USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Уперше за 300 років: в Україну привезли Конституцію Пилипа Орлика

10 Серпня 2021 18:09
До 30-ї річниці Незалежності в Україну привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Про це у Facebook написала народний депутат від «Слуги народу» і постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, передає УНН.

«Вперше за 311 років в Україну доставлений оригінал Конституції Пилипа Орлика! Очікуємо на експонування до Дня Незалежності. Три її копії, передані Швецією, вже експонуються в Україні: у парламенті та Офісі Президента! Третя копія буде передана в Конституційний Суд після його реформування», – написала нардеп.

Нагадаємо, 21 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на святкування 30-ї річниці Незалежності України в серпні цього року зі Швеції привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Він зазначив, що за дорученням Президента Володимира Зеленського, дипломати звернулися до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року – її тимчасово виставлять як експонат до 30-ї річниці Незалежності.

Наприкінці червня Президент Володимир Зеленський повідомив, що держава вже отримала три копії Конституції Пилипа Орлика.

Як ми писали, опублікували програму Дня Незалежності.

Довідково

Конституція Пилипа Орлика (Договори і Постанови Прав і вольностей Війська Запорозького) – конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов’язки всіх членів Війська. Укладений 5 квітня 1710 року.

Документ складається з преамбули та 16 статей. Написаний староукраїнською мовою і на латині. Договір староукраїнською мовою зберігається в Москві (копія є в Музеї гетьманства в Києві), на латині – в Швеції.

Конституція є пам’яткою української політико-філософської та правової думки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
В Показати IP 10 Серпня 2021 19:10
1710!!!!!!г.русакам розкажите
Всезнайко Показати IP 10 Серпня 2021 21:21
Тепірика по ній будемо жити?
Филип - слуга Карла1 Показати IP 10 Серпня 2021 22:06
А оригинал на русском языке в России?!! И там нет слова окраина?!! А народ только малоросы?!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus