USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Вільні читають українською: понад дві тисячі книг відправили з Волині до Миколаєва

25 Травня 2024 10:34
З нагоди 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка стартував Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською».

Про те, як в області долучилися до акції, розповіла т. в. о. директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Наталія Граніч під час брифінгу в ОДА.

За її словами, проєкт ініціював Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь за підтримки Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнського проєкту «Єдині», студентських мовних омбудсменів та Асоціації мовних курсів.

Його мета – зібрати книжки для поповнення бібліотечних фондів, бібліотечних пунктів, а також книжкових пунктів в укриттях і громадських приймальнях областей, що найбільше постраждали від російського вторгнення. Це Сумська, Запорізька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Харківська області.

Читати ще: Російський удар по друкарні у Харкові знищив 50 тисяч книг

«Волинь активно долучилася до проєкту. На сьогодні маємо більш як дві тисячі книжок, які вже відправлено в ці області. Волинську державну обласну універсальну наукову бібліотеку визначено головним координатором зі збору цих книг. І нещодавно завдяки волонтерам і Новій Пошті ми відправили гуманітарний вантаж до Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, – зауважила пані Наталя. – Думаю, що цей вантаж знайде свого читача, користувача і буде дуже корисним».

До слова, акція наразі безстрокова. Тож волинян закликають долучитися та принести україномовну літературу до місцевих бібліотек.

«Повірте, що це дуже важливо! І ці книги читають, їх дуже чекають там, де люди обмежені в доступі до української книги», – додала Наталія Граніч.

Читати ще: У Луцьку на макулатуру здали ще майже пів тонни російськомовних книг

Потому директорка закцентувала увагу на питанні актуалізації бібліотечних фондів. Ідеться про списання російськомовної літератури. Зокрема станом на 1 травня 2024 року в бібліотеці імені Олени Пчілки вже списано 72 тисячі 534 примірники. Натомість купують якісну україномовну літературу. Зважаючи на брак державного фінансування, кошти намагаються заробити самостійно, надаючи платні послуги та здаючи макулатуру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тільки ж Показати IP 25 Травня 2024 16:26
Вільні читають тією мовою, яку самі обирають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus