USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Віртуальна реальність і привиди: в Луцьку створюють Музей-майстерню лицарства та середньовічних часів

1 Серпня 2021 07:58
Музей-майстерню лицарства та середньовічних часів планують облаштувати у відреставрованих підземеллях колегіуму єзуїтів.

Виконавчий комітет Луцької міської ради вже оголосив тендер на створення мультимедійних інсталяцій для майбутнього музею. Тендерні пропозиції прийматимуть до 8 серпня. Аукціон розпочнеться 9 серпня.

Очікувана вартість робіт – 2,033 мільйона гривень.

Ідеться про розробку голографічної інсталяції привида (очікувана вартість – 860 тисяч гривень), інтерактивного смарт-табло (573 тисячі гривень) та шоломів віртуальної реальності (600 тисяч гривень).

Інсталяцію привида встановлять у підвалах монастиря єзуїтів (загальна площа відведеної під голограму кімнати – 21,9 квадратного метра) із метою підсилення ефекту містичності історичних приміщень. Її використовуватимуть у навчальних та розважальних цілях. Голограму буде реалізовано за допомогою інсталяційних проєкторів, проєкційного екрану, багатоканальної аудіо-системи, конструктивних та комутаційних елементів. Ефект реалістичності має бути забезпечений завдяки поєднанню сучасних технічних рішень і високоякісного відео- та аудіо-контенту.

Інсталяція буде побудована на основі двох сюжетів: анімовані привиди (комп’ютерна 3D-анімація; головні герої – трійка привидів, які хаотично літають кімнатою, сміються, підкидають м’яч і заграють із відвідувачами), історія про Анну (сюжет, реалізований на основі відео-зйомок за участю акторів; головна героїня – дружина луцького ремісника-столяра Анна Войцехова, яку стратили на Площі ринок за звинуваченням у подружній зраді).

Історія, покладена в основу сюжету

У листопаді 1596 року посеред Площі ринок у ратуші на виконання смертельного вироку чекали Анна Войцехова і Станіслав Хрустель. Вона – дружина луцького ремісника-столяра. Він – королівський підданий, лікар, виходець із соляного міста Велички неподалік Кракова. Під час судового процесу обох було визнано винними в перелюбі й засуджено до страти.

Чоловік Анни − Войцех здогадувався про зраду дружини і кілька разів просив суперника облишити жінку в спокої. Спроби припинити таємні зустрічі були безуспішними. Тоді столяр заручився допомогою міських слуг та бурмистра. Разом пізно вночі вони проникли у будинок Войцеха й піймали Станіслава, який сховався під лавкою. Під ліжком в кімнаті знайшли його черевики, а в ліжку пояс і шапку.

Свою вину жінка спочатку заперечувала. Лише складаючи присягу, Анна визнала провину. За нормами магдебурського Луцька обох було засуджено до страти мечем. Анні відтяли голову, а Станіслав лишився живим: він заплатив кату, тож той вдав ніби промахнувся, лишивши тільки шрам на шиї засудженого. За тодішніми законами, якщо кат промахувався, це вважалося Божим провидінням і він більше не мав права на виконання вироку.

Очевидці розповідали про відчайдушні вчинки Станіслава після страти коханої. Кілька разів він ходив топитись у Стиру і навіть відтяв собі палець на лівій руці.

Інтерактивне смарт-табло також буде встановлене в підвалах монастиря єзуїтів як інтерактивний комунікаційний засіб. Це електронна енциклопедія, що міститиме широкий спектр історичних матеріалів щодо різноманітних сфер життя Старого Луцька, презентованих через анімований 3D-інтерфейс у супроводі з аудіо-ефектами. Основним елементом контенту смарт-табла буде 3D-реконструкція Старого міста в межах Верхнього та Окольного замків, що демонструватиме історично достовірний вигляд Луцька в різні періоди (1550-1900 роки), включаючи анімацію основних трансформацій замкового комплексу.

Смарт-табло використовуватимуть як основний інтерактивний комунікаційний засіб з відвідувачами, за допомогою нього демонструватимуть віртуальний тур Старим Луцьком зі зручним ЗD-інтерфейсом, розгалуженою структурою та звуковими ефектами.

Шоломи віртуальної реальності міститимуться в спеціально обладнаних двох ігрових зонах підвалу монастиря єзуїтів (дві кімнати площами 20,81 та 24,9 квадратного метра). Інсталяція дозволятиме відвідувачам побувати в середньовічному Луцьку, стати свідком середньовічних баталій.

Шоломи використовуватимуть для демонстрації відвідувачам інтер’єру башти Чорторийських, зокрема її другого поверху, який знаходився на одному рівні з оборонним муром й у середньовіччі використовувався як основний оборонний плацдарм.

У віртуальному світі кожна кімната, в якій перебуватиме один із гравців, максимально відтворюватиме реальну, однак простір зображатиметься з візуальними ефектами, які створюватимуть враження, що події відбуваються в середньовіччі. Оскільки розміри реального та віртуального приміщень збігаються, гравець зможе пересуватися відведеною кімнатою без перешкод, а можливість доторкнутися до матеріальних стін, підлоги лише посилюватиме відчуття реальності у віртуальному просторі. Водночас гравець матиме можливість спостерігати за подіями поза приміщенням.

Мультимедійні інсталяції мають розробити до 30 листопада 2021 року.

Читати ще: Привид луцьких підземель. Чим дивуватиме нова туристична локація

Нагадаємо, в Луцьку завершують реалізацію проєкту реконструкції вежі Чорторийських, підземель вежі й колегіуму єзуїтів.

Читати ще: Із забуття – до атракцій віртуальної реальності. Як у Луцьку вдихають життя у старовинну вежу

Реконструкція реалізується за грантові кошти в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», що впроваджується виконавчим комітетом Луцької міської ради в межах Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014-2020.

На проєкт було витрачено близько 30 мільйонів гривень. Були відреставровані південно-західне крило колегіуму єзуїтів (підземелля та фасад), башта Чорторийських та залишки стіни Окольного замку. Додатково мільйон гривень виділила міська рада на археологічні роботи в недавно відкритих підземеллях вежі Чорторийських і галерею, яка об’єднала з ними підземелля колегіуму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Рауль Показати IP 3 Серпня 2021 19:14
очень интересно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus