USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні суттєво зріс рівень бідності населення. Науковці пояснили причину

18 Січня 2021 23:05
В Україні у 2020 році ще більше зріс рівень бідності населення. Однією з причин стала пандемія коронавірусу, яка підкосила не лише здоров’я громадян, але й завдала відчутного удару по їхньому фінансовому становищу.

У першому півріччі 2020 року в порівнянні з цим же періодом 2019 року рівень бідності зріс із 41% до 51%. Про це в ефірі «Українського радіо» повідомила завідувачка відділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України кандидатка економічних наук Людмила Черенько, інформує 24 канал.

Кого зараховують до бідних людей

Черенько пояснює, що рівень бідності – це фактичний прожитковий мінімум. Не той прожитковий мінімум, що закладений у бюджет і складає близько 2 тисяч. Це прожитковий мінімум, який розраховує Мінсоцполітики по фактичних цінах ринку і він майже вдвічі перевищує офіційний. Тобто це близько 4000 гривень на місяць на одну особу.

«В даних умовах ми визнаємо це як найкращу лінію бідності, оскільки вона дуже чутлива до змін. Ми аналізуємо не доходи, а витрати населення», – зазначає вона.

«Ситуація невтішна. 2020 рік однозначно дав суттєве підвищення бідності, зниження реальних доходів та споживчих можливостей населення. Сьогодні ми маємо дані за перше півріччя. Вони гірші, ніж буде в цілому за рік, оскільки перший квартал – це повністю карантинний період, коли були практично погіршені усі соціальні показники», – сказала експертка.

За її словами, в Україні справді відбулося зростання масштабів бідності. Проте погіршення ситуації торкнулося не всіх, але наразі невідомо, який відсоток населення зберіг свій рівень життя.

Підвищення мінімальної зарплати впливає на рівень бідності

Експертка розповіла, що збільшення мінімальної зарплати запускає зростання по всій економіці. Будь-яке підвищення мінімальної заробітної плати запускає дуже позитивну ланцюгову реакцію. Відрахування в бюджет ідуть не лише з державного сектору. Підприємці сплачують податки за своїх працівників в основному з мінімальної зарплати. Тому зростання мінімальної заробітної плати призводить до миттєвого поповнення державного бюджету.

Водночас Черенько підкреслила, що це зростання має бути суттєвим, хоча б на 50%.

«На жаль, це невигідно для бізнесу. З початку 90-их ми живемо за моделлю низьких стандартів оплати праці, коли праця є економічно невигідною», – підсумувала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 18 Січня 2021 23:27
Науковці дізнались про злодіїв,які крадуть наші гроші і тримають нас за рабів?
Анонім до Анонім Показати IP 19 Січня 2021 08:39
Мама любит скорость!
Ігор Показати IP 18 Січня 2021 23:56
В УКРАЇНІ СУТТЄВО ЗРІС РІВЕНЬ БІДНОСТІ НАСЕЛЕННЯ. НАУКОВЦІ ПОЯСНИЛИ ПРИЧИНУ: 75% ЗЕвиборців
так таки так до Ігор Показати IP 19 Січня 2021 10:06
це таким чином .дякуючи 73%.-бубочка виконав свою обіцянку подолати бідність! наступають злидні
Нострадамус Показати IP 19 Січня 2021 01:10
Чого бідний? Бо дурний. Чого дурний? Бо бідний. Мабуть якось так...
Отакої Показати IP 19 Січня 2021 09:07
Такі бідні,що мерседес немає де припаркувати,особливо біля Там-Таму.
Ага до Отакої Показати IP 19 Січня 2021 10:28
наши люди в булочную на такси не ездят! і багатство не вимірюється мерседесами на бляхах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus