USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Вбивці президента Гаїті потрапили на відео: в країні оголосили воєнний стан

7 Липня 2021 19:10
У ніч на 7 липня у власній резиденції застрелили лідера Гаїті та його дружину. 53-річний Жовенель Моїз помер на місці. Перша леді – пізніше у лікарні. Згодом посольство Гаїті спростувало інформацію про смерть дружини президента. Моїз очолював острівну карибську державу від 2017 року.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Люди зі зброєю у руках під резиденцією президента – ці кадри розлітаються соцмережами. Країною опікується виконувач обов’язків прем’єра. У телефонній розмові з місцевими ЗМІ він зізнається – про нападників відомо небагато.

«Ми не ідентифікували групу, вони говорили іспанською чи англійською. Вони напали на резиденцію президента республіки, і він загинув від ран», – зазначають в уряді.

Клод Жозеф закликає націю до спокою. Лише у лютому цього року влада Гаїті заявляла, що придушила збройний переворот і спробу замаху на президента. Жовенель Моїз очолив країну у 2017 року. Опозиція результат цих виборів ставила під сумнів, а переможця звинувачувала в авторитаризмі. Від 2020 року Моїз правив країною без парламенту, бо вибори до нього не відбулися. Заклики до відставки президента супроводжували масштабні протести.

«Я на вулиці, аби вимагати справедливості для знедоленого народу, це моя вимога. Ми з бідного передмістя і ми більше не можемо так жити», – заявляли протестувальники.

Суттєво покращити життя 11-мільйонної нації, більшість якої виживає менш, ніж на два долари на день, президент Моїз так і не зміг. Перед його убивством у країні лише зростало протистояння між бандами і поліцією. Виконувач обов’язків прем’єра, який нині очолив державу, обіцяє – правоохоронці і військові забезпечать спокій на вулицях.


Жозеф оголосив у Гаїті воєнний стан, заявивши, що не хоче, щоб нація «занурилася в хаос» після вбивства президента Жовенеля Моїза.

Воєнний стан у країні передбачає концепцію, еквівалентну стану війни. Тому збройні сили наділяються найвищими повноваженнями. Під час воєнного стану дія конституційних гарантій частково припиняється.

Прем’єр-міністр у своєму зверненні закликав усіх зберігати спокій та дати владі можливість виконувати свою роботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus