USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Впровадження електронних рецептів на ліки: що кажуть луцькі аптекарі

4 Квітня 2023 10:17
З 1 квітня 2023 року в Україні стартувало впровадження електронних рецептів на усі рецептурні ліки. Під цю категорію можуть підпадати майже 40% різних препаратів.

Про це розповіла Суспільному завідувачка однієї з аптек Луцька Мирослава Кунах.

Зі слів фармацевтки, щодня в аптеці, де вона працює, обслуговують до ста пацієнтів. Каже: усі рецептурні ліки, серед них деякі протисудомні засоби, гормональні препарати, вітаміни, кроворозріджувальні, антидепресанти, обезболювальні та заспокійливі, відпускають за рецептами.

«У паперовому рецепті бачиш препарат, і одразу кажеш людині, є в тебе в наявності, чи немає. А тут, поки зайдеш по коду в сам рецепт, і шукаєш, що там виписали, то, по-перше, там англійська мова, переключатися, в електронному рецепті важко», – додає Мирослава Кунах.

У разі, якщо людині, яка прийшла до аптеки, потрібна екстрена допомога – аптекарі мають запропонувати безрецептурний препарат, який є у наявності.

В останні дні березня, говорить фармацевтка, люди найбільше цікавилися серцево-судинними препаратами.

«Якщо людина проходить курс лікування, і їй був виписаний рецепт, але в неї закінчився цей лікарський засіб, ми їй відпускали по пластинці, щоб вона доотримувала препарат до того часу, поки їй знову треба йти до лікаря на консультацію», – зазначила завідувачка аптеки.

Як ми писали, в Україні з 1 квітня ліки можна буде придбати за електронним рецептом.

З 1 серпня 2022 року МОЗ почало впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість є доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

З 1 листопада в Україні запровадили електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Такий рецепт дійсний 10 діб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тур Показати IP 4 Квітня 2023 12:15
щоб де тільки можна а людям гірше зробити ті слуги думають, з ліками, з комуналкою, з цінами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus