USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

В Україні без електронного рецепта не продаватимуть інсулін

20 Вересня 2020 14:51
В Україні впродовж 2021-2023 років буде впроваджуватися план з запровадження електронних рецептів на лікарські засоби, що продаються за рецептом.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає УНН.

«Впорядкування ринку лікарських засобів і введення електронного рецепту – це є однією із серйозних складових реформи охорони здоров’я. Я про це відразу почав говорити. Чому це важливо. Для нас дуже необхідно для здоров’я українців, щоб ми уникали будь-яких речей, пов’язаних з самолікуванням. Давайте подивимось, що відбувається. Наприклад, захворіла людина. Вона відразу лізе в інтернет, дивиться на якихось форумах, яким чином їй лікуватися, просто іде в аптеку і купує лікарські засоби, які дуже часто повинні відпускатися за рецептурними бланками», – сказав Максим Степанов.

Він зазначив, що це все напряму впливає на здоров’я людей.

«Наприклад, коли безконтрольно люди починають приймати ті ж самі антибіотики. До чого це призводить у майбутньому – це викликає резистентність людини до антибіотикотерапії, антибактеріальної терапії. Що це означає? Це якщо дійсно потім необхідно буде вживати антибіотик при тому чи іншому захворюванні – то цей антибіотик просто не буде дієвим. тому ви просто робите шкоду своєму організму. Тому дуже важливо, щоб в нас були зрозумілі правила щодо відпуску рецептурного лікарських засобів. Щоб вони відпускались виключно за призначенням лікаря», – додав міністр.

За його словами, своє призначення лікар оформлює в вигляді рецепта, тому вони чітко розробили план переходу на електронний рецепт.

«Бо електронний рецепт фіксується в системі і ми чітко можемо прослідкувати потім, яким лікарем це виписано, чи потрібно було виписувати. Це потім вже питання щодо якості надання медичної допомоги. Що є теж одним із важливіших складових нашої медичної реформи. В нас розроблений чіткий алгоритм і план впровадження електронного рецепту в Україні. Ми почали рухатися по цьому плану. Згідно наших планів, вже в 2021 році ми збираємося запровадити електронний рецепт на наркотичні засоби, на інсулін, і на імуносупресивні препарати. Це буде в 2021 році. Потім поступово далі ми будемо розширювати цей модуль. В 2022 році ми збираємось зробити електронні рецепти на всі антибіотики, тобто антибіотикотерапію. І в 2023 році – на всю решту рецептурних лікарських засобів», – сказав Максим Степанов.

Він зазначив, що у МОЗ хочуть, «щоб з 2023 року повністю запрацювала система, щоб всі лікарські засоби, які відпускались за рецептом – відпускались виключно по електронних рецептах».

Нагадаємо, у МОЗ розповіли про плани запровадження електронних рецептів на ліки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ашотобуло Показати IP 20 Вересня 2020 17:17
Я так зрозумів що електронним рецептом Степанов називає процес реєстрації виписаних ліків в електронній системі. Якщо ж іде мова про електронний рецепт як бланк, який треба буде надати фармацевту в аптеці, то це пряма дорога до знищення значної частини населення, принаймні поважного віку. Дуже сподіваюся що він просто не зміг правильно сформулювати свою думку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus