USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Рятуємо життя і кайфуємо від цього»: як на Волині працюють бригади швидкої допомоги

1 Червня 2022 07:00
Бригади швидкої допомоги рятують пацієнтів навіть від інфаркту та клінічної смерті. Цього року Україна вперше святкувала Міжнародний день екстреної медичної допомоги в один день із країнами Європи, а не з Росією.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нині, під час воєнного стану, перед працівниками екстреної медичної допомоги постали нові виклики. Вони перевозять поранених, надають допомогу людям із панічними атаками та серцевим болем.

«Це панічні атаки, які люди не можуть опанувати… Навіть повітряна тривога може провокувати страх, паніку й істеричний напад. Коли люди не можуть себе опанувати, жодні препарати не допоможуть. І диспетчери, і лікарі надають психологічну підтримку, консультативну допомогу. Є випадки, коли люди втрачають свідомість від нервового перехвилювання. Виїжджаємо на такі випадки», – розповідає завідувач центральної оперативної диспетчерської КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Станіслав Лінік.

У працівників швидкої – близько п’яти сотень викликів по області кожної доби. Інколи доводиться виїжджати до 700 разів на добу. Нині чимало викликів на Волині – до внутрішньо переміщених осіб.

«У нас близько 1050 осіб персоналу. У структурі – 16 відділень і центральна оперативна диспетчерська. Усього працюють 72 бригади: 12 лікарських і 60 фельдшерських. Усі розміщені в області так, аби доїзд тривав відповідно до нормативів», – говорить директор КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Володимир Шмаль.
Свій перший виклик пам’ятає кожен працівник швидкої допомоги. Володимир Шмаль пригадує: перший виклик у нього був до 45-річного чоловіка з гіпертонічним кризом.

Медики швидкої переконують: найважче – коли пацієнтів не вдається врятувати і вони помирають; особливо боляче, коли гинуть діти. Однак у щоденній роботі працівників екстреної медичної допомоги вистачає не лише трагічних, а й кумедних випадків.

«Чоловік без постійного місця проживання, який зловживає алкоголем. Влітку він часто лягає під дерева, робить вигляд, що йому погано, а люди думають, що йому потрібна допомога і викликають швидку… Ми цього чоловіка вже впізнаємо… Він просить, аби його відвезли в наркодиспансер. Його там нагодують. Він проспиться», – зазначає лікар із медицини невідкладних станів КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Микола Махно.

Він додає, що в роботі бригади важливо розуміти одне одного навіть без слів. Із ним погоджується його колега Вікторія Вербицька – медичний працівник із 22-річним стажем: «Ми рятуємо життя і від цього отримуємо кайф».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus