USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

В Україні реальна ціна сільгоспземлі значно нижча, ніж оцінює уряд, – аграрії

9 Серпня 2021 09:00
Середня ціна 1 га ріллі в Україні станом на 1 серпня 2021 р. складає 26,8 тис. грн, що на 33% нижче оцінки Міністерства аграрної політики та продовольства (40 тис. грн).

Про це свідчать розрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», пише Главком з посиланням на agronews.ua.

Порівняно низьку середню ціну можна пояснити малою кількістю угод щодо продажу с/г земель, ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними ґрунтами та на схилах. Така ситуація наразі спостерігається у половині областей України.

Читати також: На Волині уклали 105 угод про продаж землі

Також серед основних причин такого стану аналітики називають неготовність нотаріусів до посвідчення угод купівлі-продажу с/г земель через неоднозначне тлумачення деяких положень законодавства.

«Ми провели аналіз даних Держгеокадастру «Моніторингу земельних відносин», в результаті якого виокремили угоди щодо відчуження земель с/г призначення, площа яких менше 1 га і ціна такого гектара сягає 700 тис. грн. Такі ділянки як правило знаходяться в Київський, Одеській та Львівській областях. Очевидно, що на таких земельних ділянках знаходяться елітні будинки або вони придбаються для інвестування у будівництво, а не сільське господарство. Тому, щоб визначити об’єктивну ціну товарних с/г земель, ми брали для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад 1 га», – коментує експертка із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.
Читати також: Від 1100 до $10 тис.: скільки коштуватиме гектар землі в Україні та на Волині

Спеціалісти вважають, що з розблокуванням вчинення нотаріальних дій, очікується підвищення динаміки угод щодо відчуження с/г земель, що, в свою чергу, дасть більш повну картину цін землі.

До слова, мінімальна ціна на землю – на рівні нормативної грошової оцінки, яка залежить від місця та призначення землі (ріллі, перелоги; багаторічні насадження; сіножаті; пасовища).

Нагадаємо, від 1 липня в Україні припинив дію мораторій на продаж сільськогосподарських земель, що діяв від 2002 року, і відкрився ринок землі. Кабмін підтримав здешевлення кредиту для купівлі землі сільгосппризначення за рахунок розширення програми державних гарантій кредитів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Серпня 2021 09:43
про що пишете? наша земля найдорожча в світі. а ви готові задарма віддати аби прислужитись
Волинянин Показати IP 9 Серпня 2021 12:10
Аналітика замовна ?
Дід Панас Показати IP 9 Серпня 2021 15:30
Винищили населення. Скуплять землю. А холопи місцеві якщо не захочуть працювати за копійки, но немісцевих завезуть, узбеків, негрів і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus