USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Віз гроші підприємця: як волинський митник пояснює слідству $700 тис. у багажнику

8 Червня 2021 18:19
Начальник митного поста «Ягодин» Михайло Бурдейний, у якого співробітники ДБР вилучили 700 тисяч доларів під час перевезення грошей до Києва, каже, що ці кошти належать одному бізнесмену. Саме таку версію він повідомив слідчим.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Нагадаємо, 4 червня ДБР обшукало автомобіль начальника зміни митного посту «Ягодин» Михайла Бурдейного й виявило в багажнику цього транспортного засобу 704,3 тис. дол. Упаковки були підписані «СБ Люб.», «Прок», а ще правоохоронці вилучили записник із «дуже відомими прізвищами», яким той передавав гроші.

Митника у той день не затримували. З власних джерел виданню стало відомо, що слідчим Михайло Бурдейний повідомив, що гроші йому не належать і це ніяка не каса «чорного налу» з митниці. Мовляв, гроші належать певному бізнесмену, а Бурдейний просто перевозив сотні тисяч чужих доларів. Також журналісти стверджують, що знайшовся й бізнесмен, який підтвердив версію Михайла Бурдейного.

Аби офіційно підтвердити чи спростувати цю інформацію, журналісти зателефонували безпосередньо до самого фігуранта справи, проте Михайло Бурдейний почувши, що до нього телефонують журналісти, одразу кинув слухавку.
Державне бюро розслідувань наразі цю справу не коментує. Журналісти всеукраїнських видань, посилаючись на власні джерела, також припускають, що левова частка цієї каси з багажника Бурдейного мала бути передана в департамент профілювання ризиків митної служби, зокрема виконувачу обов’язків очільника департаменту Олександру Щуцькому та іншим високоранговим чиновникам. Є інформація, що Щуцького правоохоронці затримали в аеропорту. Але і з цього приводу в ДБР мовчать.

А на Волинській митниці кажуть: скандальний митник від посади не відсторонений. А на момент вилучення цих грошей він перебував у відпустці.

«Ніяких офіційних документів поки у нас не було. Якимось чином прокоментувати дану ситуацію, взагалі чому був цей обшук, чи це був огляд місця події, то я ситуацією не володію. Принаймні ще раз повторюсь: в нас офіційних документів ніяких немає. Станом на момент настання цієї події, Михайло Бурдейний перебував у відпустці. Але він пішов з посади, яку він у нас мав – начальник відділу № 2 митного поста «Ягодин», - каже речник Волинської митниці Віталій Лопошук.

Отже, виходить, що митний начальник бере відпустку, аби підпрацьовувати у якогось бізнесмена інкасатором.

Зауважимо, що в брудних схемах Бурдейний фігурує вже роками. До прикладу, два роки тому зміна Михайла Бурдейного через «Ягодин» пропустила рекордну кількість бурштину – заледве не пів тонни. Таку партію сонячного каміння оцінили у 2 мільйони євро.

Також два роки тому один з працівників митниці в ексклюзивному інтерв’ю повідомив: зміна Бурдейного спеціалізується на контрабанді. А мільйони доларів лише з одного «Ягодина» у столицю возять щомісяця.

«Спеціалізується на цьому зміна Бурдейного Михайла. Саме там їдуть ці партії. Вказівки дає безпосередньо начальник поста Оникійчук. А йому вже Шелігацький та Кривіцький. Кожен місяць відвозиться цей «чорний нал». Відвозився пану Кривіцькому. Кожен місяць 1 000 000 – 1 500 000 доларів з нашої митниці. Це ті кошти, які недоотримує бюджет», - каже він.

У лютому зміна згаданого митника пропустила вантажівку з дипломатичними номерами, яка везла валюту, золото та цигарки. На «Ягодині» митники пропустили автомобіль. Контрабанду виявили вже польські митники на своїй стороні. Цей інцидент Михайло Бурдейний відмовився коментувати журналістам. Посадовець – кинув слухавку.

Читати ще: Знаменита зміна Бурдейного: волинський митник знову відзначився

Раніше голова Державної митної служби Павло Рябікін підписав наказ про порушення дисциплінарних проваджень стосовно 100 працівників Держмитслужби. Серед них – 17 керівників митниць та митних постів. Підставою порушення дисциплінарних проваджень є причетність і можлива участь у масштабних контрабандних схемах. У списку керівників митниць та митних постів, щодо яких порушене провадження, є і керівник «Устилуга» Олександр Оникійчук, а також скандально відомий колишній заступник начальника Волинської митниці ДФС Юрій Терещук.

Як повідомляє Держмитслужба, Михайло Бурдейний брав участь у конкурсі на заміщення посади керівника Волинської митниці. Однак, незважаючи на успішне проходження тестування на знання законодавства та розв'язання ситуаційних завдань, не пройшов співбесіду з комісією в частині кваліфікаційних вимог до кандидата на доброчесність та не був допущений до фіналу кадрового конкурсу.

Наразі Михайлові Бурдейному інкримінується здійснення правопорушень за ознаками статей ККУ 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ст. 362 («Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї») та ст. 367 («Службова недбалість»).

А те, що задекларовані статки не відповідають витратам, Михайло Бурдейний пояснював допомогою батьків, які за кордоном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Дєд Показати IP 8 Червня 2021 18:33
...а їм все роса.
Сс Показати IP 8 Червня 2021 18:38
Смертну кару за корупцію!!!!
12345 до Сс Показати IP 8 Червня 2021 19:41
Да, точно. В серіалі "свати", в наступній серії.
скептик Показати IP 8 Червня 2021 20:07
колядники напосівали
Бізнесмен Показати IP 8 Червня 2021 21:08
Якби у нас були спецслужби, а не 95 квартал, то в момент передачі грошей брали. Нічого, ЗП і премії всі отримають.
Анонім Показати IP 8 Червня 2021 21:11
Всі вони там хапуги, хто менше бере, хто більше, але автомобілі і нерухомість купують, хатинки будують не за зарплату, яку вони мають.
777 Показати IP 8 Червня 2021 21:23
Ничего эти суки не боятся,несет такую пургу,знает,что отмажут. Хотя может приступ сердечный случится , чтоб не разболтал че лишнего.
Анонім до 777 Показати IP 8 Червня 2021 22:51
Його взяли не на передачі грошей, сам він себе не обмовить, ТОБТО НІЧОГО ЙОМУ НЕ БУДЕ. Це показуха, погано зрежисована. Була б не показуха, то фіксували б всі передачі грошей і брали б всіх фігурантів, і тих хто давав, і тих хто брав. Але ... то показуха для охлоса.
скептик до Анонім Показати IP 9 Червня 2021 11:08
якщо притиснуть того пацека, якому він нібито віз бабло, і той скаже правду, то БУДЕ. але ж відкупиться . у нас же ж всі лівоохеронні органи (паяція, прохерори, судді) "чесні, справедливі і неупереджені"
Митар Показати IP 8 Червня 2021 22:18
Чому не страйкують наші митники як, наприклад, польські? А ідея здати митниці англійцям вже не виглядає такою дурнуватою. Більших жлобів за наших немає.
скептик до Митар Показати IP 9 Червня 2021 10:16
ідея стара. ще після оголошеня незалежності була пропозиція оголосити війну США і здатись на другий день в полон. тоді був би ще один штат США
Григорій Показати IP 8 Червня 2021 23:52
Це вже навіть несмішно. Наскільки нам нагло плюють в обличчя цими дурними версіями і розкрадають бюджет, який у нас "вічно дефіцитний".
Олег Показати IP 9 Червня 2021 08:45
В Луцьку мужчині три роки хотіли дати вкрав чоботи і дрель.Хуліган однако.
скептик до Олег Показати IP 9 Червня 2021 10:18
то фігня. у Володимирі бабуля поцупила харчів на 150 грн. бо була голодна. теж судили
Люди кажуть Показати IP 9 Червня 2021 17:46
З неофіційних джерел стало відомо, що даний громадянин їхав здавати макулатуру
Михайло Показати IP 12 Червня 2021 02:09
Автор хоча б сам розумів,що там набрав у тексті??? Купа напівфактів ... Вам просто навіть у голову не може прийти реальні масштаби поборів на митниці і цей кеш це не результат за місяць...Такі рейси ЩОТИЖНЯ здійснюють майже з усіх "ЖИРНИХ ПЕРЕХОДІВ"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus