USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні ліквідовано схеми вивезення ухилянтів за кордон

2 Серпня 2022 15:19
Служба безпеки України встановила кількох зловмисників, які допомагали чоловікам призовного віку виїжджати з України без законних на це підстав. Вартість їхніх «послуг» коливалася від 4 до понад 15 тисяч доларів, залежно від регіону та від ступеня ризику для «замовника».

Про це повідомили в СБУ.

За даними слідства, організатором незаконного виїзду потенційних призовників за кордон у Миколаївській області виявився місцевий житель.

У змові з громадянами Молдови він забезпечував безперешкодне переправлення до сусідньої країни поза встановленими пунктами пропуску.

Свої послуги оцінив у 6 тисяч доларів. «Клієнтів» шукав серед знайомих.
У межах слідчо-оперативних дій правоохоронці задокументували передання організатору схеми повної вартості «трансферу». Також СБУ затримала «групу супроводу», яка мала забезпечити безперешкодний перетин кордону.

Наразі організатору та одному з його спільників, громадянину Молдови, оголошено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон). Тривають слідчі дії для встановлення усіх обставин та причетних до правопорушення осіб.
У Києві організатором схеми виявився колишній помічник народного депутата від забороненої в Україні політичної партії «Опозиційний блок».

Будучи працівником одного із медичних комунальних закладів КМДА, він задіяв «адмінресурс» для виготовлення документів, що звільняють військовозобов’язаних від служби у ЗСУ. Бонусом обіцяв допомогу при проходженні через держкордон. Свої «послуги» оцінив у 15,2 тисячі доларів.
Правоохоронці затримали зловмисника на гарячому – під час отримання другого траншу за документи у розмірі 7,7 тисячі доларів. Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон).
Триває слідство для встановлення усіх причетних до протиправної діяльності осіб, у тому числі і тих, хто замовив фейкові документи.

У Львові зловмисником виявився місцевий житель, який за 4 тисячі доларів виготовляв для своїх «клієнтів» підроблені документи, що нібито засвідчували їх непридатність до військової служби.
Завдяки оперативному реагуванню СБУ він так і не встиг виготовити жодної фальшивки. Співробітники спецслужби затримали його на «першому замовленні», коли зловмисник отримував завдаток за свої «послуги» від «клієнта».

Наразі йому оголошено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу (незаконне переправлення осіб через державний кордон) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення усіх обставин та причетних до оборудки осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus