USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відпустка під час війни. На які курорти полетять українці та скільки коштує відпочинок

25 Травня 2022 22:43
До Туреччини, Єгипту та на курорти країн ЄС туроператори відправляють із Польщі та Молдови. Попит у десятки разів менший за довоєнний, але відпочивальники є. Ціни ростуть.

Вирушити на тиждень до Анталії, Шарм-ель-Шейху або на грецький острів Крит цього року складніше, ніж раніше. Туроператори стали пропонувати українцям тури з вильотом із польських аеропортів Кракова, Варшави чи Гданська або з молдовського Кишинева. Є попит й на автобусні тури до Хорватії, Чорногорії або Болгарії. Доларові ціни на відпочинок цього року зросли на 10–15%, пише НВ.

Відпочинок на морі

На українських курортах цього року не відпочинеш. Бази відпочинку на Азовському морі окуповані російськими військами, а на Чорному – регулярно обстрілюються. Президент Національної туристичної організації Іван Ліптуга каже, що в Одесі через обстріл знищено три готелі. «У деяких готелях мешкають переселенці. Про туризм цього року ніхто не думає», – наголошує Ліптуга. За його словами, поодинокі готелі зможуть приймати відпочивальників, але лише ті, які мають басейн. Проходити до моря відпочивальникам буде заборонено. Аналогічна ситуація і на заході країни, де в готелях та санаторіях вже понад два місяці живуть переселенці.

Відпочинок за кордоном – єдиний варіант вивезти дітей до моря. Попит на такі подорожі є. Багато туроператорів, щоб не втратити клієнтів, домовляються зі своїми польськими колегами та пропонують українцям поїздки з вильотом із польських та молдовських аеропортів, каже заступник голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати Володимир Царук. «Головна вимога при бронюванні турів до тієї ж Туреччини – щоб у готелі не було російських туристів», – додає він. Раніше такі ж вимоги до своїх компаній висунули деякі європейські компанії.

Під час воєнного стану операційну діяльність туроператора Join UP! в Україні призупинено, розповідає керівник відділу продовольчого маркетингу оператора Катерина Артюх. Але з 2017 року у компанії працює підрозділ у Молдові, а з цієї весни – в Естонії, Латвії та Литві, які мають свої польотні програми. Ці тури бронюють і українські туристи, додає Артюх. «Українці в інших країнах ЄС також звертаються до нас. Такі запити є і з Варшави та інших міст. Найчастіше їдуть на відпочинок до Іспанії, Туреччини, Чорногорії, Албанії, Греції, Єгипту», – зазначає вона.

Царук каже, що потрібні і дитячі табори в Болгарії, куди можна доїхати автобусом. Також українці добираються до Хорватії та Чорногорії з виїздом зі Львова. Але такі пропозиції – поодинокі.

«Українців зараз непокоїть більше війна, ніж відпочинок. Жодних чартерів наша компанія запускати не планує», – каже власник туристичного оператора Гамалія Ігор Голубаха.

Скільки коштує відпочинок

Доларова ціна турів цього року зросте на 10–15%, каже Царук. Це пов’язано із кризою світового туристичного ринку після вторгнення Росії в Україну. Додатково потрібно враховувати девальвацію гривні.

Артюх каже, що тури до Єгипту стартують від 9 тис. грн з особи з тижневим проживанням у готелі чотири зірки. У турецькій Анталії мінімальна вартість тижневого відпочинку у четвірці стартує від 8,5 тис. грн з особи. Відпочинок у дитячому таборі на 18 днів у Болгарії коштуватиме 15,5 тис. грн.

А ось поїздка на Крит з вильотом з польських міст на тиждень коштуватиме 370 євро, Родос – 550 євро, Санторіні – 900 євро, Корфу – 470 євро з особи в готелі чотири зірки. І попит на такі тури є насамперед з боку українців, які не втратили роботу і можуть собі дозволити відправити сім’ю на відпочинок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Петро Показати IP 28 Травня 2022 07:41
Це дуже важлива новина в такий час
Тетяна Показати IP 30 Травня 2022 21:46
Наразі це виглядає абсолютно недоречно. Люди не мають їжі і води, даху над головою, невже комусь дозволить совість ще планувати якісь поїздки на море, поки не закінчиться війна?
Марія до Тетяна Показати IP 8 Червня 2022 21:41
недоречно жити? чи якщо у людей немає їжі, а в тебе є - то потрібно голодувати? моя сім"я не була на відпочинку декілька років і саме цього року з"явилась така можливість. стан через війну - і так розбитий. тому так, багато хто хоче спланувати відпочинок, щоб вивезти це все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus