USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Відкритий туристичний простір чи власність коледжу? Чому в Старому місті виник конфлікт

30 Березня 2023 12:08
До початку літнього туристичного сезону в Луцьку планують презентувати відреставровані підземелля башти князів Чорторийських і монастиря єзуїтів. Їх мали відкрити ще восени 2022 року, але завадила повномасштабна війна. Нова туристична локація стане окрасою Старого міста.

Дату офіційного відкриття майбутнього музею ще не анонсовано, простір навіть не здано в експлуатацію, а Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій, який функціонує в будівлі, де розміщені історичні підземелля, уже організовує екскурсії. Таку поведінку навчального закладу Луцька міська рада, яка спільно з міжнародними партнерами реалізовувала проєкт реконструкції, вважає несанкціонованою.

Оскільки доступ до музею та відновленої території з боку закладу освіти обмежено, міськрада ініціювала винесення спору у громадську площину. Вона підготувала звернення «про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька», аби домогтися припинення необґрунтованого втручання в роботу відреставрованого комплексу зі сторони дирекції коледжу.

Як анонсував Луцький міський голова Ігор Поліщук, задля уникнення протистояння на сесії цей проєкт рішення буде знято, оскільки «професійний колектив закладу, його студенти не можуть бути заручниками неадекватної поведінки одного лише керівника».

Також мер акцентував, що поява цього звернення викликана протиправними діями директора, який вважає, що «коледж – це його власність, а не державний навчальний заклад».

«На жаль, ще до офіційного відкриття керівник коледжу почав допускати в орендоване нами приміщення сторонніх людей, проводити незрозумілі екскурсії (за попередньою інформацією, за гроші: 25/50 гривень – вартість дитячого/дорослого квитка), усіляко перешкоджати нашим працівникам у реалізації проекту. У приміщеннях розташоване майно, мультимедійне обладнання та устаткування на мільйони гривень. У звʼязку з протиправними діями керівника коледжу частину обладнання ми були змушені вивезти для уникнення крадіжки або псування цього дороговартісного майна, придбаного за кошти грантодавців», – інформував Ігор Поліщук.
Відзначимо, Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій розташовується в історичній будівлі – колишньому колегіумі єзуїтів, збудованому в XVII столітті (нині вулиця Кафедральна, 6). Навчальний заклад діє тут із 1965 року (до здобуття Україною незалежності це був технікум харчової промисловості). Приміщення перебуває в державній власності та є пам’яткою національного значення.

Читати ще: Єзуїтські традиції луцька. Collegium Luceoriensis

У 2018 році в межах Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020 виконавчий комітет Луцької міської ради та Гміна міста Любліна розпочали спільний проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».

ПРОСТІР МАЄ БУТИ ВІДКРИТИЙ І ДЛЯ ТУРИСТІВ, І ДЛЯ ЛУЧАН

Завдяки грантовим коштам, отриманим у рамках проєкту (це 1,034 мільйона євро), та співфінансуванню з місцевого бюджету (114 тисяч євро) вдалося здійснити благоустрій двориків коледжу (колишнього монастиря єзуїтів), відреставровано частину фасадів будівлі, башту князів Чорторийських з оборонним муром, підземелля та облаштовано експозиції. У відновленому просторі запрацює інтерактивний музей-майстерня лицарства та середньовічних часів.
Читати ще: Привид луцьких підземель. Чим дивуватиме нова туристична локація

Як розповіла керівниця управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська, ідея відреставрувати комплекс пам’яток виникла давно, а у 2016 році проєкт ремонтно-реставраційних робіт вежі князів Чорторийських із залишками муру Окольного замку та підземеллями під монастирем єзуїтів було подано на конкурс у рамках Програми транскордонного співробітництва.

«Ми бачили, що турист у Старому місті затримується ненадовго. Він відвідує переважно тільки замок і костел святих апостолів Петра і Павла. Тому важливо було сформувати ще один об’єкт, який зможе затримати туриста.

До того ж, дотепер уціліла лише одна частинка муру Окольного замку з унікальною готичною кладкою і ми шукали можливість її зберегти. Також хотіли відкрити вежу князів Чорторийських як єдину, яка збереглася від Окольного замку. Додатково підняли тему підземель і в такому комплексі пам’яток подали проєкт», – пригадала Катерина Теліпська.

У процесі реалізації масштаб проєкту було розширено, тому що під час археологічних досліджень у вежі Чорторийських було виявлено раніше невідомі підземелля. Підвали монастиря та новознайдені підземелля під баштою вдалося об’єднати, сполучивши їх коридором.
Фасади монастиря єзуїтів, окольний мур і підземелля до та після ремонтно-реставраційних робіт

Важливо було не тільки зберегти унікальні пам’ятки, а й передбачити, як об’єкт функціонуватиме. Врешті було вирішено створити простір музейного типу з використанням різноманітних ґаджетів для облаштування експозицій. Частину сучасних виставкових матеріалів було прописано в проєкті.

«Вважаємо, що доступ до об’єкта повинен мати не тільки турист, який зможе його відвідати у визначений час. Важливо, щоб цей простір був відкритий і для лучан. Тому під час ремонтно-реставраційних робіт із метою забезпечення вільного доступу для відвідувачів було відновлено старе місцезнаходження воріт між вежею та колишнім окольним муром.

Ми хочемо, щоб об’єкт функціонував як музейний, як креативний простір, який могли би відвідувати і туристи, і містяни. Важливо, щоб цей простір був місцем комунікації з мешканцями та гостями Луцька, платформою переосмислення історії та самоідентифікації лучан зі спадщиною, якою ми володіємо. Також ми запланували, що дослідники займатимуться там вивченням міської історії Луцька», – зазначила очільниця управління туризму та промоції міста.

Підземелля та вежу планують відкрити для відвідувачів до початку літа. Нині тривають останні приготування.

НІХТО НЕ МІГ УЯВИТИ, ЩО ІСТОРИЧНІ ПІДЗЕМЕЛЛЯ ПОТРІБНІ БУДУТЬ ДЛЯ УКРИТТЯ СТУДЕНТІВ

Керівниця управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Анна Вінцюк звернула увагу: поки триває підготовка до відкриття пам’ятки, коледж уже проводить екскурсії. Це небезпечно, оскільки об’єкт не здано в експлуатацію.

«Ми залучили грантові кошти і як грантоотримувач маємо зобов’язання першими відкрити об’єкт для відвідувачів. Грантодавці, представники програми і в Польщі, і в львівському офісі стежать за ситуацією, адже було залучено великі кошти. Ми запрошуватимемо їх на офіційне відкриття.

Оскільки ідеться про грантові кошти, ми не можемо використовувати результати проєкту для отримання прибутку. Неприпустимо, аби третя сторона заробляла на результаті нашого проєкту. Є інформація про те, що здійснюється продаж квитків. Її можна легко перевірити. Ми, своєю чергою, як грантоотримувач повинні вжити всіх заходів, аби в подальшому не допускати таких ситуацій», – прокоментувала Анна Вінцюк.
Світлини, які підтверджують факт проведення екскурсій у підземеллях монастиря єзуїтів і башти Чорторийських, які ще не здано в експлуатацію

Відповідно до умов програми, в рамках якої було надано кошти на ремонтно-реставраційні роботи, міськрада зобов’язана підтримувати досягнуті результати проєкту та виконувати поставлені завдання.

Анна Вінцюк додала, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням і воєнним станом довелося стикнутися з новими викликами, адже на етапі написання проєкту, під час реставраційних робіт ніхто уявити не міг, що підземелля знадобляться як укриття для студентів коледжу.

«Ми розуміємо, що це вимога часу, тому шукаємо компромісне рішення, аби поєднати заплановане функціонування пам’ятки та забезпечення укриття для студентів. Можливо, нам частково доведеться змістити експозиції в підземеллях», – сказала очільниця управління міжнародного співробітництва міськради.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ДОГОВОРУ – ПОВЕРНЕННЯ ГРАНТОВИХ КОШТІВ

Улітку з неофіційних джерел стало відомо, що директор коледжу Ігор Корчук звернувся з листом до Фонду державного майна України з проханням розірвати договір оренди з міськрадою, мовляв відреставровані приміщення потрібні навчальному закладу під укриття. Також прохав сприяння в обласної військової адміністрації.

Як пригадала заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, перед закладами освіти стояла вимога міністерства – для відновлення навчання обов’язкова наявність облаштованого укриття, погодженого службою з надзвичайних ситуацій.

«Директор запросив представників ДСНС, відчинив своїм ключем приміщення, які перебувають у нас в оренді (хоч попередньо запевняв, що не має ключів). Він не повідомив надзвичайників про те, що цей об’єкт не здано в експлуатацію. Таким чином оманним шляхом отримав дозвіл на відновлення роботи коледжу. Нам стало відомо про цей факт, ми втрутилися й домоглися офіційного скасування цього погодження.

Ми мали тривалу розмову, але від усіх пропозицій щодо використання інших підвальних приміщень, які коледж має в наявності, керівник категорично відмовлявся. Він вимагав, аби ми надали доступ до підземель. Ми погодилися, але ці приміщення на сьогодні не внесено в перелік об’єктів цивільного захисту», – повідомила заступниця міського голови.

Вона підкреслила, що неодноразово зустрічалася з директором коледжу, якому озвучувала вимогу припинити порушувати договір, укладений між міськрадою та грантодавцем.

«Ще у 2021 році ми помітили, що в приміщення хтось приходить, окрім нас. А згодом серед лучан поширилася інформація, що можна відвідати підземелля Окольного замку. Керівник же, дивлячись мені у вічі, все заперечував, допоки вони не зламали вхідні двері. Ми були змушені їх ремонтувати… Ключів від вхідної брами в нас немає, тобто якщо коледж зачинено, нам відрізано доступ до наших приміщень».

Ірина Чебелюк роз’яснила, що, відповідно до укладеного договору про міжнародну співпрацю, грантоотримувач не може порушувати умови використання об’єктів, на які скеровано грантові кошти, зокрема не може протягом п’яти років передавати майно в користування іншому суб’єкту. Приміщення має використовуватися тільки за цільовим призначенням, тобто для туристичного розвитку громади, а не з метою отримання прибутку.

За порушення умов договору перед луцькою громадою може виникнути зобов’язання повернути грантові кошти, тобто понад мільйон євро.

БУДЕ ВІДКРИТО НОВУ СТОРІНКУ ЛУЦЬКА

Представники міськради на різних етапах реалізації проєкту також зверталися до керівництва коледжу університету харчових технологій із проханням не проводити в підземеллях екскурсії передчасно, оскільки тільки-но триває підготовка до відкриття, ще не облаштовано експозиції, не змонтовано техніку, тож відвідувачі можуть травмуватися.

«Пізніше ми дізналися, що, наприклад, 18 березня там проводили екскурсії. Ми були дуже сильно здивовані, адже об’єкт ще не запущено.

Також я був присутній на зборах колективу коледжу 27 березня. Мене вразило те, що директор Ігор Корчук говорив про доцільність діяльності комунального підприємства (ідеться про центр туристичної інформації, – ВН). Мовляв навчальний заклад сам може займатися промоцією та туристичною справою. Тоді я зрозумів, чому ми наштовхнулися на стіну.

Дирекція не хоче, щоби на території пам’ятки був музейний комплекс відкритого типу. Керівництво хоче бачити реконструйований об’єкт власністю коледжу. Однак відповідно до грантового проєкту, там передбачено діяльність туристичного простору з вільним для відвідувачів доступом. На думку ж дирекції, турист має потрапити в підземелля чи дворик тільки через прохідну коледжу», – розповів перший заступник директора Центру туристичної інформації та послуг міста Луцька Дмитро Зінько.
Він анонсував, що на чергову сесію міськради буде винесено проєкт рішення про зміну найменування комунального підприємства на «Центр розвитку туризму «Луцький Окольний замок». Реорганізація пов’язана з розширенням структури підприємства та передачу йому в управління нових туристичних об’єктів, зокрема підземелля монастиря єзуїтів, майбутнього музею та башти князів Чорторийських.

«Наш пріоритет – збільшення туристичної інфраструктури міста, відкриття нових туристичних об’єктів. Велику роль відіграватимуть підземелля, де буде облаштовано експозиції, які включатимуть, наприклад, артефакти, що їх вдалося виявити під час розкопок і реставраційних робіт. Відвідувачі зможуть дізнатися історію Окольного замку, те, як формувалося Старе місто, коли тут з’явилися єзуїти… Із відкриттям підземель і башти буде відкрито нову сторінку Луцька», – впевнений Дмитро Зінько.

ЧИ ВДАСТЬСЯ ДОСЯГТИ КОМПРОМІСУ?

Думку, що відреставровані пам’ятки стануть однією з найбільших екскурсійних цінностей міста, поділяє і директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль.

Він також нарікає, що представники міської ради, працівники майбутнього музею, розміщеного в підземеллях, не мають вільного доступу до приміщення. Центральні ворота зачинено.
Новий туристичний простір у Луцьку планують відкрити до початку літнього сезону

«Водночас коледж самостійно організовує там театралізовані екскурсії – без нашого відома й до офіційного відкриття. Це знецінює ефект від майбутнього відкриття пам’ятки, а головне – викликає здивування в наших міжнародних партнерів. Але оскільки йдеться про територію коледжу, прямого впливу на це ми не маємо й не можемо заборонити ці екскурсії.

А на зборах трудового колективу директор коледжу підняв питання про припинення діяльності комунального підприємства «Центр туристичної інформації та послуг міста Луцька», яке діє протягом багатьох років і прямим обов’язком якого є розвиток майбутнього музею. Центр туристичної інформації входить до міжнародної мережі установ такого типу. На мою думку, це свавілля.

Звичайно, Луцька міська рада не могла змовчати, тому що ідеться не тільки про загрозу діяльності музею, розвитку Старого міста, туризму, а й про загрозу співпраці з потенційними партнерами чи інвесторами. На цьому ґрунті виникла ідея винести на розгляд громадськості звернення (про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька, – ВН)».

За словами Бориса Смаля, звернення підготували, аби викликати відповідну реакцію в містян та домогтися припинення несанкціонованого втручання в роботу відреставрованого комплексу.

«Манера спілкування керівника коледжу протягом останніх кількох тижнів не дає підстав сподіватися, що вдасться досягти компромісу. Загалом, якби не амбіції директора, не його зверхня поведінка, то конфлікту й не було би», – резюмував очільник департаменту економічної політики.


***

Директор Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій» Ігор Корчук відмовився прокоментувати ситуацію Інформаційному агентству Волинські Новини, зіславшись на закінчення робочого дня. Натомість він скликав 30 березня пресконференцію для ЗМІ.

Із офіційною позицією трудового колективу коледжу можна ознайомитися за посиланням.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Семен Показати IP 30 Березня 2023 13:10
Спочатку хотілось би почути чия то насправді власність? Якщо міста, то хто дозволяє якійсь "мосьці" гавкати на слона? Якщо коледжу, то навіщо туди вбухали стільки грошей не думаючи про наслідки? Ну і хто насправді стоїть за "моською", що вона аж настільки борзіє.
Орест до Семен Показати IP 30 Березня 2023 13:37
Зять Корчука - директора коледжу - колишній перший заступник прокурора області - Веселуха
Семенівна до Орест Показати IP 30 Березня 2023 21:35
Згадала баба коли дівкою була...
держави до Семен Показати IP 30 Березня 2023 13:54
Приміщення перебуває в державній власності та є пам’яткою національного значення.
Категорія А Показати IP 30 Березня 2023 14:00
Панове, є питання ! Рвуть чуби структури, які у законодачому ланцюгу причетності до охорони культурної спадщини є, ну абсолютно, не першими ! Із самого початку розвитку подій було допущено цілий ряд істотних порушень та ігнорувань вимог чинного законодавства. Пам'ятка архітектури національного значення знаходиться на території історико-культурного заповідника "Старий Луцьк". Управління нею здійснюється органом охорони культурної спадщини - управлінням культури Волинської ОВА - компетенція якого в даній ситуації проігнорована, - відповідно це і стало породженням усіх сьогоднішніх правових колізій. Якщо суть і в персоналіях, то, і в тому числі, в амбітних, не зовсім професійних і недосвідчених управлінцях міської ради. А зараз щось там виносити на громадські обговорення - то, по перше, це не є компетенцією громадських обговорень ! Не ганьбіть себе в очах іноземних партнерів ! Сьогодні у країні військовий стан. З врахуванням усіх обставин - ініціюйте перед Волинською ОДА клопотання про винесення порушеного питання, на першому етапі, на розгляд науково-методичної ради управління культури з наступним прийняттям відповідного розпорядження головою ОВА !
Лучанка Показати IP 30 Березня 2023 15:41
Старе місто має жити, тому дії міської влади в цьому випадку правильні, бо захищають права всіх мешканців міста. Якщо керівник коледжу справді переймається долею коледжу, то йому треба визнати свої помилки та йти у відставку, а не триматися за посаду і займатися демагогією та маніпулювати громадськістю. Прийде новий керівник і відносини з міською владою будуть перезавантажені і це буде сприяти нормальній, повноцінній роботі закладу. Серед достойних педагогів цього колективу є кого вибрати.
Мама студента Показати IP 30 Березня 2023 16:46
А в чому проблема, щоб туристи та гості міста заходили на територію коледжу через охорону, так як практикується у навчальних закладах подібного типу??? Доступ до місця, де навчаються здобувачі освіти, багато з яких є неповнолітніми, не може бути безконтрольним!!!
Дивно якось Показати IP 30 Березня 2023 16:56
Анна Вінцюх шукає компромісне рішення ситуації, Борис Смаль виключає можливість співпраці, Ігор Поліщук хоче співпрацювати з іншим керівництвом..... Можливо представникам міської ради необхідно спочатку між собою розібратися....?
Питання без відповід Показати IP 30 Березня 2023 17:09
Як можна провести екскурсію в музеї, якого немає? Можливо щоб показати експозицію, яка ще не встановлена?!
В чому проблема Показати IP 30 Березня 2023 17:41
В якості укриття використовується тільки одне крило підземель, в іншому можна розмістити експозиції майбутнього музею. Після війни, коли у закладу відпаде потреба в укритті, виставку можна буде розширити. В чому суть конфлікту? Напевно в його штучності!
Освітянам так зручно Показати IP 30 Березня 2023 18:16
Хіба це вийняток? Усі директори місцевих фахових коледжів вважають навчальний заклад, яким вони керують, своєю власністю! Підміна понять і притворне благочестя вуалюють підлість, деспотизм, безпрв'я та корупцію.
Любарт Показати IP 30 Березня 2023 19:44
Не треба так однозачно ! Тут чітко читається певна упередженість, профанація і шкурний інтерес кожного суб'єкта дійства ! На норму Закону не дуже й то, шо одні, шо другі звертають увагу. Позиція міської ради забарвлена у канаркові кольори - хочуть обігнати Львів ! Позиція директора, який уже перезрів, не співладна часу ! Позиція заповідника - відсторонена і затуркана ! ОВА і його культурне управління: менше пхаєш носа - менше по ньому дістанеш ! Кликуни рознесли вість, а лучани сміються ! Ну - Ну !
Отак Показати IP 30 Березня 2023 21:32
В статті йдеться, що приміщення не може використовуватися з метою отримання прибутку. Однак, сьогодні у передачі телеканалу Аверс, представник міської ради казала, що гроші за вхід будуть братися. Тому вільного доступу лучанам до підземель не буде! Отак!
Інна до Отак Показати IP 30 Березня 2023 22:02
Так же в цій статті й написано, що квитки будуть платні, але гроші спрямовуватимуть на утримання підземель і всього відреставрованого
Анонім Показати IP 3 Квітня 2023 15:11
Не гарно це все виглядає. Ну повів коледжі екскурсію і заробили вони трохи для свого навчального закладу чи на благодійні цілі , то й що? Міську раду жаба душить? Виглядає саме так. Невже не можете домовитись нормально? Екскурсії, до речі зараз проводять всі , хто може - бібліотека , друкарня і т.п. , то чому коледж не може, тим більше що в нього ще й «історична родзинка» є і що поганого, якщо для вони себе зароблять на цьому?
Українка Показати IP 4 Квітня 2023 14:55
Паша Мерседес #2

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus