USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Охматдиті провели унікальну операцію хлопчику, який не міг повноцінно дихати

17 Січня 2024 22:47
Спеціалісти Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» провели унікальну операцію на грудній клітці дитини, яка не могла повноцінно дихати. Подібне втручання виконувалося вперше в Україні.

Про це повідомляється на сторінці НДСЛ «Охматдит» у Фейсбуці.

Як зазначається в повідомленні, хлопчик з‘явився на світ з рідкісним синдромом – асфіктична торакальна дистрофія (Jeune’s syndrome). Він трапляється не частіше одного разу на 130 тисяч новонароджених.

Такі діти народжуються з маленькою грудною кліткою, яка має дзвіноподібну форму та обмежує роботу легень. Це не дає дитині нормально дихати. Природній перебіг дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання.

Читати ще: У Луцьку з лікарні виписали пацієнтку, якій вперше у закладі пересадили печінку

У 1995 році американський хірург Терренс Девіс запропонував спосіб хірургічного лікування цієї вади, який назвав латеральною торакальною експансією. Ця операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Такі втручання є рідкісними і проводились лише в декількох провідних клініках США, Великої Британії та Італії.

Коли такий пацієнт поступив до Охматдиту, спеціалісти лікарні вперше в Україні вирішили застосувати запропонований підхід.

«Дитині був один місяць. Проводити таку операцію було дуже ризиковано. Адже наш пацієнт наймолодший з тих, про кого вже писали в літературі. Детально вивчивши всі особливості оперативного втручання та застосувавши їх до нашого маленького хлопчика, команда хірургів та анестезіологів взялися за хірургічне лікування дитини», – зауважили фахівці лікарні.

Як пояснив хірург Охматдиту, професор Євген Руденко, «суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються 6 ребер в шахматному порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. За рахунок цього збільшується обʼєм грудної клітки».

Хлопчику провели операцію у два етапи: у 1,5 місяці на правому боці та у 2,5 місяці на лівому.

«Зараз у нього вже загоїлися післяопераційні рани, дитина тренується самостійно дихати, а за даними обстеження обʼєм грудної клітки збільшився. Це дає нам надію, що маленький пацієнт зможе почати самостійно дихати», – зауважили в Охматдиті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus