USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Тіло померлого від коронавірусу водія швидкої зі Старовижівщини довелося перевозити його колегам

7 Квітня 2020 19:37
Під час транспортування померлого від коронавірусу водія швидкої виникло чимало труднощів через те, що в управлінні охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації не продумали, як перевозити таких покійників. Адже з’ясувалося, що немає ані спеціального транспорту, ані відповідальних людей, які мали б опікуватися перевезенням тіла на батьківщину померлого. Тож робити це довелося колегам з Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги.

«Наш керівник Володимир Шмаль подзвонив і сказав, що треба забезпечити перевезення покійника для поховання в Стару Вижівку, – розповідає головний механік Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Леонід Семич. – Я пробував заперечити – як це? То ж має бути якийсь спеціальний транспорт, це ж настільки серйозно – вся Європа бореться з цією бідою. А тут механік… До чого тут механік?! Я не лікар і не фельдшер, не знаю, які там мають бути засоби якогось захисту».

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ПОМЕР ХВОРИЙ НА КОРОНАВІРУС ВОДІЙ «ШВИДКОЇ» ЗІ СТАРОВИЖІВЩИНИ

Одне слово, Леонід Семич, пославшись на сімейні обставини, не зміг виконати завдання. Тож повіз померлого водія з моргу в Старовижівський район інший працівник швидкої на одній зі службових машин, щоправда, не з тих, які виїздять на виклики. Проте з’ясувалося, що працівникам швидкої потрібно було не лише перевезти покійного, а й покласти його в труну.

«У нас же є спеціально навчена бригада, вони мають захисні костюми, орієнтуються в цій ситуації, знають, як чинити, – провадить Леонід Семич. – Той труп був у плівку запакований – і треба комусь ще покласти його в ту труну. Механіки мої вміють працювати з трупами, чи що? Виявляється, що той труп ще й у труну не лягає – бо він як помер, так і задубів. Ту плівку совали туди-сюди. Потім Володимир Зіновійович таки послав бригаду – вони приїхали в захисних костюмах, як це має бути, дали моєму механіку теж захисний костюм».

Спочатку черговий механік поїхав перевозити померлого, маючи з собою лише маску та гумові рукавички, це вже потім бригада швидкої привезла йому всі необхідні засоби захисту. Проте тест на коронавірус, зі слів колеги, йому не робили. До того ж, він контактував з іншими людьми, був на роботі.

Сам черговий механік, який перевозив померлого колегу, відмовився коментувати будь-що журналістам, мовляв, не казав навіть рідним, на яке небезпечне завдання їздив.
Керівник Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль пояснив: «Тіло нашого померлого працівника ми перевезли тому, що це – наш колега. Хоча, на моє переконання, має бути спеціальна служба в області. До мене 4 квітня звернувся заступник голови Старовижівської райради Роман Цалай з проханням доправити тіло померлого на батьківщину, а там вже зустрінуть і всі заходи проведуть. Було виділено машину, яку використовують як оперативно-чергову».

Ми поцікавилися в очільника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, чому він як головний медик Волині завчасно не подбав про те, хто має перевозити померлих від коронавірусу. Проте він запевнив, що за це не відповідає.
«Організацією поховання (це прописано, до речі, в розпорядженні головного державного санітарного лікаря) опікуються органи місцевого самоврядування», – зазначив він та додав, що управління охорони здоров’я відповідає за тіло померлого до того моменту, як його видають рідним з моргу, а далі вже, так би мовити, самі.

Нині Ігор Ващенюк перекладає відповідальність щодо перевезення померлих від коронавірусу на органи місцевого самоврядування. Однак управління, яке він очолює, мало хоча б надати фахові рекомендації місцевим органам влади, як їм діяти в такому випадку. Ще 18 березня головний медик області підготував відповідь депутату Волинської обласної ради Володимиру Кучеру про те, що Волинь готова до боротьби з коронавірусом, усе є, все продумано тощо. Втім на практиці, як бачимо, у боротьбі з COVID-19 в нас повний хаос.

Як результат – в області інфекція поширюється від людини до людини, і цей процес набирає обертів.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: У РОДИЧІВ І КОЛЕГ ПОМЕРЛОГО ВОДІЯ ШВИДКОЇ З ВОЛИНІ – ПОЗИТИВНІ ТЕСТИ НА КОРОНАВІРУС

Не стала винятком й історія з померлим водієм швидкої: на COVID-19 захворіли його дочка та дружина, позитивні результати тестів на коронавірус – і в двох санітарок, які працювали з покійним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучанин Показати IP 7 Квітня 2020 20:11
а за що Ващенюк відповідає, щоб бабло дерибанити, навіщо нам такі коровніки
ага до лучанин Показати IP 8 Квітня 2020 07:32
А Шмаль за що відповідає як і сан лікар зі Ст Вижівки? Хто повинен думати про найбільшу групу ризику-медпрацівників? Докерується,що нікому буде лікувати!
игорь до ага Показати IP 10 Квітня 2020 17:11
Он отвечает только за свой карман ведь ему только бабки и нужны, а здоровье украинцев ему по барабану.
Водій Показати IP 7 Квітня 2020 20:35
Є оперативно штабна машина,яка працює цілодобово,і там працюють водії фельдшера.чому вони не поїхали?? Для чого та машина?щоб начальство по п'янках возити,і дань по районах збирати??? Водії обнагліли,навіть на ніч не ходять коли стоїть чергування сплять вдома,а зарплата однакова,щей премії їм дають,і солярку списують відрами. Чому Семич і шмаль про оперативку не говорять???
Таневже Показати IP 7 Квітня 2020 20:52
Це в умовах епідемії, а тим більше пандемії управління охорони здоров'я не відповідає за подолання наслідків пандемії? Ну тут 2 варіанта: або нас конкретно розводять в усьому світі, а ці знають проте мовчать і нічого не роблять, або пора тих товаришів замість в'язниці відправляти перевозити коронавірусні трупи, щоб, так би мовити, на практиці пізнали всю суть проблеми.
саме так до Таневже Показати IP 8 Квітня 2020 01:33
Перш ніж когось у чомусь звинувачувати, варто перечитати, а чи маєте ви на це законне право. В даному випадку з розпорядженням головного державного санітарного лікаря - керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням COVID-19 №6 від 27.03.2020
Мер Показати IP 7 Квітня 2020 20:58
А доплачувати медикам, які працюють із заразними, мусить місцева влада, у якої щойно забрали податок на землю олігархів.
Лікар Показати IP 8 Квітня 2020 01:17
Хто знає, він паталогоанатомів тоже нагородив? Якщо так, я лайкну :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus