Цікаво, що під час монтажу виставки, Маріуш дійшов висновку, що хрест став одним із головним символів проєкту: насправді, точок дотику було більше, але хрест став найціннішим. У його рефлексії мова йде не про належність до певної релігії, а про те, як міцно вкорінений цей символ у наших культурах.
Студентка напряму «живопис» Академії образотворчих мистецтв у Вроцлаві Олена Матошнюк активно займається відео-артом і перформансом, бере участь у пленерах, виставках, кураторських проєктах. Елементи представленого нею проєкту «Вибори» – це живописна інсталяція, полотна у символічному синьому кольорі нескінченності і тематична відео-робота.

«Монументальна живописна інсталяція асоціативно пов’язує з іконостасом. Синій – сакральний колір умиротворення, спокою, нескінченності, – коментує вона представлені роботи. – З іншого боку, темрява, рефлексія на гріх. Ця темрява втягує. Вона не очевидна. Неочевидність інтригує, будує новий шлях. І новий вибір. Праворуч чи ліворуч? Чорне чи біле? Життєвий шлях людини – це її щоденні вибори».
Обидва арт-проєкти, які ефектно поєдналися в інтер’єрі Малої зали, викликали жваве обговорення, обмін враженнями у перших глядачів. Запрошуємо до перегляду наживо експозицій «PERSONA» Маріуша Косіби, «Вибори» Олени Матошнюк і збірної виставки «Точка зору» у Великій залі – вони демонструють актуальні мистецькі практики митців Вроцлава. Виставки триватимуть до кінця липня.


Фото – Віктора ЧУХРАЯ

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ольга М. Показати IP 26 Липня 2021 17:36
Цікаві експозиції. Лаконічно і точно відображають ставлення митців до відчуттів та об'єктів. Прості форми сповнені особливих сенсів і спонукають дослухатися і до свого внутрішнього голосу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus